May 23, 2021

Riksbyggen samlade in över två miljoner kronor till We Effect


Under 2020 samlade Riksbyggen in 2 059 472 kr till biståndsorganisationen We Effect, varav 75 000 utgjorde en särskild gåva till We Effects kamp mot hungerpandemin. Pengarna gör att fler människor kan ta steget från fattigdom och slum till en riktig bostad och ett tryggare liv. Riksbyggens stöd har bland annat använts i arbetet med att bygga nästan 3 000 nya bostäder på Filippinerna.

– Coronakrisen drabbar alla men slår särskilt hårt mot de som står utan extra. På Filippinerna arbetar Riksbyggen tillsammans med We Effect för att bygga robusta och hållbara bostäder. För människor som redan lever i stor utsatthet är också möjligheten till social distansering, tillgång till tvål och vatten och munskydd mycket liten, säger Britta von Schoultz, kommunikationschef på Riksbyggen och ledamot i We Effects styrelse.

Tillsammans med We Effect har Riksbyggen bidragit till att informera om covid-19 och hur man kan skydda sig, delat ut munskydd och andra förnödenheter.

Trygga hem trots pandemin
Med stöd från Riksbyggen byggdes det förra året 2958 bostäder på Filippinerna. Husen kommer att bli hem för över 17 450 vuxna och barn. Målet är att totalt 5000 bostäder ska ha byggts i slutet av 2022.

– De nya bostäderna kommer att bli hem för tusentals familjer. Som en del i att trygga mattillgången har vi också bidragit till att köksträdgårdar kan anläggas i anslutning till bostäderna, berättar Britta von Schoultz.

I trädgårdarna kan familjerna odla frukt och grönsaker vilket skapar en säker tillgång till mat både under och efter pandemin. Överskottet kan familjerna sälja vidare och på så sätt få en inkomst.

Stärker flickor och kvinnors situation
I synnerhet riktar We Effect sina insatser mot att stärka flickor och kvinnors situation, det är avgörande för att bekämpa fattigdomen.

Lika centralt är förbättrade bostadsförhållanden:

 • Det gör att barn kan få en tryggare uppväxt, att de kan läsa sina läxor i lugn och ro och få tillgång till rent vatten.
 • Det gör att familjer slipper betala ockerhyror för ett skjul i slummen och kan lämna fattigdomen.
 • Det förbättrar människors hälsa. En bra bostad minskar exempelvis spridningen av hiv och aids och dödstalen går ner.
 • Hållbara bostäder skyddar människor vid naturkatastrofer, så att de inte fastnar i fattigdom när en tyfon drar över eller jordskalv inträffar.

Text: Riksbyggen

www.riksbyggen.se

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  114
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  283
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1026

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3395
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4377
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2432
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2142