Apr 12, 2022

Riksbyggen lanserar ny tjänst för laddning av elbilar


Intresset för att installera laddstationer för elbilar ökar kraftigt. Riksbyggen och Eways har utvecklat en tjänst som gör det enkelt och att installera och sköta driften av laddstationer. Sammanlagt förvaltar Riksbyggen cirka 4 400 bostadsrättsföreningar och tjänsten är ett viktigt steg för att ställa om både Riksbyggens egen fordonspark och hela fordonsflottan i Sverige.

– Efterfrågan på laddstationer ökar snabbt just nu. Riksbyggen har tillsammans med Eways tagit fram en kostnadseffektiv lösning som inte innebär en massa administration för styrelsen. Det känns jättebra att vi nu kan lansera tjänsten för laddstationer, många kunder har väntat på detta, säger Göran Danling, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Tjänsten innebär bland annat:
- Fri förstudie
- Skräddarsydd och en laddlösning med ett stort antal valbara fabrikat
- Enkel administration, debitering via månadsavi eller kreditkort
- En kontaktperson som håller ihop projektet
- Tillgång till support

Riksbyggen förvaltar sammanlagt 174 000 parkeringsplatser. Genom att hjälpa fler att installera laddstationer kan Riksbyggen på ett konkret sätt bidra till omställningen av hela fordonsflottan i Sverige. Enligt elbilsstatistik fanns det i februari 2022 totalt 14 412 laddplatser i Sverige och 315 404 laddbara bilar.

– Det går ju inte att övergå till elbil om man inte kan ladda den på ett enkelt sätt. Om vi kan bidra till att tio procent av de parkeringsplatser vi förvaltar utrustas med laddstationer så blir det en betydande insats för ett mer hållbart samhälle, säger Göran Danling.

Med den nya tjänsten kan bostadsrättsföreningar implementera laddstationer där medlemmar som använder laddstationerna debiteras direkt via månadsavi eller kreditkort utifrån sin egen förbrukning.

¬ Det betyder att styrelsen inte behöver arbeta med administration och handpåläggning, säger Göran Danling.

– Eways vill göra det lätt att ladda sin bil med el och vi är väldigt glada för samarbetet med Riksbyggen. Faktum är att vi redan fått mängder av förfrågningar från föreningarna. Vi ser fram emot att tillsammans med Riksbyggen bana vägen för en fossilfri framtid, säger Robert Hägg, säljchef på Eways.

Elektrifiering av Riksbyggens egen fordonspark
Samarbetet berör även Riksbyggens egen fordonspark. Målet är att samtliga servicebilar ska vara elektrifierade inom de närmaste åren. När det gäller egna fordon och energianvändning på kontoren har vi som mål att de absoluta utsläppen av växthusgaser ska minska med 50 procent till år 2030.

– Det är ett stort projekt och berör upp till 450 kontor runt om i Sverige. Redan idag är det många elbilar som är beställda till olika regioner som förväntas levereras detta år, säger Göran Danling.

Även i Riksbyggens omfattande nyproduktion av bostäder kommer den nya lösningen att användas.

Text: Riksbyggen

www.riksbyggen.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  196
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725