Apr 8, 2021

Minska trafiken i bostadsområdet


Många bostadsrättsföreningar vidtar åtgärder för att minska trafiken i sitt bostadsområde. Med hjälp av blomlådor eller gupp kan lockelsen att köra in bilen på området minska. Det finns dock andra förslag som också kan ge effekt för att minska trafiken.

Enligt Trafikverket är gupp den effektivaste metoden för att sänka hastigheten i ett område. Guppen kan dessvärre orsaka både buller och vibrationer som kan störa boende.

En annan lösning är så kallad sidoförskjutning som gör att bilarna måste sänka hastigheten för att komma mellan tex blomlådor eller betonggrisar. Det krävs dock att vägen är så bred att tex utryckningsfordon eller sopbilar kan passera vilket ofta förtar effekten av sidoförskjutningen.

Henrik Oretorp som är projektchef på Tornet i Västerås har valt en annan lösning. Som en del av kommunens målsättning att minska biltrafiken har han istället försökt skapa förutsättningar för en ökad cykelanvändning. Fastigheterna är därför anpassade för cyklar snarare än för bilar. Bla är cykelparkeringen väl upplyst och placerad utanför ytterdörren vilket gör den både mer lättillgänglig och stöldsäker. Det finns också en plats för att pumpa och reparera cyklarna på gården. Varje lägenhet har tillgång till en vägghängd cykelförvaring med ramlås och de boende har möjlighet att hyra lastcyklar. På det sättet har fastighetsägaren uppmuntrat cyklandet och därmed minskat biltrafiken till området.

Henrik uppmanar de bostadsrättsföreningar som vill minska trafiken i sitt bostadsområde att lyfta fram möjligheten för de boende att välja cykeln framför bilen. Att de ska bli enklare att ta cykeln än bilen. Hans förslag för bostadsrättsföreningar är att:

- ordna en cykelpool med lastcyklar
- avsätta ytor för underhåll av cyklar
- placera cykelparkeringen närmare än bilparkeringen
- göra säkrare cykelparkering (eftersom cyklar är så dyra).

Text: Linda Svedin

 • Oct 23, 2021

  Pilotprojekt med leveransboxar för matkassar

  Nyheter Svenska Bostäder ska under ett år testa Boxxys leveransboxar för matkassar i två fastigheter i Västerort. Detta som komplement till de 63 utomhusstående paketboxarna som lanserades under hösten. Syftet är att undersöka om boxarna kan underlätta livspusslet för hyresgästerna, samtidigt som de minskar antalet hemleveranser.
  9
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  209
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  380
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1147

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3511
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4540
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2509
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2222