Apr 8, 2021

Minska trafiken i bostadsområdet


Många bostadsrättsföreningar vidtar åtgärder för att minska trafiken i sitt bostadsområde. Med hjälp av blomlådor eller gupp kan lockelsen att köra in bilen på området minska. Det finns dock andra förslag som också kan ge effekt för att minska trafiken.

Enligt Trafikverket är gupp den effektivaste metoden för att sänka hastigheten i ett område. Guppen kan dessvärre orsaka både buller och vibrationer som kan störa boende.

En annan lösning är så kallad sidoförskjutning som gör att bilarna måste sänka hastigheten för att komma mellan tex blomlådor eller betonggrisar. Det krävs dock att vägen är så bred att tex utryckningsfordon eller sopbilar kan passera vilket ofta förtar effekten av sidoförskjutningen.

Henrik Oretorp som är projektchef på Tornet i Västerås har valt en annan lösning. Som en del av kommunens målsättning att minska biltrafiken har han istället försökt skapa förutsättningar för en ökad cykelanvändning. Fastigheterna är därför anpassade för cyklar snarare än för bilar. Bla är cykelparkeringen väl upplyst och placerad utanför ytterdörren vilket gör den både mer lättillgänglig och stöldsäker. Det finns också en plats för att pumpa och reparera cyklarna på gården. Varje lägenhet har tillgång till en vägghängd cykelförvaring med ramlås och de boende har möjlighet att hyra lastcyklar. På det sättet har fastighetsägaren uppmuntrat cyklandet och därmed minskat biltrafiken till området.

Henrik uppmanar de bostadsrättsföreningar som vill minska trafiken i sitt bostadsområde att lyfta fram möjligheten för de boende att välja cykeln framför bilen. Att de ska bli enklare att ta cykeln än bilen. Hans förslag för bostadsrättsföreningar är att:

- ordna en cykelpool med lastcyklar
- avsätta ytor för underhåll av cyklar
- placera cykelparkeringen närmare än bilparkeringen
- göra säkrare cykelparkering (eftersom cyklar är så dyra).

Text: Linda Svedin

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  12
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  843

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3208
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4155
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995