Sep 28, 2021

Riksbyggen deltar i samverkansprojekt för öppna plattformar för fastighetsautomation


Öppna plattformar för fastighetsautomation kan bidra till en jämställd marknad för hållbara systeminnovationer, smart styrning samt lägre och mer flexibel energianvändning i fastigheter. Riksbyggen är en av aktörerna bakom samarbetsprojektet som totalt samlar 24 fastighetsaktörer, systemleverantörer och tjänsteutvecklare för att ta klivet mot öppna plattformar och datamodeller inom fastighetsautomation.

– Riksbyggen är med och bidrar i detta mycket spännande och viktiga samverkansprojekt med målet att göra det enklare för kunder och leverantörer att skapa energidigitala fastigheter, Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

En utmaning för fastighetsbranschen är att utvecklas tillsammans med de ökande digitaliseringsmöjligheterna. Fastighetsautomationssystem är på väg att bli både uppkopplade och smarta med bland annat maskininlärning och avancerad optimering. Men befintliga slutna system begränsar möjligheten att vidareutveckla styrningen av fastigheter eftersom nya innovationer i form av datadrivna tjänster har svårt att driftsättas i eller vid sidan av befintliga system.

– Europeiska fastigheter står för cirka 40 procent av samhällets energianvändning. Det pratas ofta om att driftsoptimering kan reducera byggnaders energianvändning med ca 30 procent. Men idag saknas infrastruktur som möjliggör en snabbare uppskalning av energi- och flexibilitetstjänster. Det är den här infrastrukturen som vi ska bygga i projektet. Den långsiktiga visionen är att möjliggöra installation av datadrivna i fastigheter lika enkelt som man installerar en mobilapp på telefonen, säger Sofia Stensson, forskare på RISE.

Samverkansprojektet Öppna plattformar för fastighetsautomation ska skapa förutsättning för uppskalning genom harmonisering av branschstandarder. Projektet startar i och med konsortiets kickoff den 22 september. Alla 24 deltagare samlas för första gången. Fastighetsägarna är en av de centrala behovsägarna, vars problem projektet ska lösa.

– Öppna digitala plattformar skapar möjligheter för innovativa, replikerbara och kostnadseffektiva lösningar att snabbare nå marknaden. Öppna plattformar ger fler aktörer möjlighet att bygga och lansera bättre verktyg för till exempel styr- och reglerteknik, underhåll samt visualisering som kan accelerera omställning mot energieffektivitet. Vi ser öppenhet som en otroligt viktig egenskap för att snabbare gå mot avancerade digitala tjänster och systeminnovationer. Samtidigt måste vi överbrygga eventuella kulturella hinder, som kan hämma innovation och samverkan, mellan branscher, säger Sofia Stensson.

Fakta
Projektet pågår under två år och finansieras av Vinnova samt genomförs med flera uppskattade projektpartners: ABB, Akademiska hus, Bengt Dahlgren, Ecoguard, Egain, ElectriCITY, IDUN, IMI Hydronics Engineering, Installatörsföretagen, KTC, Moldeo, NIBE, Nordomatic, Rebase/Greenlytics, Renbloc, Riksbyggen, Sensative, Siemens, Skanska, Stockholm Exergi, Swegon, Systemair, Vasakronan och Öresundskraft.

För mer information, kontakta gärna
Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen, 070-35 00 411
Sofia Stensson, ansvarig för projektet och forskare på RISE
070 594 55 08 eller sofia.stensson@ri.se

Text: Riksbyggen

www.riksbyggen.se

 • May 18, 2022

  Ordning och reda i “arga lapparnas Mecka”

  Nyheter Precis som för många andra företagare drivs Marcus Bader av frustration över produkter och tjänster som inte fungerar så bra som de skulle kunna göra. Hans nystartade företag Appsight Solutions utvecklar och säljer sådana produkter som han själv eller en kund har tänkt att “det här borde jag kunna göra bättre”.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  204
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  310
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1852

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  134
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  145
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4158
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5461
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2731