May 19, 2021

Rensa cykelrummet på rätt sätt


Våren är snart här och allt fler tar fram sin cykel. En vanlig fråga som brukar dyka upp är vilka regler som gäller vid rensning av cykelrum. Får man som hyresvärd eller bostadsrättsföreningsstyrelse rensa bort gamla, övergivna cyklar för att skapa plats för fler cyklar? Här går Fastighetsägarna igenom vad som gäller.

Det är vanligt att cykelrum blir överfyllda under vintern. Cyklar ställs in när vädret blir sämre under hösten och tas sedan inte fram igen till våren. Andra glömmer bort att de har en cykel när de flyttar, vilket gör att cykelrummet snart fylls upp. Till våren vill många hyresvärdar och bostadsrättsföreningar rensa cykelförråden och skapa mer utrymme.

Regler för kvarlämnade cyklar i hyreshus

Det är reglerna i Jordabalken som styr hur hyresvärdar ska hantera kvarlämnade cyklar och annan egendom i lägenheter eller gemensamma utrymmen som hyresgäster lämnat kvar efter att de flyttat.

Innan man som hyresvärd kan flytta kvarlämnade cyklar behöver man kontakta hyresgästerna som flyttat och uppmana dem att hämta sin cykel inom tre månader. Om hyresgästerna inte hämtar sina cyklar tillfaller de hyresvärden efter tre månader.

Om det inte är möjligt att få kontakt med hyresgästerna tillfaller cyklarna hyresvärden sex månader efter det att hyresgästen lämnat lägenheten.

I många fall är det dock svårt att veta vem som äger en kvarlämnad cykel, och det går då inte att vara säker på att den som lämnat cykeln faktiskt tillhör någon som flyttat. Om du inte vet vem cykeln tillhör kan du använda stegen nedan för att rensa upp i cykelrummet.

Regler för kvarlämnade cyklar i bostadsrättsföreningar

Till skillnad från i hyresfastigheter finns inga särskilda regler för hur styrelsen i en bostadsrättsförening ska hanteras cyklar som lämnats kvar av tidigare ägare.

Så kan du göra för att rensa cykelrummet

 • Gå ut med information till alla boende att en rensning av cykelrummet planeras, helst både genom anslag i porten och cykelrummet samt genom utdelning. Om någon hyr ut sin lägenhet i andra hand kan kontakt behöva tas med förstahandshyresgästen/bostadsrättshavaren, exempelvis via e-post.
 • Märk upp alla cyklar med band som boende enkelt kan ta bort om det är den boendes cykel.
 • Informera om att cyklar som är kvar efter exempelvis 3 månader kommer att tas om hand. Tänk på att kortare tid än tre månader kan vara för kort tidsintervall för att den boende ska hinna ta bort märkningen från sin cykel.
 • Om det finns cyklar med märkningen kvar efter den tid som angetts, dokumentera dessa i en förteckning och ta även fotografi av cykeln. Om du inte vet vem cykeln tillhör bör du därefter ta kontakt med polisen för att höra om ni kan anmäla cyklarna som hittegods.
 • Om du vet att cykeln tillhör en hyresgäst som flyttat kan den säljas eller slängas efter tre månader från att hyresgästen uppmanats att hämta cykeln eller sex månader från att hyresgästen flyttat ut. Detta gäller inte för bostadsrättshavare.
 • Om cyklarna med okänd ägare anses som hittegods tillfaller de upphittaren efter tre månader från anmälan till polisen om inte ägaren hämtar den.
 • Om polisen inte vill ta emot cyklarna som hittegods bör du förvara cykeln, gärna i åtminstone sex månader. Om cykeln är märkt så bör du försöka få kontakt med ägaren. Även om ägaren inte ger sig till känna är det inte säkert att cykeln får slängas. I en sådan situation talar dock mycket för att cykeln är övergiven.
 • Kvarlämnad egendom som uppenbarligen saknar värde, kan slängas utan föregående magasinering.

Text: Fastighetsägarna

 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  5
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  4
 • Oct 27, 2021

  Brf: tänk på detta när det gäller folkbokföring

  Nyheter Folkbokföringsuppgifter är av avgörande betydelse för många fastighetsägare som utreder olovliga andrahandsupplåtelser och andra oriktiga hyresförhållanden. Folkbokföringsuppgifterna utgör ofta stor del av den bevisning som fastighetsägare åberopar för att styrka sina påståenden om ett visst boendeförhållande. I det här inlägget förklarar HSB Riksförbunds fastighets- och bolagsjurist Andrés Hammar vad exempelvis bostadsrättsföreningar bör tänka på när det kommer till folkbokföring.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  215
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  385
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1156

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3522
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4554
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2513
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2227