May 19, 2021

Rensa cykelrummet på rätt sätt


Våren är snart här och allt fler tar fram sin cykel. En vanlig fråga som brukar dyka upp är vilka regler som gäller vid rensning av cykelrum. Får man som hyresvärd eller bostadsrättsföreningsstyrelse rensa bort gamla, övergivna cyklar för att skapa plats för fler cyklar? Här går Fastighetsägarna igenom vad som gäller.

Det är vanligt att cykelrum blir överfyllda under vintern. Cyklar ställs in när vädret blir sämre under hösten och tas sedan inte fram igen till våren. Andra glömmer bort att de har en cykel när de flyttar, vilket gör att cykelrummet snart fylls upp. Till våren vill många hyresvärdar och bostadsrättsföreningar rensa cykelförråden och skapa mer utrymme.

Regler för kvarlämnade cyklar i hyreshus

Det är reglerna i Jordabalken som styr hur hyresvärdar ska hantera kvarlämnade cyklar och annan egendom i lägenheter eller gemensamma utrymmen som hyresgäster lämnat kvar efter att de flyttat.

Innan man som hyresvärd kan flytta kvarlämnade cyklar behöver man kontakta hyresgästerna som flyttat och uppmana dem att hämta sin cykel inom tre månader. Om hyresgästerna inte hämtar sina cyklar tillfaller de hyresvärden efter tre månader.

Om det inte är möjligt att få kontakt med hyresgästerna tillfaller cyklarna hyresvärden sex månader efter det att hyresgästen lämnat lägenheten.

I många fall är det dock svårt att veta vem som äger en kvarlämnad cykel, och det går då inte att vara säker på att den som lämnat cykeln faktiskt tillhör någon som flyttat. Om du inte vet vem cykeln tillhör kan du använda stegen nedan för att rensa upp i cykelrummet.

Regler för kvarlämnade cyklar i bostadsrättsföreningar

Till skillnad från i hyresfastigheter finns inga särskilda regler för hur styrelsen i en bostadsrättsförening ska hanteras cyklar som lämnats kvar av tidigare ägare.

Så kan du göra för att rensa cykelrummet

 • Gå ut med information till alla boende att en rensning av cykelrummet planeras, helst både genom anslag i porten och cykelrummet samt genom utdelning. Om någon hyr ut sin lägenhet i andra hand kan kontakt behöva tas med förstahandshyresgästen/bostadsrättshavaren, exempelvis via e-post.
 • Märk upp alla cyklar med band som boende enkelt kan ta bort om det är den boendes cykel.
 • Informera om att cyklar som är kvar efter exempelvis 3 månader kommer att tas om hand. Tänk på att kortare tid än tre månader kan vara för kort tidsintervall för att den boende ska hinna ta bort märkningen från sin cykel.
 • Om det finns cyklar med märkningen kvar efter den tid som angetts, dokumentera dessa i en förteckning och ta även fotografi av cykeln. Om du inte vet vem cykeln tillhör bör du därefter ta kontakt med polisen för att höra om ni kan anmäla cyklarna som hittegods.
 • Om du vet att cykeln tillhör en hyresgäst som flyttat kan den säljas eller slängas efter tre månader från att hyresgästen uppmanats att hämta cykeln eller sex månader från att hyresgästen flyttat ut. Detta gäller inte för bostadsrättshavare.
 • Om cyklarna med okänd ägare anses som hittegods tillfaller de upphittaren efter tre månader från anmälan till polisen om inte ägaren hämtar den.
 • Om polisen inte vill ta emot cyklarna som hittegods bör du förvara cykeln, gärna i åtminstone sex månader. Om cykeln är märkt så bör du försöka få kontakt med ägaren. Även om ägaren inte ger sig till känna är det inte säkert att cykeln får slängas. I en sådan situation talar dock mycket för att cykeln är övergiven.
 • Kvarlämnad egendom som uppenbarligen saknar värde, kan slängas utan föregående magasinering.

Text: Fastighetsägarna

 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  344
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1874

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  149
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  162
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4186
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5494
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2746