May 8, 2020

Rensa cykelrummet på rätt sätt


Våren är snart här och allt fler tar fram sin cykel. En vanlig fråga som brukar dyka upp är vilka regler som gäller vid rensning av cykelrum. Får man som hyresvärd eller bostadsrättsföreningsstyrelse rensa bort gamla, övergivna cyklar för att skapa plats för fler cyklar? Här går Fastighetsägarna igenom vad som gäller.

Det är vanligt att cykelrum blir överfyllda under vintern. Cyklar ställs in när vädret blir sämre under hösten och tas sedan inte fram igen till våren. Andra glömmer bort att de har en cykel när de flyttar, vilket gör att cykelrummet snart fylls upp. Till våren vill många hyresvärdar och bostadsrättsföreningar rensa cykelförråden och skapa mer utrymme.

Regler för kvarlämnade cyklar i hyreshus

Det är reglerna i Jordabalken som styr hur hyresvärdar ska hantera kvarlämnade cyklar och annan egendom i lägenheter eller gemensamma utrymmen som hyresgäster lämnat kvar efter att de flyttat.

Innan man som hyresvärd kan flytta kvarlämnade cyklar behöver man kontakta hyresgästerna som flyttat och uppmana dem att hämta sin cykel inom tre månader. Om hyresgästerna inte hämtar sina cyklar tillfaller de hyresvärden efter tre månader.

Om det inte är möjligt att få kontakt med hyresgästerna tillfaller cyklarna hyresvärden sex månader efter det att hyresgästen lämnat lägenheten.

I många fall är det dock svårt att veta vem som äger en kvarlämnad cykel, och det går då inte att vara säker på att den som lämnat cykeln faktiskt tillhör någon som flyttat. Om du inte vet vem cykeln tillhör kan du använda stegen nedan för att rensa upp i cykelrummet.

Regler för kvarlämnade cyklar i bostadsrättsföreningar

Till skillnad från i hyresfastigheter finns inga särskilda regler för hur styrelsen i en bostadsrättsförening ska hanteras cyklar som lämnats kvar av tidigare ägare.

Så kan du göra för att rensa cykelrummet

 • Gå ut med information till alla boende att en rensning av cykelrummet planeras, helst både genom anslag i porten och cykelrummet samt genom utdelning. Om någon hyr ut sin lägenhet i andra hand kan kontakt behöva tas med förstahandshyresgästen/bostadsrättshavaren, exempelvis via e-post.
 • Märk upp alla cyklar med band som boende enkelt kan ta bort om det är den boendes cykel.
 • Informera om att cyklar som är kvar efter exempelvis 3 månader kommer att tas om hand. Tänk på att kortare tid än tre månader kan vara för kort tidsintervall för att den boende ska hinna ta bort märkningen från sin cykel.
 • Om det finns cyklar med märkningen kvar efter den tid som angetts, dokumentera dessa i en förteckning och ta även fotografi av cykeln. Om du inte vet vem cykeln tillhör bör du därefter ta kontakt med polisen för att höra om ni kan anmäla cyklarna som hittegods.
 • Om du vet att cykeln tillhör en hyresgäst som flyttat kan den säljas eller slängas efter tre månader från att hyresgästen uppmanats att hämta cykeln eller sex månader från att hyresgästen flyttat ut. Detta gäller inte för bostadsrättshavare.
 • Om cyklarna med okänd ägare anses som hittegods tillfaller de upphittaren efter tre månader från anmälan till polisen om inte ägaren hämtar den.
 • Om polisen inte vill ta emot cyklarna som hittegods bör du förvara cykeln, gärna i åtminstone sex månader. Om cykeln är märkt så bör du försöka få kontakt med ägaren. Även om ägaren inte ger sig till känna är det inte säkert att cykeln får slängas. I en sådan situation talar dock mycket för att cykeln är övergiven.
 • Kvarlämnad egendom som uppenbarligen saknar värde, kan slängas utan föregående magasinering.

Text: Fastighetsägarna

 • Sep 17, 2020

  Jag vill ge en bostadsrätt till mitt barn – vad gäller?

  Lagar & Regler Det händer ibland att föräldrar köper en bostadsrätt till sitt barn när barnet behöver ett eget boende men saknar möjlighet att köpa bostadsrätten själv. I vissa fall överlåter inte föräldrarna hela bostadsrätten till barnet utan enbart en andel, exempelvis 10 %. Det är dock inte bara att ”ge” bort en bostadsrätt till barnet utan det finns en del att hålla koll på inför en sådan överlåtelse.
  27
 • Sep 17, 2020

  Olsäters El - Veckans samarbetspartner

  Samarbetspartners Olsäters El är en certifierad elinstallatör med full auktorisation som erbjuder sina tjänster både till privatpersoner och företag i närområdet.
  15
 • Sep 17, 2020

  Skånsk Larmtjänst AB - Veckans samarbetspartner

  Samarbetspartners Skånsk Larmtjänst är företaget med fokus på säkerhet. De har spetskompetens på komplexa säkerhetsanläggningar inklusive service, jour och trygghet.
  10
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Brandsäkerhet

  Stream I det här avsnittet pratar Mathias Lundh, VD på Brandsäkra, och Johan Flodin på Fastighetsägarna Stockholm om brandsäkerhet för bostadsrättsföreningar.
  27

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2140
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  2811
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1870