Oct 20, 2016

Renovera badrummet i tid


Lär dig se tecknen på att det är dags att renovera badrummet! Kolla golvbrunn och ytskikt regelbundet. Ta bort fläckar direkt och följ skötselråden från leverantören. Det är expertens bästa tips för att hålla badrummet fräscht länge och minimera risken för vattenskador.

- Tar man hand om sitt badrum regelbundet är mycket vunnet. Lyft upp locket på golvbrunnen ibland, gör rent och känn efter att klämringen sitter stadigt. Ta genast bort fläckar när de uppstår och låt inte kalkavlagringar växa fast. Håll ytskiktet fräscht, annars känns badrummet trist och tråkigt. Det har inget med vattensäkerheten att göra men är viktigt för helhetsupplevelsen, säger Mattias Granberg, verksamhets- och besiktningsansvarig på Nordinspekt i Umeå.

På Golvbranschen GBRs hemsida är skötselråd från leverantörerna samlade. Här finns information om hur man sköter och underhåller allt från trä-, plast- och textila material till sjösten och keramik. Skötselråden ger tips och råd för den vanliga städningen, men innehåller också fläcknycklar som visar vilka rengöringsmedel som tar bort fläckar på olika material.

- För en konsument är det mycket svårt att upptäcka eventuella vattenskador. Sådana skador har nästan alltid ett långsamt förlopp. Störst betydelse för ett badrums livslängd har hantverket, alltså att jobbet är utfört enligt Säkra Våtrum, gällande branschregler från GVK.

Mattias Granberg tipsar om att den som ska renovera eller bygga badrum kan gå in på GVKs hemsida för att hitta auktoriserade företag på sin ort. Där står även hur många våtrumsanmälningar* företaget gjort.

- Det man gör mycket av blir man bra på! Givetvis får man ta hänsyn till antalet anställda när man tittar på våtrumsanmälningarna, men det är en bra indikation på ett företags skicklighet. För den som ska bygga eller renovera badrum är det viktigt att göra hemläxan, avslutar han.

Hur länge kan man realistiskt räkna med att badrummet håller? Christoffer Lundkvist på GVK säger att den tekniska livslängden på ett badrum är omkring 25 år.

- Därför ska du kolla noga med ditt försäkringsbolag. Vissa bolag ersätter inte skador i ett äldre badrum. Det finns en brytpunkt, efter ett visst antal år får du ingen ersättning om badrummet blir vattenskadat, avslutar Lundkvist.

* GVK-auktoriserade företag gör en våtrumsanmälan när de startar ett nytt våtrumsprojekt (anmälan kan gälla ett eller flera badrum). Det blir då registrerat i GVKs databas och kan bli föremål för en stickprovskontroll av GVKs kontrollanter.

 

Håll koll på ditt badrum! Här är expertens tips.

- Håll rent och fräscht i badrummet. Ta bort fläckar direkt.

- Följ leverantörens skötselråd. Anvisningar för alla typer av material finns på Golvbranschens webbplats.

- Lyft på locket på golvbrunnen och känn att klämringen sitter stadigt.
(Före 1990 hade man en annan brunnsstandard där klämringen kunde hoppa ur. Det är därför som golvbrunnar från 1990 och tidigare alltid ska bytas ut).

Om du har golv- och väggmatta av plast som ytskikt;

- Kolla svetsfogarna i hörn vid duschplatsen om de ser okej ut. Titta också efter eventuella ojämnheter i golvet. Om plasten har släppt eller bubblar sig är det ett tecken på att skador kan vara på väg.

Om du har kakel och klinker som ytskikt;

- kolla om det finns sprickor i fogen eller om fogen ser ut att börja lossna.

GVK-auktorisationen är ett kvalitetskoncept som innebär att utfört arbete i badrum och andra våtutrymmen sker fackmässigt och i enlighet med gällande branschregler. Auktorisationen bygger på individuell kompetens. Genom ett vattentätt system av våtrumsanmälan, egenkontroll, avvikelserapportering och slumpmässiga stickprov upprätthålls och utvecklas kvaliteten i GVK-konceptet. Den som anlitar ett GVK-auktoriserat företag får ett våtrumsintyg som bevis på att badrummet är fackmässigt utfört.

Källa: GVK, Mynewsdesk.com

 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  5
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  4
 • Oct 27, 2021

  Brf: tänk på detta när det gäller folkbokföring

  Nyheter Folkbokföringsuppgifter är av avgörande betydelse för många fastighetsägare som utreder olovliga andrahandsupplåtelser och andra oriktiga hyresförhållanden. Folkbokföringsuppgifterna utgör ofta stor del av den bevisning som fastighetsägare åberopar för att styrka sina påståenden om ett visst boendeförhållande. I det här inlägget förklarar HSB Riksförbunds fastighets- och bolagsjurist Andrés Hammar vad exempelvis bostadsrättsföreningar bör tänka på när det kommer till folkbokföring.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  215
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1156

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3522
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4555
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2513
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2228