Oct 20, 2016

Renovera badrummet i tid


Lär dig se tecknen på att det är dags att renovera badrummet! Kolla golvbrunn och ytskikt regelbundet. Ta bort fläckar direkt och följ skötselråden från leverantören. Det är expertens bästa tips för att hålla badrummet fräscht länge och minimera risken för vattenskador.

- Tar man hand om sitt badrum regelbundet är mycket vunnet. Lyft upp locket på golvbrunnen ibland, gör rent och känn efter att klämringen sitter stadigt. Ta genast bort fläckar när de uppstår och låt inte kalkavlagringar växa fast. Håll ytskiktet fräscht, annars känns badrummet trist och tråkigt. Det har inget med vattensäkerheten att göra men är viktigt för helhetsupplevelsen, säger Mattias Granberg, verksamhets- och besiktningsansvarig på Nordinspekt i Umeå.

På Golvbranschen GBRs hemsida är skötselråd från leverantörerna samlade. Här finns information om hur man sköter och underhåller allt från trä-, plast- och textila material till sjösten och keramik. Skötselråden ger tips och råd för den vanliga städningen, men innehåller också fläcknycklar som visar vilka rengöringsmedel som tar bort fläckar på olika material.

- För en konsument är det mycket svårt att upptäcka eventuella vattenskador. Sådana skador har nästan alltid ett långsamt förlopp. Störst betydelse för ett badrums livslängd har hantverket, alltså att jobbet är utfört enligt Säkra Våtrum, gällande branschregler från GVK.

Mattias Granberg tipsar om att den som ska renovera eller bygga badrum kan gå in på GVKs hemsida för att hitta auktoriserade företag på sin ort. Där står även hur många våtrumsanmälningar* företaget gjort.

- Det man gör mycket av blir man bra på! Givetvis får man ta hänsyn till antalet anställda när man tittar på våtrumsanmälningarna, men det är en bra indikation på ett företags skicklighet. För den som ska bygga eller renovera badrum är det viktigt att göra hemläxan, avslutar han.

Hur länge kan man realistiskt räkna med att badrummet håller? Christoffer Lundkvist på GVK säger att den tekniska livslängden på ett badrum är omkring 25 år.

- Därför ska du kolla noga med ditt försäkringsbolag. Vissa bolag ersätter inte skador i ett äldre badrum. Det finns en brytpunkt, efter ett visst antal år får du ingen ersättning om badrummet blir vattenskadat, avslutar Lundkvist.

* GVK-auktoriserade företag gör en våtrumsanmälan när de startar ett nytt våtrumsprojekt (anmälan kan gälla ett eller flera badrum). Det blir då registrerat i GVKs databas och kan bli föremål för en stickprovskontroll av GVKs kontrollanter.

 

Håll koll på ditt badrum! Här är expertens tips.

- Håll rent och fräscht i badrummet. Ta bort fläckar direkt.

- Följ leverantörens skötselråd. Anvisningar för alla typer av material finns på Golvbranschens webbplats.

- Lyft på locket på golvbrunnen och känn att klämringen sitter stadigt.
(Före 1990 hade man en annan brunnsstandard där klämringen kunde hoppa ur. Det är därför som golvbrunnar från 1990 och tidigare alltid ska bytas ut).

Om du har golv- och väggmatta av plast som ytskikt;

- Kolla svetsfogarna i hörn vid duschplatsen om de ser okej ut. Titta också efter eventuella ojämnheter i golvet. Om plasten har släppt eller bubblar sig är det ett tecken på att skador kan vara på väg.

Om du har kakel och klinker som ytskikt;

- kolla om det finns sprickor i fogen eller om fogen ser ut att börja lossna.

GVK-auktorisationen är ett kvalitetskoncept som innebär att utfört arbete i badrum och andra våtutrymmen sker fackmässigt och i enlighet med gällande branschregler. Auktorisationen bygger på individuell kompetens. Genom ett vattentätt system av våtrumsanmälan, egenkontroll, avvikelserapportering och slumpmässiga stickprov upprätthålls och utvecklas kvaliteten i GVK-konceptet. Den som anlitar ett GVK-auktoriserat företag får ett våtrumsintyg som bevis på att badrummet är fackmässigt utfört.

Källa: GVK, Mynewsdesk.com

 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  341
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1873

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  148
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  160
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4184
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5493
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2745