Mar 10, 2021

Renovera badrum


Behöver din fastighet nya badrum? Känns det som ett stort projekt med mycket att tänka på? Lugn, Johan Olsson på Golv Ettan i Sundsvall förklarar hur det går till.

Steg 1. Planering
En badrumsrenovering börjar med planering. Man måste veta vad man vill ha och vad det får kosta. Vill man ha våtrumsmatta eller kakel och klinker? Behöver man mäta för en duschvägg, flytta avlopp eller dra fram el till tvättmaskin eller handukstork?
Ett bra sätt att undvika tankevurpor och onödiga kostnader är att ta hjälp av yrkesmänniskor på området. De kan lätt ställa de rätta frågorna och hjälpa till att få bra styrning på projektet från start.

Steg 2. Rivning och översyn
Det gamla åker ut och det som inte sett dagens ljus på länge får en ordentlig besiktning. Väggar och golv synas noga så att eventuella skador och brister kan upptäckas. En vägg kan till exempel behöva rätas eller gipsas om och i tråkiga fall kan man behöva åtgärda vattenskador. Golvbrunnar inspekteras noga. Är de skadade eller för gamla måste de bytas ut mot nya.

Steg 3. Grundarbete
Om någon del av rummet behöver repareras eller göras om så är det nu det händer. Väggar och golv spacklas och man ser till att fall och vinklar blir rätt. Eventuella golvvärmeslingor läggs in i samband med spacklingen. Tak målas liksom foder och lister.

Steg 4. Tätskiktet
Något av det allra viktigaste när det handlar om badrumsrenoveringar är tätskiktet. Tätskiktet ska läggas av en GVK-certifierad firma (Golvbranschens Våtrumskontroll) alternativt en firma ansluten till BKR (Byggkeramikrådet). Om man vill ha kakel och klinker i badrummet finns olika typer av tätskikt att välja mellan. Ett av de vanligaste är en folie som täcker golv och väggar. Väljer man i stället våtrumsmatta fungerar den som tätskikt direkt och inget annat behövs.

Steg 5. Kakel och klinker eller våtrumsmatta?
Våtrumsmattan är tillbaka i de svenska hemmen. Den har kommit ikapp i design, är prisvärd och fungerar även som tätskikt. En annan fördel med våtrumsmatta är att man lätt kan se eventuella skador, vilket inte är lika enkelt när det gäller kakel och klinker. Kakel och klinker står för den lite lyxigare känslan i badrummet. Många uppskattar miljön i ett kaklat badrum och klinkergolvet leder värme på ett mycket behagligt sätt.

Steg 6. Välkommen rörmokare!
Nu är det dags för rörmokaren att göra entré. Kanske ska en ny toalettstol in? En fräsch kommod och kanske en ny duschlösning? Eller varför inte ett badkar?

Steg 7. Ta hand om ditt badrum
Badrummet är en av de viktigaste platserna i hemmet. Ett nyrenoverat badrum ger en känsla av lyx och trygghet och är en väl värd investering. Det ska hålla i 20-25 år och i det flesta fall behövs ingen särrskilt underhåll under den tiden. Det man kan göra är att använda bra städprodukter och vara uppmärksam på eventuella skador. Svetsningarna i en våtrumsmatta kan vara värda att titta närmare på iblanf liksom synliga rör och kopplingar. För kakel och klinker finns olika typer av fogbehandling om man vill ge lite extra kärlek. Framför allt. Njut av badrummet! Använd det!

 • Dec 7, 2021

  Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

  Nyheter En bostadsrättshavare kan i vissa fall ha rätt att få sin årsavgift nedsatt. Så kan exempelvis vara fallet om en bostadsrättsförening åsidosätter sin reparationsskyldighet. Men hur länge bör årsavgiften egentligen sättas ned? Och innebär rätten till nedsättning att hela årsavgiften ska sättas ned till 0?
  6
 • Dec 7, 2021

  FMF reder ut fastighetsmäklarnas skyldigheter i arbetet mot penningtvätt

  Nyheter Till följd av den nya fastighetsmäklarlagen har fastighetsmäklarföretag fått ett större ansvar i kampen mot organiserad brottslighet. Fastighetsmäklarföretag har nu ett ansvar att införa interna rutiner för hanteringen av penningtvättsfrågor.
  6
 • Dec 7, 2021

  Bostäder och kontor växelverkar i framtidens smarta energisystem

  Nyheter En viktig del av framtidens smarta och effektiva energisystem handlar om att skapa lokala energisystem där olika byggnader kan dela med sig av sitt energiöverskott. Detta har redan demonstrerats på Chalmers campus i Göteborg där byggnaderna idag utgör ett eget energisystem, kopplat till stadens gemensamma nät. Nu tas ytterligare ett steg när närbelägna Riksbyggens Brf Viva kopplats till en kontorsbyggnad på campus för att utbyta värme och kyla.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  306
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  495
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1306

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3635
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4740
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2570
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2332