Mar 10, 2021

Renovera badrum


Behöver din fastighet nya badrum? Känns det som ett stort projekt med mycket att tänka på? Lugn, Johan Olsson på Golv Ettan i Sundsvall förklarar hur det går till.

Steg 1. Planering
En badrumsrenovering börjar med planering. Man måste veta vad man vill ha och vad det får kosta. Vill man ha våtrumsmatta eller kakel och klinker? Behöver man mäta för en duschvägg, flytta avlopp eller dra fram el till tvättmaskin eller handukstork?
Ett bra sätt att undvika tankevurpor och onödiga kostnader är att ta hjälp av yrkesmänniskor på området. De kan lätt ställa de rätta frågorna och hjälpa till att få bra styrning på projektet från start.

Steg 2. Rivning och översyn
Det gamla åker ut och det som inte sett dagens ljus på länge får en ordentlig besiktning. Väggar och golv synas noga så att eventuella skador och brister kan upptäckas. En vägg kan till exempel behöva rätas eller gipsas om och i tråkiga fall kan man behöva åtgärda vattenskador. Golvbrunnar inspekteras noga. Är de skadade eller för gamla måste de bytas ut mot nya.

Steg 3. Grundarbete
Om någon del av rummet behöver repareras eller göras om så är det nu det händer. Väggar och golv spacklas och man ser till att fall och vinklar blir rätt. Eventuella golvvärmeslingor läggs in i samband med spacklingen. Tak målas liksom foder och lister.

Steg 4. Tätskiktet
Något av det allra viktigaste när det handlar om badrumsrenoveringar är tätskiktet. Tätskiktet ska läggas av en GVK-certifierad firma (Golvbranschens Våtrumskontroll) alternativt en firma ansluten till BKR (Byggkeramikrådet). Om man vill ha kakel och klinker i badrummet finns olika typer av tätskikt att välja mellan. Ett av de vanligaste är en folie som täcker golv och väggar. Väljer man i stället våtrumsmatta fungerar den som tätskikt direkt och inget annat behövs.

Steg 5. Kakel och klinker eller våtrumsmatta?
Våtrumsmattan är tillbaka i de svenska hemmen. Den har kommit ikapp i design, är prisvärd och fungerar även som tätskikt. En annan fördel med våtrumsmatta är att man lätt kan se eventuella skador, vilket inte är lika enkelt när det gäller kakel och klinker. Kakel och klinker står för den lite lyxigare känslan i badrummet. Många uppskattar miljön i ett kaklat badrum och klinkergolvet leder värme på ett mycket behagligt sätt.

Steg 6. Välkommen rörmokare!
Nu är det dags för rörmokaren att göra entré. Kanske ska en ny toalettstol in? En fräsch kommod och kanske en ny duschlösning? Eller varför inte ett badkar?

Steg 7. Ta hand om ditt badrum
Badrummet är en av de viktigaste platserna i hemmet. Ett nyrenoverat badrum ger en känsla av lyx och trygghet och är en väl värd investering. Det ska hålla i 20-25 år och i det flesta fall behövs ingen särrskilt underhåll under den tiden. Det man kan göra är att använda bra städprodukter och vara uppmärksam på eventuella skador. Svetsningarna i en våtrumsmatta kan vara värda att titta närmare på iblanf liksom synliga rör och kopplingar. För kakel och klinker finns olika typer av fogbehandling om man vill ge lite extra kärlek. Framför allt. Njut av badrummet! Använd det!

 • Apr 10, 2021

  Årets Pelargon 2021: Zonalpelargon Astrid

  Produktnyheter Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter Astrid. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är friskt gröna med en bred, böljande, chokladbrun zonmarkering. Förutom ett vackert yttre har sorten fantastiska odlingsegenskaper: pelargonen levererar blomsterprakt både inne och ute, tål regn och rusk och bjuder på osannolik blomning hela sommaren!
  20
 • Apr 7, 2021

  Amorteringskrav påverkar unga vuxna negativt

  Ekonomi Finansinspektionen har meddelat att de i september vill återinföra de tillfälligt borttagna amorteringskraven för de hushåll som behöver ta lån för att köpa en bostad. Detta kommer att påverka möjligheten att kunna köpa en bostad för 29 procent av svenskarna och 41 procent av unga vuxna. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av HSB.
  38
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  44
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  57
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  391

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2793
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3690
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2209
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1726