Aug 9, 2021

Rekordmånga bostäder till salu utanför Hemnet


Känns det som att inget nytt har dykt upp på Hemnet i dag? Inte så konstigt. Mäklarfirmorna säljer allt fler bostäder utan att de presenteras utanför mäklarnas egna kanaler. Så även om det råder lågtryck på Hemnet är det full fart på marknaden. SkandiaMäklarna tipsar om hur du hittar rätt till en bra bostadsaffär i sommar.

De senaste åren har det blivit allt vanligare bland bostadssäljare att börja försäljningsprocessen genom att endast annonsera ut bostaden genom mäklarbyråernas egna kanaler. Detta innebär att många bostäder hinner säljas innan de når Hemnet. Enligt färska siffror från SkandiaMäklarna ligger just nu så många som 2200 bostäder i företagets egen tjänst REDO, vilket innebär att de ännu inte är ute på Hemnet. Siffran i sig är en rekordsiffra som pekar på att intresset för tjänsten ökar.

– Under sommaren sjunker generellt utbudet av bostäder på Hemnet. Detta betyder dock inte att marknaden inte är i gång, många bostadssäljare väljer istället att använda mäklarföretagens egna kanaler för annonsering. Detta är en trend som vi sett växa i branschen de senaste åren. Många som säljer föredrar detta tillvägagångssätt eftersom det ofta leder till en smidig och snabb affär men också då det kan leda till bättre betalt, säger Andreas Moritz, VD, SkandiaMäklarna.

– En annan fördel med att använda sig av tjänster som REDO är att mäklarna matchar ihop bostäder till salu med potentiella köpare. På så sätt blir processen skräddarsydd då köparen erbjuds bostäder som stämmer överens med dennes preferenser. Köparen kan på så sätt fokusera på intressanta objekt och göra ett mer kvalitativt urval i letandet av bostad, säger Andreas Moritz, VD, SkandiaMäklarna.

Tips: Tänk på detta när du letar bostad i sommar

1. Ha nära kontakt med mäklaren

Genom att ha en nära dialog med mäklare kan du få mycket hjälp på traven i jakten på en ny bostad. Mäklare kan matcha ihop dig och dina kriterier med bostäder som ännu inte ligger ute på den officiella marknaden. Se också till att anmäla ditt intresse på flera mäklarfirmors egna portaler, då får du regelbundna uppdateringar om kommande objekt som faller inom dina kriterier.

2. Ha allt klart med banken

Ofta går affärer genom mäklarnas egna tjänster snabbare än de bostäder som läggs ut på Hemnet. Det är därför extra viktigt att du gjort klart med lånelöfte hos banken innan du ger dig ut på bostadsjakt i sommar.

3. Ha kriterier klara

Precis som lånelöftet är viktigt att ha klart eftersom affären kan gå snabbt är det bra om du har dina kriterier klara. På så sätt går det att avgränsa sig vilket gör hela processen smidigare och mindre tidskrävande.

4. Läs på om föreningen

Något som är lätt att missa men dock en grundläggande del av bostadsaffären är att läsa på ordentligt om bostadsrättsföreningen innan du slår till. Om du har lånelöftet klart har du dessutom mer tid till denna viktiga del.

5. Behöver du verkligen maxa din gräns?

Tänk efter innan du maxar din budgetgräns. I många fall krävs inte en maxad budget för att du ska hitta din drömbostad, tänk därför efter innan du utnyttjar hela din ekonomiska potential.

Text: Skandiamäklarna

https://www.skandiamaklarna.se/

 • Sep 16, 2021

  Regelbunden takvård förlänger takets livslängd

  Nyheter Yttertaken i Sveriges bostadsrättsföreningar har länge varit i ett ganska eftersatt skick men sedan kontroll av tak infördes i underhållsplanen har det sakta blivit bättre. Många drar sig dock fortfarande för att underhålla sina tak vilket enligt Ari Vähäjylkkä på LA Takvård kan leda till både onödiga och kostsamma takbyten.
  21
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  113
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  282
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1024

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3394
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4374
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2431
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2141