Mose Freyer på Moses Bil&Lack i Tollarp pekar ut över sin solpark - "Jag är gudaglad att jag investerade i det här, nu är drömmen att bygga dubbelt så stort"

Apr 4, 2022

Rekordmånad för solcellsägare: Mars blev upp till nio gånger lönsammare än normalt


Kombinationen mycket sol och höga elpriser under mars månad har gett solcellsägare i södra Sverige upp till nio gånger högre lönsamhet på panelerna på taket jämfört med prognos.

SMHI har i sin statistik meddelat att följande orter har haft solrekord: Lund, Växjö, Göteborg, Visby, Hoburg och Stockholm. Solenergiföretaget EnergiEngagemang har tittat närmare på vad de höga elpriserna i kombination med fler soltimmar under mars månad har inneburit för solcellsägarna. Många kunder har rapporterat in att de aldrig för har producerat så mycket energi under mars jämfört med tidigare år.

Högsta ökningen i södra Sverige i elprisområde 4
En beräkning baserat på solcellsanläggningar i elprisområde SE4 i södra Sverige visar att solelproduktionen har varit 105% mer än beräknat under mars månad i år. En anläggning som normalt skulle producera 10 000 kWh har istället gett 20 500 kWh. Under samma period har snittpriset på den nordiska elbörsen varit 154,5 öre/kWh. Det ska jämföras med ett snittpris på 32,3 öre/kWh de senaste tio åren, vilket är en prishöjning på 378%. Tillsammans ger det här ett värde i mars månad som är närmare nio gånger högre än vanligt.

Nästa lika hög ökning i elprisområde 3
Ett snitt beräknat på fyra typanläggningar i elprisområdet SE3, där bland annat HSB Solcellspark utanför Strängnäs ingår, har solinstrålningen varit 45% mer än normalt. Samtidigt har snittpriset på den nordiska elbörsen varit 130,3 öre/kWh. Det ska jämföras med ett snittpris på 31,8 öre/kWh de senaste tio åren, vilket är en ökning på 310%. Det ger en ökning på nästan 5 gånger mer än normalt.

"Det är många som tror att solpaneler bara producerar el under sommarmånaderna, men här kan vi tydligt se att många av våra kunder har fått god avkastning på sin anläggning så här tidigt på året", säger Johan Skördare, VD för Energiengagemang.

En av företagets många kunder som är nöjda med sin investering är Mose Freyer på Moses Bil&Lack
"Vi har 9 000 kvadratmeter som ska värmas upp, sex lackboxar och ventilation. Jag är gudaglad att jag investerade i det här, nu är drömmen att bygga dubbelt så stort", säger vd Mose Freyer.

Text: Energiengagemang

https://www.energiengagemang.se/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  197
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725