Sep 16, 2021

Regelbunden takvård förlänger takets livslängd


Yttertaken i Sveriges bostadsrättsföreningar har länge varit i ett ganska eftersatt skick men sedan kontroll av tak infördes i underhållsplanen har det sakta blivit bättre. Många drar sig dock fortfarande för att underhålla sina tak vilket enligt Ari Vähäjylkkä på LA Takvård kan leda till både onödiga och kostsamma takbyten.

Barndomskompisarna Ari Vähäjylkkä och Leo Juujärvi startade LA Takvård 2006 när Ari själv var i behov av takrengöring till det föräldrahem i Mockfjärd som han just övertagit. På den tiden fanns det inget företag i närheten som tvättade tak så Ari och Leo beslöt att starta ett eget. Från början arbetade de framför allt lokalt med taktvätt men med tiden utvecklades företaget till att också arbeta förebyggande med takvård som syftade till att förlänga takens livslängd och deras takvårdsexperter finns nu från Skåne i söder till Västerbotten i norr.

Yttertaket är den del av fastigheten som ska stå emot den största mängden nederbörd men enligt Ari har många bostadsrättsföreningar tyvärr tak med stora brister. Det är till exempel vanligt med lösa takpannor som skapar läckage, fulla hängrännor som gör att vattnet inte leds bort från huset samt påväxt av mossa, alger och lavar som samlar fukt på taket. Mängden påväxt är beroende av i vilket väderstreck taket ligger då mer skugga och fukt ger mer påväxt medan tak som är varma och torra inte får lika mycket. Alla typer av tak riskerar dock att få påväxt även om processen går fortare på betongtak än på plåt.  

Trots att fler föreningar nu har börjat höra av sig i förebyggande syfte för att få sina tak kontrollerade och åtgärdade så är det oftast inte förrän mossan är fullt synlig på taken som de tar kontakt. 

“Många fastighetsägare tycker att det är lite obehagligt att vara uppe på taket och drar sig därför för att kontrollera det.” /Ari Vähäjylkkä, LA Takvård

Idag arbetar LA Takvård både med enstaka åtgärdande behandlingar men framför allt med det förebyggande arbetet att vårda tak för att förlänga bruksvärdet på dem. De tar då fram en takvårdsplan som innefattar inspektion av taken en gång per år samt åtgärder i form av byte av trasiga takpannor, rengöring av hängrännor samt kemisk taktvätt för att hålla taken fria från påväxt.

Att hålla efter och vårda sina tak är för Ari och Leo en viktig insats för miljön. De menar att ett yttertak kan hålla i en mansålder om det underhålls på rätt sätt vilket minskar nyproduktionen av betongpannor och därmed de stora mängder koldioxidutsläpp som frigörs i processen.

“Vår affärsidé är att kunden inte ska behöva byta tak.” /Ari Vähäjylkkä, LA Takvård

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • Oct 28, 2021

  Långsamt framåt för energibesparande åtgärder

  Nyheter 2006 infördes energideklarationer i Sverige med syftet att främja effektiv energianvändning (och samtidigt säkerställa ett gott inomhusklimat). Innan dess var det upp till fastighetsägaren om denne ville se över sin energianvändning eller inte. Fler fastighetsägare har energideklarationer idag men hur är det egentligen med efterlevnaden av energibesparande åtgärder?
  10
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  7
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  216
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1157

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3526
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4558
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2514
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2229