Sep 16, 2021

Regelbunden takvård förlänger takets livslängd


Yttertaken i Sveriges bostadsrättsföreningar har länge varit i ett ganska eftersatt skick men sedan kontroll av tak infördes i underhållsplanen har det sakta blivit bättre. Många drar sig dock fortfarande för att underhålla sina tak vilket enligt Ari Vähäjylkkä på LA Takvård kan leda till både onödiga och kostsamma takbyten.

Barndomskompisarna Ari Vähäjylkkä och Leo Juujärvi startade LA Takvård 2006 när Ari själv var i behov av takrengöring till det föräldrahem i Mockfjärd som han just övertagit. På den tiden fanns det inget företag i närheten som tvättade tak så Ari och Leo beslöt att starta ett eget. Från början arbetade de framför allt lokalt med taktvätt men med tiden utvecklades företaget till att också arbeta förebyggande med takvård som syftade till att förlänga takens livslängd och deras takvårdsexperter finns nu från Skåne i söder till Västerbotten i norr.

Yttertaket är den del av fastigheten som ska stå emot den största mängden nederbörd men enligt Ari har många bostadsrättsföreningar tyvärr tak med stora brister. Det är till exempel vanligt med lösa takpannor som skapar läckage, fulla hängrännor som gör att vattnet inte leds bort från huset samt påväxt av mossa, alger och lavar som samlar fukt på taket. Mängden påväxt är beroende av i vilket väderstreck taket ligger då mer skugga och fukt ger mer påväxt medan tak som är varma och torra inte får lika mycket. Alla typer av tak riskerar dock att få påväxt även om processen går fortare på betongtak än på plåt.  

Trots att fler föreningar nu har börjat höra av sig i förebyggande syfte för att få sina tak kontrollerade och åtgärdade så är det oftast inte förrän mossan är fullt synlig på taken som de tar kontakt. 

“Många fastighetsägare tycker att det är lite obehagligt att vara uppe på taket och drar sig därför för att kontrollera det.” /Ari Vähäjylkkä, LA Takvård

Idag arbetar LA Takvård både med enstaka åtgärdande behandlingar men framför allt med det förebyggande arbetet att vårda tak för att förlänga bruksvärdet på dem. De tar då fram en takvårdsplan som innefattar inspektion av taken en gång per år samt åtgärder i form av byte av trasiga takpannor, rengöring av hängrännor samt kemisk taktvätt för att hålla taken fria från påväxt.

Att hålla efter och vårda sina tak är för Ari och Leo en viktig insats för miljön. De menar att ett yttertak kan hålla i en mansålder om det underhålls på rätt sätt vilket minskar nyproduktionen av betongpannor och därmed de stora mängder koldioxidutsläpp som frigörs i processen.

“Vår affärsidé är att kunden inte ska behöva byta tak.” /Ari Vähäjylkkä, LA Takvård

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  344
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1874

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  150
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  162
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4188
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5494
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2746