Bild: Rentokil, CC

Oct 4, 2016

Ratél – elektronisk råttbekämpning utan gift


Skadedjursföretaget Rentokil satsar nu hårt på den elektroniska råttbekämparen Ratél som placeras på utvalda platser i kloaksystemet. Ratél fungerar helt utan gifter genom att hindra råttorna från att ta sig ut ur kloakerna och göra skada. Det är också enkelt att underhålla fällorna och hålla koll på vad som händer genom att ett sms skickas varje gång en råtta fångats.

Ratél är en långsiktig lösning som angriper problemet med kloakråttor direkt vid källan där råttorna trivs och förökar sig. Vid ingången till kloakbrunnen leds råttorna genom ett rör där de utsätts för högspänning som avlivar dem snabbt och smärtfritt. På så vis hindras råttorna från att ta sig vidare in i byggnader där de kan ställa till med skada.

– För första gången kan man nu bekämpa råttor effektivt och målinriktat utan att använda vanliga fällor eller gift – och på så sätt få ett långsiktigt skydd. Det är enkelt att montera Ratél i en kloak och gnagarna avlivas utan onödigt lidande, säger Andreas Tapper på Rentokil och expert på skadedjur.

Inte förbjudet med råttgift

– Det finns samtidigt ett utbrett missförstånd att det är förbjudet med råttgift, men det stämmer inte. Det gäller att alltid välja den metod som har minst miljöpåverkan och som också är effektiv. Vi skadedjursexperter ser när de elektroniska fällorna måste kompletteras med godkända bekämpningsmedel för att få bort problemen, förklarar Andreas Tapper.

En stor fördel jämfört med andra alternativ på marknaden är att Ratél-fällan bara är öppen under cirka fyra sekunder. Det gör den väldigt effektiv och förhindrar att råttorna hinner smita ut.

Med hjälp av det inbyggda råttstoppet – ett galler som hindrar gnagarna från att ta sig vidare – så fortsätter Ratél att göra sitt jobb även om batteriet skulle sluta fungera. Då stängs fällan helt.

Kort om Ratél

 • Ger ett långsiktigt skydd
 • Passar alla typer av kloaker
 • Är lätt att montera och underhålla
 • Effektivt stopp även vid funktionsavbrott
 • Ger data i realtid
 • Lever upp till lagstiftningskraven
 • Har ett lågt pris – och en hög effektivitet

Rentokil Initial är en världsledande serviceleverantör inom växtinredning och frukt, entrémattor, hygien och skadedjurskontroll och bedriver verksamhet i mer än 50 länder i Europa, Nordamerika, Asien samt Afrika. Företaget har cirka 60 000 anställda och är börsnoterat på London Stock Exchange.

Rentokil Initial i Sverige opererar under varumärkena Rentokil, Initial och Ambius. Mer information finns på www.initial.sewww.rentokil.se och www.ambius.se

Källa: Rentokil/Initial

 • May 6, 2021

  Har du rätt till bidrag för bostadsanpassning?

  Nyheter Bidrag för bostadsanpassning kan sökas av dig som har en funktionsnedsättning och som önskar anpassa din bostad för att kunna leva ett mer självständigt liv. För att få bidraget finns det dock några krav som måste vara uppfyllda.
  29
 • May 5, 2021

  Fastighetsmappen och Brf-mappen klimatsatsar!

  Nyheter Fastighetsmedia har som ett led i sitt klimatarbete beslutat att klimatkompensera för samtliga utgåvor av Fastighetsmappen och Brf-mappen.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  130
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  173
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  479

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2922
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3812
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2245
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1808