Apr 7, 2022

Purus och Talkpool introducerar ”talande” golvbrunnar på Nordbygg


Golvbrunnsexperten Purus och Talkpool, specialister på sensorteknik, presenterar en golvbrunn som larmar vid höga fuktnivåer och därmed kan förebygga och reducera kostnader i samband med vattenskador. Kostnaden för fastighetsägares vattenskador i Sverige beräknas till drygt 6 miljarder kronor per år.

Det är en angelägen uppgift att undersöka och att få bukt med orsakerna till fastighetsägares kostsamma vattenskador. Vattenskadecentrum, en sammanslutning av försäkringsbolag och branschorganisationer, sammanfattar årligen försäkringsbolagens inrapporterade vattenskador under föregående år. I den senaste rapporten konstaterar man att rekommendationerna om tätskikt i våtrum som kom för ett tiotal år sedan, nu börjar ge effekt i form av färre vattenskador. Samtidigt talar kostnadsuppskattningen på dryga 6 miljarder för att det finns mycket kvar att förbättra.

Försäkringsbolaget Folksam initierade för ett par år sedan ett samarbete mellan Purus, Anticimex och Talkpool för att undersöka möjligheterna att med ny teknik minska skadekostnaderna. Tillsammans har parterna en mycket bred kunskap inom relevanta områden nödvändiga för att adressera vatten- och fuktskador:

 • Purus – som ledande tillverkare av golvbrunnar
 • Talkpool – som experter inom radio och sensorteknik
 • Anticimex – som experter inom skadebesiktningar relaterade till vatten och fukt

Tidigt upptäckt läckage ger 60% lägre reparationskostnader

Efter analys- och utvecklingsarbete har Purus och Talkpool gemensamt tagit fram en lösning i form av en smart golvbrunn som i kombination med ett trådlöst mätvärdesinsamlingssystem och analysprogramvara kan detektera misstänkt läckage och skicka larm om potentiella fuktproblem. Tillsammans med besiktningar möjliggör lösningen att vattenläckage kan upptäckas tidigare och skadorna begränsas. På så vis kan lösningen även stödja införandet av delreparationer och drastiskt reducera skadekostnaderna.

Folksam har under ett års tid bedrivit ett pilottest där de installerat den smarta golvbrunnen i samband med återställande av våtrumsskador. Mottagandet har varit positivt från de försäkringstagare som har erbjudits att vara med i pilottestet och det har varit enkelt att förklara nyttan med lösningen.

Ännu i ett tidigt skede och baserat på enstaka fall, men delreparationer har i kombination med den smarta golvbrunnen kunnat påvisa kostnadsbesparingar på över 60%.

Projektets tester visar att de två vanligaste felen som orsakar vattenskador i våtrum kan detekteras på ett bra sätt med Connect-tekniken:

 1. Felaktig anslutning av tätskikt mot golvbrunn
 2. Skadat tätskikt som innebär läckage ovanifrån

Motsvarande tester har även utförts av en tredje part, forskningsinstitutet RISE.

Purus golvbrunn med nya tekniken Connect förevisas på Nordbygg

Purus och Talkpool berättar mer om de goda erfarenheterna och demonstrerar golvbrunnen med nya tekniken Connect på Nordbygg, den 26–29 april på Stockholmsmässan, Nordens största mötesplats för bygg- och fastighetsbranschen.

Välkommen att besöka oss i monter A06:10, där vi demonstrerar den uppkopplade golvbrunnstekniken för både trä- och betongbjälklag.

Text: Purus

https://www.purus.se/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725