Aug 23, 2021

Problem med vägglöss minskar


Mycket i vår tillvaro har påverkats under pandemin – även när det kommer till vägglöss har det visat sig. Antalet fall minskade kraftigt förra året och trenden håller i sig.

Problem med vägglöss har ökat stadigt för varje år fram till pandemin men år 2020 upplevde Nomor ett kraftigt trendbrott. Från att det tidigare kommit in ca 24 000 årliga anmälningar kom det förra året endast in drygt 18 000 st.

– En en stor anledning till att vägglusangrepp ökat i omfattning de senaste årtiondena är att vi reser mer än förr, säger Nomors skadedjursexpert Johan Peterson.

– Under pandemin har vi hållit oss hemma mer än någonsin och därmed har risken för spridning av vägglöss minskat vilket tros vara en förklaring till trendbrottet, fortsätter Johan Peterson.

Trenden håller i sig

Antal anmälningar som kommit in hittills i år ligger i linje med förra året så trenden ser ut att hålla i sig. Hur lättade reserestriktioner kommer att påverka vägglössens framfart i Sverige framöver är för tidigt att säga men det kan mycket väl bli att vi får se en uppgång igen.

En annan förklaring till trendbrottet kan också vara att drabbade hushåll avvaktar med att anmäla på grund av rädsla för att smittas av covid-19. Det kan också göra att antalet anmälningar ökar i takt med att restriktionerna lättar och folk blir vaccinerade.

– Vi håller oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer när vi besöker våra kunder och eftersom det är lättare att bekämpa vägglöss ju tidigare de upptäcks så uppmanar vi folk att inte skjuta upp det i onödan, avslutar Johan Peterson.

Så undviker du vägglöss

Detta kan du själv göra för att undvika vägglöss under och efter resa:

 •  Ställ bagaget i badrummet i hotellrummet medan du letar efter spår av vägglöss.
 • Undersök madrassens sömmar och andra närliggande skrymslen efter små svarta fläckar från vägglössens spillning.
 • Titta under sängen om du kommer åt. Hittar du en vägglus, ta ett foto, visa för hotellpersonalen och be om att omgående få byta rum.
 •  Lägg aldrig väskan på eller under hotellsängen. Placera den istället högt upp och långt borta från sängen, det gäller även skor.
 • Packa inte upp kläder ur resväskan när du bor på hotell. Kläder som du använt lägger du tillbaka i väskan (gärna i en försluten plastpåse). Sprid dem inte i rummet.
 • Tvätta genast kläder du haft med dig på resan när du kommer hem. Alla textilier som tål det bör tvättas i 60°C. Torktumla dem sedan och/eller använd torkskåp. Det som inte kan tvättas kan läggas i en plastpåse i frysen.
 • Ta aldrig in en resväska i ditt sovrum efter en resa. Placera den utomhus alternativt förvara den i en plastsäck i din bostad.

Text: Nomor

https://nomor.se/

 • Oct 28, 2021

  Långsamt framåt för energibesparande åtgärder

  Nyheter 2006 infördes energideklarationer i Sverige med syftet att främja effektiv energianvändning (och samtidigt säkerställa ett gott inomhusklimat). Innan dess var det upp till fastighetsägaren om denne ville se över sin energianvändning eller inte. Fler fastighetsägare har energideklarationer idag men hur är det egentligen med efterlevnaden av energibesparande åtgärder?
  10
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  7
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  215
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1157

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3526
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4558
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2514
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2228