Aug 23, 2021

Problem med vägglöss minskar


Mycket i vår tillvaro har påverkats under pandemin – även när det kommer till vägglöss har det visat sig. Antalet fall minskade kraftigt förra året och trenden håller i sig.

Problem med vägglöss har ökat stadigt för varje år fram till pandemin men år 2020 upplevde Nomor ett kraftigt trendbrott. Från att det tidigare kommit in ca 24 000 årliga anmälningar kom det förra året endast in drygt 18 000 st.

– En en stor anledning till att vägglusangrepp ökat i omfattning de senaste årtiondena är att vi reser mer än förr, säger Nomors skadedjursexpert Johan Peterson.

– Under pandemin har vi hållit oss hemma mer än någonsin och därmed har risken för spridning av vägglöss minskat vilket tros vara en förklaring till trendbrottet, fortsätter Johan Peterson.

Trenden håller i sig

Antal anmälningar som kommit in hittills i år ligger i linje med förra året så trenden ser ut att hålla i sig. Hur lättade reserestriktioner kommer att påverka vägglössens framfart i Sverige framöver är för tidigt att säga men det kan mycket väl bli att vi får se en uppgång igen.

En annan förklaring till trendbrottet kan också vara att drabbade hushåll avvaktar med att anmäla på grund av rädsla för att smittas av covid-19. Det kan också göra att antalet anmälningar ökar i takt med att restriktionerna lättar och folk blir vaccinerade.

– Vi håller oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer när vi besöker våra kunder och eftersom det är lättare att bekämpa vägglöss ju tidigare de upptäcks så uppmanar vi folk att inte skjuta upp det i onödan, avslutar Johan Peterson.

Så undviker du vägglöss

Detta kan du själv göra för att undvika vägglöss under och efter resa:

 •  Ställ bagaget i badrummet i hotellrummet medan du letar efter spår av vägglöss.
 • Undersök madrassens sömmar och andra närliggande skrymslen efter små svarta fläckar från vägglössens spillning.
 • Titta under sängen om du kommer åt. Hittar du en vägglus, ta ett foto, visa för hotellpersonalen och be om att omgående få byta rum.
 •  Lägg aldrig väskan på eller under hotellsängen. Placera den istället högt upp och långt borta från sängen, det gäller även skor.
 • Packa inte upp kläder ur resväskan när du bor på hotell. Kläder som du använt lägger du tillbaka i väskan (gärna i en försluten plastpåse). Sprid dem inte i rummet.
 • Tvätta genast kläder du haft med dig på resan när du kommer hem. Alla textilier som tål det bör tvättas i 60°C. Torktumla dem sedan och/eller använd torkskåp. Det som inte kan tvättas kan läggas i en plastpåse i frysen.
 • Ta aldrig in en resväska i ditt sovrum efter en resa. Placera den utomhus alternativt förvara den i en plastsäck i din bostad.

Text: Nomor

https://nomor.se/

 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  342
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1874

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  148
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  160
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4184
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5493
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2746