Aug 26, 2020

Plisségardin för optimal temperatur och skydd på balkongen


Solskydd i form av en plisségardin för balkong och terrass har funnits i århundraden i alla tänkbara former och storlekar. Idag har nya uppfinningar och patent lett till att plissegardiner har utvecklats för att ge dig en bättre användarupplevelse samt mer kontroll över plisségardinens funktionalitet.

Mer än en plisségardin

På samma sätt har Visor utvecklat sin solgardin under de senaste två decennierna, med stor hänsyn till kunders feedback om ny design och nya användningsområden. En Visor plisségardin för balkong och terrass kan monteras på inglasade balkonger och terrasser samt på olika typer av fönster, tack vare den unika och patenterade skruvlösa installationen. Detta påskyndar inte bara arbetet för montören vid installation, utan innebär också att garantin på din inglasning inte påverkas av en installation av våra solgardiner.

Det är inte bara de mekaniska egenskaperna hos Visor plisségardin som skiljer sig från andra produkter, utan även funktionerna som ger användaren full kontroll över:

 • ljusinsläpp
 • temperatur
 • insynsskydd

Solskydd på två olika sätt

Visor plisségardin för balkong och terrass har som standard en 2-vägs, och steglös justeringsmekanism. Detta innebär att solgardinen kan justeras uppifrån och ned samt nerifrån och upp. Du kan välja att täcka för hela glasrutan, övre eller undre halvan, eller endast en specifik del av den för ditt optimala solskydd. (Se figuren nedan)
För att använda en plisségardin som ett skydd mot solen kan du med fördel justera denna uppifrån och ned. Den steglösa justeringringen gör det möjligt att anpassa persiennen till exakt rätt höjd och ger dig full kontroll över hur mycket sol som ska släppas in i den inglasade ytan. Det är viktigt att notera att varje individuell glaspanel är utrustad med en plisségardin, så att du själv kan justera hur mycket ljus du vill släppa in för tillfället.
Under en tidig sommarmorgon kanske du vill sitta ute på din inglasade balkong och smutta på en kopp kaffe och läsa nyheterna från surfplattan. Genom att enkelt justera plisségardinen så att den täcker nedre halvan av glasrutan får du optimal kontroll över ljusinsläppet så att du slipper bländas av solen. Eller kanske vill du låta plisségardinen täcka endast den övre halvan av glasrutan så att du kan njuta av de värmande solstrålarna på resten av kroppen. Du bestämmer.
På detta sätt förstår man de största fördelarna med en 2-vägs justerbar plisségardin som installeras på varje enskild glasruta.

Plisségardin - lumon balkonginglasningar

När man tänker på plisségardiner tänker man kanske oftast på att de fungerar som ett skydd mot stark sol och värme. Urbaniseringen av landsbygden till städer fortsätter att växa över hela världen och FN beräknar att 68% av världsbefolkningen kommer att bo i stadsområden år 2050. Vi ser detta som att det finns ytterligare en anledning till behov av skydd, nämligen integritet.
 
Du kan enkelt justera plisségardinerna till önskat läge, uppifrån och ned och stänga ute omvärlden, samtidigt som du låter det naturliga ljuset strömma in på balkongen. När plissegardinerna justeras på ett sådant sätt kan du lämna gardiner och persienner öppna i rummet bakom den inglasade ytan, vilket skapar en mer öppen och luftig atmosfär hemma. Detta ger inte bara skydd mot nyfikna grannar som passerar förbi utanför, utan även ett element av säkerhet. När plisségardinerna på din inglasning är helt nerdragna går det inte att avgöra om, eller vem som är hemma, vilket gör ditt hem säkrare och mindre inbjudande för oönskade gäster.

H2: Ökad boendekomfort

En balkong- eller terrassinglasning låter dig utnyttja balkongen eller terrassen året om. Om du har en lägenhet som blir väldigt varm när solen ligger på kan en inglasning i kombination med plisségardiner hålla temperaturen nere.

En studie gjord av Kimmo Hilliaho, Doctor of Science in Technology, visar att plissegardiner monterade på en inglasning direkt påverkar temperaturen i den inglasade ytan men även för rummet bakom denna. (Se figur nedan)
Baksidan på plisségardinen har nämligen en pärliserad yta, vars funktion är att reflektera ljus och värme. Även här ser vi hur den funktionella 2-vägs justeringsmekanismen spelar en viktig roll för den inglasade ytan. Du kan påverka temperaturen på den inglasade ytan samt i utrymmet bakom genom att justera pliseegardinerna för att ge optimalt skydd från sol och värme. På samma sätt, när kvällen närmar sig kan du ställa in plissegardinerna från botten till topp och lämna den övre halvan av glaspanelerna öppna, för att släppa in lite naturligt ljus.
Detta ger dig möjligheten att själv bestämma den optimala temperaturnivån samt att du får ett skydd som skapar en mer trivsam och bekväm yta.

Plisségardin - lumon balkonginglasningar

 Besök Lumon för att läsa mer.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  114
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  283
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1026

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3395
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4377
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2432
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2142