Mar 28, 2022

Pandemieffekt: Fler utländska bostadsköpare i Sverige


Fler utländska bostadsköpare söker sig till Sverige. Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, hade en ökning av utländska bostadsköpare på över 30 procent 2021. Som en effekt av pandemin söker sig fler, framför allt tyskar och holländare, till avskilda lägen i Sverige.

Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag med 250 kontor runt om i landet, ser en tydlig ökning av utländska bostadsköpare i Sverige. 2020 hade företaget totalt 779 utländska köpare och 2021 var det 1033, d v s en ökning på 32,6 %. Antalet köpare från Tyskland har ökat med 72 % och från Nederländerna med 92 %. Samtidigt har antal köpare från Norge endast ökat med 2 % och köpare från Danmark har minskat med 23 %.

Nya siffror från SCB, publicerade 24 mars, visar att antal utlandsägda fritidshus i Sverige ökat något under 2021. Och trenden ligger i linje med Fastighetsbyråns siffror. Antal ägare från Tyskland och gruppen ”Övriga länder” ökar mest medan ägare från Danmark minskar.

 • Många av våra kontor runt om i landet har märkt av en ökad efterfrågan på bostäder från framför allt tyskar och holländare. Det gäller fritidshus men framför allt permanenta bostäder. Pandemin har gjort att fler och fler attraheras av den avskildhet vi kan erbjuda på mindre orter. Den svaga svenska kronan har också gjort våra bostäder, både fritidshus och villor, till ett prisvärt alternativ, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.
 • Det blir intressant att följa om den här trenden kommer hålla i sig under våren nu när pandemin inte är lika påtaglig och kriget i Ukraina skapar en stor osäkerhet i hela Europa, fortsätter Johan Engström.


”Ju färre grannar desto bättre”
Det ökade intresset från utländska köpare märks över stora delar av landet. Det som förenar köparna, från länder med ökad efterfrågan, är att de söker sig till lantliga, avskilda lägen.

 • Vi har sett en ökad efterfrågan från framför allt tyska köpare men även från Holland, Tjeckien och Schweiz. Det beror bland annat på pandemin, exempelvis med stängare restriktioner i Tyskland, men även på en svag svensk krona. De söker främst permanentbostäder och enklare hus med naturnära och lantliga lägen i skogs- och sjömiljö. Ju färre grannar desto bättre, säger Johan Ljungberg, mäklare på Fastighetsbyrån i Olofström/Bromölla/Sölvesborg.


Ett år in i pandemin började det ökade intresset från utländska köpare märkas på allvar, bland annat i värmländska Torsby och på Höga kusten.

 • Tyskar och holländare har alltid sökt sig till vår kommun för avskilda lägen och naturen men pandemin har gjort att efterfrågan ökat. Det ökade intresset märktes tydligast för drygt ett år sedan då även fler började köpa för att flytta hit permanent. Det är både barnfamiljer, familjer där barnen stannar kvar i hemlandet och även pensionärer. De som köper fritidshus vill bara ha avskilda lägen i skogen. De som köper permanent vill också ha lantliga lägen men kan tänka sig att ha grannar, säger Maria Andersson, mäklare på Fastighetsbyrån i Torsby i Värmland.
 • Vi upplever att antalet tyska och holländska köpare ökat sedan sommaren 2020, men mest markant under 2021. Delvis beror det på pandemin, man har sett att det går att jobba hemifrån eller från annat land. Vi ser också ett ökat intresse för hela Höga Kusten som plats. Många har någon gång semestrat här och fastnat för den dramatiska naturen och lugnet som många holländare och tyskar inte är vana från sina hemländer. De vill främst ha torp, gårdar och fritidshus med avskilt läge, säger Gunilla Wästlund, koordinator på Fastighetsbyrån Höga kusten.

Text: Fastighetsbyrån

https://www.fastighetsbyran.com/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725