Apr 7, 2022

Obehöriga i fastigheten skapar mest otrygghet


Bristfällig utomhusbelysning och obehöriga i fastigheten är de faktorer som skapar mest otrygghet bland bostadsrättshavare. Och över hälften uppger att de skulle känna sig tryggare om de lärde känna sina grannar bättre. Det visar en undersökning från HSB Stockholm.

Drygt var tredje bostadsrättshavare uppger att den främsta orsaken till otrygghet är obehöriga som uppehåller sig i fastigheten. Lika många anser att ett utökat skalskydd är det som skulle öka tryggheten mest, strax följt av kameraövervakning. Det visar en undersökning som HSB Stockholm genomfört bland sina medlemmar.

– Skalskydd och belysning är givetvis en viktig del i det preventiva arbetet, men det är minst lika viktigt att arbeta med det sociala perspektivet. Att skapa inbjudande ytor med tydliga funktioner, såväl i fastigheten som utemiljön, har stor betydelse för ökad trygghet hos dem som bor och vistas på platsen, säger Pauline Bjuhr, utemiljökonsult på HSB Stockholm.

De allra flesta uppger att de känner sig mycket (50%) eller ganska (42%) trygga i sitt bostadsområde, oavsett om de rör sig i föreningens utemiljö eller fastighetens gemensamma utrymmen. Och strax över hälften uppger att tryggheten skulle öka om de fick möjlighet att lära känna sina grannar bättre än idag.

– Bra grannsämjan och trygghet går hand i hand. Trots att de flesta känner sig förhållandevis trygga vet vi att många bostadsrättsföreningar har trygghetsfrågan högt upp på agendan. Undersökningen är en del i vårt pågående arbete för att utveckla fler trygghetsskapande åtgärder i bostadsrättsföreningar, säger Pauline Bjuhr.

Undersökningen genomfördes mellan den 15 februari och 8 mars, och besvarades av 580 förtroendevalda inom HSB Stockholms medlemsföreningar.

Text: HSB
www.hsb.se
 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  4
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  195
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  296
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1847

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  126
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  138
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4150
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5449
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2724