Jan 12, 2022

Nytt år - ny energi


För företaget El av Sols VD Markus Thulin är det självklart att både fastighetsägare och bostadsrättsföreningar ska investera i solenergi. Han menar dessutom att det helt kan finansiera installationen av laddstolpar. - Det är bara att göra det! säger Markus.

När den erkände entreprenören Håkan Lindberg startade företaget El av Sol 2015 tyckte han att det var en självklarhet för alla att investera i solenergi. Han hade själv satt upp en anläggning på sin gård i Mälardalen och började sedan övertyga lantbrukare och andra företagare i närheten att göra detsamma. Några år senare tycker VDn Markus Thulin att det är lika självklart för både fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att investera i solenergi. Enligt Markus kommer en ny lagändring som började gälla den första januari 2022 att ytterligare förenkla för bostadsrättsföreningar att investera i solenergi. 

Lagändringen innebär att en bostadsrättsförening med flera byggnader kan välja att montera solpaneler på den byggnad som har bäst förutsättningar och sedan skicka el till de andra byggnaderna. Tidigare krävdes en egen elcentral för varje byggnad vilket innebar att många föreningar avstod från att göra en investering. 

“Jag är övertygad om att många fler föreningar kommer få upp ögonen för solenergi i och med detta.” /Markus Thulin, El av Sol

Trots att den grundläggande tekniken bakom solenergin har varit densamma i närmare femtio år är det mycket annat som förändrats. Tidigare hade många föreningar mindre anläggningar som enbart täckte elbehovet för tvättstuga, hiss och belysning vilket blev dyrt i förhållande till effekten. Idag kan man få anläggningen att täcka hela fastighetens förbrukning vilket ger föreningen en bättre förutsättning för investeringen med återbetalningar på åtta till tio år. Många gånger görs investeringen också samtidigt som föreningen ska byta tak vilket innebär att kostnaderna kan sänkas ytterligare då byggnadsställningar och entreprenörer redan finns på plats. Dessutom kan bostadsrättsföreningar installera laddstolpar i samband med installationen vilket ytterligare höjer värdet på lägenheterna. 

“Om en förening funderar på att installera laddstolpar är mitt tips att investera i solceller samtidigt för det kommer finansiera laddstolparna helt.” /Markus Thulin, El av Sol

Andelen bostadsrättsföreningar som har solenergi är fortfarande liten men Markus tror att det kommer förändras inom kort. Hans mål är att fler föreningar snart väljer att investera i solenergi för att bidra till ett fossilfritt samhälle. Kanske redan under 2022. 

 

Vill du veta mer? Klicka här

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  8
 • Jan 16, 2022

  Kan fastigheters ventilation motverka spridningen av Covid-19?

  Nyheter Vi vill uppmärksamma en intressant artikel som indirekt kastar ljus på kapaciteten i Myrspovens lösning. Informationen var ny kunskap även för oss. Det har visat sig att bra ventilation och luftväxling kan förhindra spridningen av luftburna virus. Med ett systematiskt arbete kring övervakning och förbättring av koldioxidnivåer och luftflöde kan positva resultat på människors hälsa och välmående vara en möjlig utsikt.
  10
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  612
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1450

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4908
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2629
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2435