Apr 27, 2022

NyMedlem - ny tjänst som digitaliserar och effektiviserar köpet av bostadsrätt


Nu finns en ny, digital tjänst på marknaden som förenklar köp- och säljprocessen av bostadsrätter, NyMedlem. Med NyMedlem digitaliserar Rafino AB bostadsrättsköpet - från hämtning av mäklarbild och medlemsansökan för köparen till överlåtelse av lägenheten – nu i en helt digital, sömlös och effektiv process.

– Med NyMedlem vill Rafino förenkla och effektivisera administrationen och kommunikationen i överlåtelseprocessen. Vi vet att mäklare vill korta ner ledtider, att bostadsrättsföreningar önskar en enklare och säkrare hantering för godkännande av medlemskap och att fastighetsförvaltare vill kunna erbjuda information snabbt och effektivt till alla parter, säger Sofia Enberg, vd på Rafino.

Med plattformen NyMedlem kan bostadsrättsköpet hanteras på ett standardiserat sätt där all kommunikation mellan alla parter sker via NyMedlem. I plattformen visas status för ansökan för alla parter och var i processen den befinner sig. NyMedlem används av mäklare, bostadsrättsföreningar och förvaltare.

– NyMedlem är en plattform som effektiviserar överlåtelse av lägenheter och vi kommer fortsätt utveckla med fler funktioner, vi vill att NyMedlem blir branschstandard på sikt. Vi är mycket glada att ha startat den första utrullning tillsammans med två aktörer på förvaltningssidan – Simpleko och Fastighetsägarna Service, säger Sofia Enberg.

I NyMedlem köper mäklarna bland annat mäklarbild, årsredovisning, stadgar och ekonomisk plan. När försäljningen av bostaden är klar och överlåtelseavtal tecknats så laddar mäklaren upp det ihop med medlemsansökan och skickar ärendet vidare till bostadsrättsföreningen för godkännande eller avslag – snabbt och enkelt.

– Mäklarna ser vinsten i att enkelt och snabbt kunna få en aktuell mäklarbild oavsett om vi har öppet eller ej. De uppskattar också den snabba hanteringen från styrelsen när de svarar på medlemskapsansökan i och med att den också finns i samma plattform, Susanne Lindh, vd på Simpleko.

Ledamöter i BRF-styrelsen får medlemsansökningarna till sig för godkännande via NyMedlem. Andra funktioner är tex att ledamöter kan begära kreditupplysning eller kompletteringar innan de godkänner medlemskapet. Vid styrelsebeslut loggar ledamot från styrelsen in med BankID och meddelar status på ansökan som ett godkännande eller avslag direkt i NyMedlem. Enkla kommunikationsvägar underlättar för alla involverade i processen och beslut kan enkelt tas med stöd av rätt dokumentation.

– Våra kunder, styrelsen i en bostadsrättföreningen, ser snabbheten som en stor fördel samt att de enkelt kan begära kompletteringar, säger Susanne Lindh.

Om Rafino AB
Rafino AB är ett dotterbolag till Riksbyggen som utvecklar digitala lösningar och produkter som skapar nya möjligheter för fastighetsbranschen och privatpersoner.

Text: Riksbyggen

www.riksbyggen.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  196
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725