Fredrik Eklöf - ny ordförande i HSB Brf Ida i Malmö

Mar 21, 2019

Nya ordföranden i omtalade HSB Brf Ida startar föreläsning – ”Hur man blåser en bostadsrättförening”


HSB Bostadsrättsföreningen Ida i Malmö har under flera år haft problem med både kriminella styrelsemedlemmar och oärliga leverantörer. Efter att ett av Sveriges största bedrägerier uppdagades valdes i december 2017 en ny styrelse med Fredrik Eklöf i spetsen, som arbetat dag och natt med att städa upp i föreningen. Nu erbjuder han en föreläsning i ämnet – för att inte fler föreningar ska bli lurade. – Jag vill upplysa andra styrelsemedlemmar om hur det kan se ut och vad Brf Ida gjorde för att rida ut stormen, säger Fredrik Eklöf, ny ordförande i Brf Ida.

HSB Brf Ida i Malmö har under en längre tid varit måltavla för ett stort antal uppseendeväckande rubriker. Bland annat har den före detta ordföranden och två byggföretag dömts i tingsrätten för mutbrott. När Fredrik Eklöf flyttade in i föreningen juli 2017 var det i tron om att föreningen hade en god och välskött ekonomi – eftersom ryktet länge varit gott och årsredovisningen såg bra ut. Men en månad senare skrev tidningarna att föreningen blivit lurad på flera hundra miljoner kronor och det talades om konkurs.

Fredrik blev vald till ny ordförande i december 2017 och möttes bland annat av 130 fakturor som väntade på att attesteras.
– Det enda vi visste då var att föreningen helt enkelt hade blivit blåst. Då började ett jättearbete med att gå igenom alla fakturor, säkerställa avtal och försöka avgöra vilka fakturor som egentligen skulle betalas. Vi hade i det här läget ingen aning om vilka av alla dessa leverantörer vi kunde lita på. Eftersom Ekobrottsmyndigheten hade beslagtagit alla dokument i föreningen kunde vi heller inte hitta våra versioner av avtalen, säger Fredrik Eklöf.

Började om från noll
De flesta leverantörer som väntade på att deras fakturor skulle betalas var förstående för situationen hos Brf Ida. Styrelsen bestämde att så när som på alla avtal skulle sägas upp, för att konkurrensutsättas och omförhandlas. Förutom att den tidigare ordföranden och vicevärden hade blåst föreningen på mångmiljonbelopp, uppdagades det nu även att många ”vanliga” avtal hade saltats.
– När vi omförhandlade alla avtal och fick nya offerter märkte vi att vi i vissa fall fick tillbaka avtal på halva det beloppet som vi tidigare hade betalat – även från ”seriösa” leverantörer. Vi insåg att föreningen hade betalat väldigt mycket för mycket i många avtal, vilket var otroligt oroväckande, säger Fredrik Eklöf.

Efter hårt arbete med att få ekonomin att gå ihop ser det nu mycket ljusare ut hos föreningen. Föreningen kunde under 2018 till exempel amortera 14 miljoner kronor på sina lån.

För att inte fler föreningar ska riskera att utsättas för liknande situationer, har Fredrik tagit fram föreläsningen ”Hur man blåser en bostadsrättsförening”.
– Jag arbetar som föreläsare och utbildare i ledarskapsfrågor. Nu vill jag, utifrån min erfarenhet från Brf Ida, upplysa andra föreningsmedlemmar om hur de kan tänka för att inte bli lurade. Det allra viktigaste är att säkra avtal, jämföra offerter från flera olika leverantörer och alltid dubbelkolla. Många lever i tron om att ”det där har nog någon annan koll på”, vilket är farligt, säger Fredrik Eklöf.

Tryggare boende
Efter år i kris har Brf Ida återigen blivit en trygg plats att bo på. Fredrik Eklöf och den nya styrelsen har fått många positiva kommentarer från de boende, som också numer vågar engagera sig mer och delta på olika aktiviteter. Förutom att få ordning på ekonomin har föreningen också en ny ekonomisk och teknisk förvaltare, Bredablick Förvaltning.
– Vår nya förvaltare har, precis som vi, en hög ambition med föreningen – den ska bli den bäst skötta i landet och vi är nu på god väg att lyckas, avslutar Fredrik Eklöf.

Föreläsningen ”Hur man blåser en bostadsrättsförening”

Torsdag 2 maj Linköping

Måndag 6 maj Lund

Måndag 13 maj Göteborg

Onsdag 22 maj Stockholm

Läs mer om föreläsningen här: https://blasaenbrf.corsizio.com

 • Oct 23, 2021

  Pilotprojekt med leveransboxar för matkassar

  Nyheter Svenska Bostäder ska under ett år testa Boxxys leveransboxar för matkassar i två fastigheter i Västerort. Detta som komplement till de 63 utomhusstående paketboxarna som lanserades under hösten. Syftet är att undersöka om boxarna kan underlätta livspusslet för hyresgästerna, samtidigt som de minskar antalet hemleveranser.
  9
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  209
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  380
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1147

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3511
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4540
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2509
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2222