Dec 12, 2021

Nya förutsättningar på marknaden efter pandemin: Köpa och sälja bostad kräver tid och tålamod


Efter en lång tid med stigande priser har priserna på bostadsmarknaden stannat upp. Pandemi-hetsen har försvunnit och förutsättningarna ändras snabbt. SkandiaMäklarna reder därför ut hur säljare och köpare bör anpassa sig för att göra en bra affär på den lugnare marknaden.

Priserna på bostäder i Sverige har haft en näst intill spikrak ökning under de senaste åren. Men de tre senaste månaderna har priserna planat ut och endast ökat med en procent, enligt siffror för november från Svensk Mäklarstatistik. Detta är en konsekvens av flera faktorer. Amorteringskravet har återinförts, minskat hemarbete och ett förändrat kundbeteende där kunder lägger pengar på annat än bostäder efter att pandemin klingat av.

– Vi har börjat se en försiktigare marknad. Det är inte omöjligt att marknaden kommer se ut så här under en längre tid. Då gäller att det att tänka till och inte agera som man gjort tidigare under den rätt extrema period vi nu lämnar bakom oss, säger Andreas Moritz, VD, SkandiaMäklarna.

För att reda ut hur man bör agera som både säljare och köpare framöver har SkandiaMäklarna listat några konkreta tips:

För säljaren

Kontakta lokala mäklare
Att sälja en bostad på en lugnare marknad tar längre tid. Speciellt om det är objekt som exempelvis inte ligger i ett eftertraktat område eller storlek. Det kan därför vara bra att prata med en mäklare som har extra goda insikter om just ditt bostadsområde i god tid innan försäljningen och helt enkelt göra sig redo.

Håll ett öga på marknaden
Försöka tajma in när det är högtryck på bostäder. Något som exempelvis brukar vara efter semestrarna, då många hunnit tänka på sin nuvarande boendesituation och är redo för förändring.

Rusta upp bostaden
I väntan på rätt tillfälle och köpare är det ett perfekt tillfälle att fixa detaljerna som kan ge priset en extra skjuts. Exempelvis belysning, tapetsering och uteplatser eller balkonger.


För köparen

Ta din tid
En lugnare bostadsmarknad skapar en annan position för köparna att hitta sitt framtida drömboende. Det finns mer tid att tänka över beslutet. Som köpare kan man ha is i magen och gå på flera visningar för att hitta sin drömbostad.

Leta utanför Hemnet
Till följd av att marknaden är lugnare kan det också resultera i att det finns färre objekt på marknaden. Prata direkt med mäklare som ofta har objekt till salu som inte hamnar på Hemnet.

Ha aktuellt lånelöfte redo
Det återinförda amorteringskravet gör att kraven på att betala tillbaka lånet ökar. För att förenkla processen är det alltid ett bra alternativ att ha ett uppdaterat och aktuellt lånelöfte redan innan du börjar titta på bostäder.

Text: Skandiamäklarna

www.skandiamaklarna.se

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  9
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1450

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2436