Dec 12, 2021

Nya förutsättningar på marknaden efter pandemin: Köpa och sälja bostad kräver tid och tålamod


Efter en lång tid med stigande priser har priserna på bostadsmarknaden stannat upp. Pandemi-hetsen har försvunnit och förutsättningarna ändras snabbt. SkandiaMäklarna reder därför ut hur säljare och köpare bör anpassa sig för att göra en bra affär på den lugnare marknaden.

Priserna på bostäder i Sverige har haft en näst intill spikrak ökning under de senaste åren. Men de tre senaste månaderna har priserna planat ut och endast ökat med en procent, enligt siffror för november från Svensk Mäklarstatistik. Detta är en konsekvens av flera faktorer. Amorteringskravet har återinförts, minskat hemarbete och ett förändrat kundbeteende där kunder lägger pengar på annat än bostäder efter att pandemin klingat av.

– Vi har börjat se en försiktigare marknad. Det är inte omöjligt att marknaden kommer se ut så här under en längre tid. Då gäller att det att tänka till och inte agera som man gjort tidigare under den rätt extrema period vi nu lämnar bakom oss, säger Andreas Moritz, VD, SkandiaMäklarna.

För att reda ut hur man bör agera som både säljare och köpare framöver har SkandiaMäklarna listat några konkreta tips:

För säljaren

Kontakta lokala mäklare
Att sälja en bostad på en lugnare marknad tar längre tid. Speciellt om det är objekt som exempelvis inte ligger i ett eftertraktat område eller storlek. Det kan därför vara bra att prata med en mäklare som har extra goda insikter om just ditt bostadsområde i god tid innan försäljningen och helt enkelt göra sig redo.

Håll ett öga på marknaden
Försöka tajma in när det är högtryck på bostäder. Något som exempelvis brukar vara efter semestrarna, då många hunnit tänka på sin nuvarande boendesituation och är redo för förändring.

Rusta upp bostaden
I väntan på rätt tillfälle och köpare är det ett perfekt tillfälle att fixa detaljerna som kan ge priset en extra skjuts. Exempelvis belysning, tapetsering och uteplatser eller balkonger.


För köparen

Ta din tid
En lugnare bostadsmarknad skapar en annan position för köparna att hitta sitt framtida drömboende. Det finns mer tid att tänka över beslutet. Som köpare kan man ha is i magen och gå på flera visningar för att hitta sin drömbostad.

Leta utanför Hemnet
Till följd av att marknaden är lugnare kan det också resultera i att det finns färre objekt på marknaden. Prata direkt med mäklare som ofta har objekt till salu som inte hamnar på Hemnet.

Ha aktuellt lånelöfte redo
Det återinförda amorteringskravet gör att kraven på att betala tillbaka lånet ökar. För att förenkla processen är det alltid ett bra alternativ att ha ett uppdaterat och aktuellt lånelöfte redan innan du börjar titta på bostäder.

Text: Skandiamäklarna

www.skandiamaklarna.se

 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  17
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  31
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  531
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  255
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4316
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5673
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2855