May 8, 2021

Ny undersökning: vi blir lyckligare och lugnare av att flytta


Bostadsmarknaden är rekordhet och fler bostäder såldes under 2020 än någonsin tidigare. Men bortom behov av större yta, nära till grönområden och ändrade livsplaner gömmer sig fler potentiella svar på varför vi flyttar mer än någonsin. En ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling visar nämligen att flytten gör oss både lyckligare och lugnare, men även mer förändringsbenägna.

Trenden är tydlig, svenskar flyttar allt oftare. År för år slås nya försäljningsrekord och i februari utkom SCB med statistik över att utflyttningen från storstäderna ökat. Men bortom budgivningar, söderläge och nära till grönområden finns aspekterna av flytten som ofta glöms bort i nyhetsrapporteringen, hur den påverkar oss. Undersökningen “Flyttbarometern” från Svensk Fastighetsförmedling visar att 79 procent upplever sig lyckligare efter sin senaste flytt, att 62 procent planerade in någon typ av förändring och att 32 procent kan tänka sig att flytta vart som helst i världen för kärleken.

– Vi har arbetat med flytten i snart 85 år och vet att den rymmer mycket mer än bara ett nytt boende. Därför lanserar vi nu konceptet flyttologi för att utforska hur flytten påverkar oss, bortom bolån och balkonger i söderlägen. Att vår undersökning dessutom visade att människor blir lyckligare av att flytta sammanfattar väldigt fint vad vi jobbar för, säger Liza Nyberg, VD Svensk Fastighetsförmedling.

I undersökningen framgår det att 62 procent planerade in någon typ av förändring i sitt liv i samband med sin senaste flytt där den vanligaste förändringen efter flytten var att man hade spenderat mer tid hemma (50 procent), gått ut mer i naturen (43 procent) och källsorterat mer (37 procent). Enligt Martin Oscarsson, psykolog och författare till boken Tio i tolv : En bok om att lyckas med nyårslöften, är flytten en passande tidpunkt att planera in den förändring man vill se i livet.

– Jag skulle vilja introducera ordet flyttlöfte till svenskarnas ordförråd. Precis som nyår är flytten en utmärkt tidpunkt för att ta tag i det där som man länge gått och funderat på. Man ska dock inte räkna med att förändring kommer av sig självt bara man flyttar - istället bör man fundera på varför man vill genomföra en förändring, formulera konkreta och mätbara flyttlöften med en deadline samt satsa på förändringar man själv verkligen känner för.

32 procent uppger att de kan tänka sig att flytta vart som helst i världen för kärleken, samtidigt uppger 58 procent att det bästa med att flytta ihop är med sin partner är billigare hushållskostnader. Kalle Norwald, socionom, terapeut och auktoriserad sexolog, menar att svenskar har en tendens att vara romantiska i teorin men väldigt rationella i praktiken.

– Jag vill lyfta ett varningens finger om man värdesätter romantik i relationen, det är en färskvara som behöver upprätthållas och kräver ansträngning. Att svenskar i så hög grad värdesätter de praktiska delarna av en relation behöver därför inte ses som något negativt utan är en viktig ingrediens för fungerande och lyckliga relationer.

Med det nyintroducerade begreppet “Flyttologi”, som definieras som “läran om flytten”, vill Svensk Fastighetsförmedling både visa hur svenskarna förhåller sig till flytten och samtidigt experter tolka våra svar. Medverkar i kampanjen gör Kalle Norwald, socionom, terapeut och auktoriserad sexolog, Manda Rydberg, beteendevetare och KBT-terapeut, Martin Oscarsson psykolog, och Stina Vickhoff, självutnämnd vett och etikett-expert. I konceptet ryms kategorierna flytt som nystart, flytt och kärlek, flyttlöften och vett och etikett. Mer information finns på www.svenskfast.se/flyttologi

Undersökningen visade bland annat att:

 • 78% anger att de blivit lyckligare efter sin senaste flytt, bland personer med barn är siffran 85%
 • 81% har blivit gladare efter sin senaste flytt och 75% upplever att de blivit lugnare
 • 32% kan tänka sig att flytta vart som helst i världen för kärleken
 • 58% anger att det bästa med att flytta ihop med sin partner är billigare hushållskostnader
 • Det som stör svenskarna mest när det kommer till grannar är det 1. Ljudet av gräl (39%) 2. Renovering (33%) 3. Fest (31%)

Om undersökningen:

Undersökningen “Flyttbarometern” har genomförts i YouGov-panel på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling för att undersöka allmänhetens inställning till flytten. Målgruppen var den svenska allmänheten i åldrarna 18–74 år, dataunderlaget har riksrepresentativ fördelning på kön, åldersgrupper och boendeform. Totalt genomfördes 1 060 webbintervjuer under perioden 24 mars – 1 april 2021.

Text: Svensk Fastighetsförmedling

https://www.svenskfast.se

 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  5
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  4
 • Oct 27, 2021

  Brf: tänk på detta när det gäller folkbokföring

  Nyheter Folkbokföringsuppgifter är av avgörande betydelse för många fastighetsägare som utreder olovliga andrahandsupplåtelser och andra oriktiga hyresförhållanden. Folkbokföringsuppgifterna utgör ofta stor del av den bevisning som fastighetsägare åberopar för att styrka sina påståenden om ett visst boendeförhållande. I det här inlägget förklarar HSB Riksförbunds fastighets- och bolagsjurist Andrés Hammar vad exempelvis bostadsrättsföreningar bör tänka på när det kommer till folkbokföring.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  215
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1156

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3522
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4555
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2513
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2228