May 8, 2021

Ny undersökning: vi blir lyckligare och lugnare av att flytta


Bostadsmarknaden är rekordhet och fler bostäder såldes under 2020 än någonsin tidigare. Men bortom behov av större yta, nära till grönområden och ändrade livsplaner gömmer sig fler potentiella svar på varför vi flyttar mer än någonsin. En ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling visar nämligen att flytten gör oss både lyckligare och lugnare, men även mer förändringsbenägna.

Trenden är tydlig, svenskar flyttar allt oftare. År för år slås nya försäljningsrekord och i februari utkom SCB med statistik över att utflyttningen från storstäderna ökat. Men bortom budgivningar, söderläge och nära till grönområden finns aspekterna av flytten som ofta glöms bort i nyhetsrapporteringen, hur den påverkar oss. Undersökningen “Flyttbarometern” från Svensk Fastighetsförmedling visar att 79 procent upplever sig lyckligare efter sin senaste flytt, att 62 procent planerade in någon typ av förändring och att 32 procent kan tänka sig att flytta vart som helst i världen för kärleken.

– Vi har arbetat med flytten i snart 85 år och vet att den rymmer mycket mer än bara ett nytt boende. Därför lanserar vi nu konceptet flyttologi för att utforska hur flytten påverkar oss, bortom bolån och balkonger i söderlägen. Att vår undersökning dessutom visade att människor blir lyckligare av att flytta sammanfattar väldigt fint vad vi jobbar för, säger Liza Nyberg, VD Svensk Fastighetsförmedling.

I undersökningen framgår det att 62 procent planerade in någon typ av förändring i sitt liv i samband med sin senaste flytt där den vanligaste förändringen efter flytten var att man hade spenderat mer tid hemma (50 procent), gått ut mer i naturen (43 procent) och källsorterat mer (37 procent). Enligt Martin Oscarsson, psykolog och författare till boken Tio i tolv : En bok om att lyckas med nyårslöften, är flytten en passande tidpunkt att planera in den förändring man vill se i livet.

– Jag skulle vilja introducera ordet flyttlöfte till svenskarnas ordförråd. Precis som nyår är flytten en utmärkt tidpunkt för att ta tag i det där som man länge gått och funderat på. Man ska dock inte räkna med att förändring kommer av sig självt bara man flyttar - istället bör man fundera på varför man vill genomföra en förändring, formulera konkreta och mätbara flyttlöften med en deadline samt satsa på förändringar man själv verkligen känner för.

32 procent uppger att de kan tänka sig att flytta vart som helst i världen för kärleken, samtidigt uppger 58 procent att det bästa med att flytta ihop är med sin partner är billigare hushållskostnader. Kalle Norwald, socionom, terapeut och auktoriserad sexolog, menar att svenskar har en tendens att vara romantiska i teorin men väldigt rationella i praktiken.

– Jag vill lyfta ett varningens finger om man värdesätter romantik i relationen, det är en färskvara som behöver upprätthållas och kräver ansträngning. Att svenskar i så hög grad värdesätter de praktiska delarna av en relation behöver därför inte ses som något negativt utan är en viktig ingrediens för fungerande och lyckliga relationer.

Med det nyintroducerade begreppet “Flyttologi”, som definieras som “läran om flytten”, vill Svensk Fastighetsförmedling både visa hur svenskarna förhåller sig till flytten och samtidigt experter tolka våra svar. Medverkar i kampanjen gör Kalle Norwald, socionom, terapeut och auktoriserad sexolog, Manda Rydberg, beteendevetare och KBT-terapeut, Martin Oscarsson psykolog, och Stina Vickhoff, självutnämnd vett och etikett-expert. I konceptet ryms kategorierna flytt som nystart, flytt och kärlek, flyttlöften och vett och etikett. Mer information finns på www.svenskfast.se/flyttologi

Undersökningen visade bland annat att:

 • 78% anger att de blivit lyckligare efter sin senaste flytt, bland personer med barn är siffran 85%
 • 81% har blivit gladare efter sin senaste flytt och 75% upplever att de blivit lugnare
 • 32% kan tänka sig att flytta vart som helst i världen för kärleken
 • 58% anger att det bästa med att flytta ihop med sin partner är billigare hushållskostnader
 • Det som stör svenskarna mest när det kommer till grannar är det 1. Ljudet av gräl (39%) 2. Renovering (33%) 3. Fest (31%)

Om undersökningen:

Undersökningen “Flyttbarometern” har genomförts i YouGov-panel på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling för att undersöka allmänhetens inställning till flytten. Målgruppen var den svenska allmänheten i åldrarna 18–74 år, dataunderlaget har riksrepresentativ fördelning på kön, åldersgrupper och boendeform. Totalt genomfördes 1 060 webbintervjuer under perioden 24 mars – 1 april 2021.

Text: Svensk Fastighetsförmedling

https://www.svenskfast.se

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  12
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  843

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3209
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4155
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995