Jul 7, 2021

Ny undersökning: Unga vuxna ratar storstäderna – fler vill bo i mindre städer


Stockholm, Göteborg och Malmö är inte längre de hetaste alternativen när landets unga får välja fritt var de ska bo, visar en ny undersökning från Fastighetsbyrån. Var tredje svensk, 34 procent, mellan 18 och 26 skulle välja en mellanstor stad nästa gång de ska flytta medan 33 procent väljer någon av storstäderna. En av sju (15%) uppger att de vill bo på landsbygden och var tionde (9%) vill bo i en småstad. Bland de som idag bor utanför storstadsområdena vill endast 16 procent flytta dit och i Malmö vill nästan hälften byta ort nästa gång de flyttar.

Bland unga vuxna i Sverige vill 75 procent flytta inom tre år och 65 procent vill äga sin nästa bostad. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Fastighetsbyrån med 1000 svenskar mellan 18 och 26 år. Något som sticker ut i undersökningen är att den starka urbaniseringstrenden, och flyttströmmar från mindre städer till storstäderna, kan vara på väg att brytas. 34 procent av de unga vuxna, uppger att de helst vill bo i en mellanstor stad nästa gång de byter boende. 15 procent uppger dessutom att de vill bo på landsbygden och 9 procent vill bo i en småstad. 33 procent väljer fortfarande någon av storstäderna. Tittar man i den yngsta gruppen, 18–20 år, uppger hela 40 procent att de vill bo i en mellanstor stad.

- Det kan vara ett trendbrott vi ser. Det finns naturligtvis flera orsaker till att fler nu föredrar mindre orter framför storstäderna men sannolikt är en starkt bidragande orsak bostadsbristen och de höga priserna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi kan även se att pandemin förändrat bostadspreferenserna hos vissa och trenden går mot att fler vill bo större, ha möjlighet att arbeta hemma och ha tillgång till trädgård och natur. Och centrala lägen i city värderas något lägre, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.


Hälften vill flytta från Malmö
Bland unga som idag bor utanför storstadsregionerna uppger endast 16 procent att de helst vill flytta till en av storstäderna nästa gång de flyttar. Bland dessa vill 44 procent bo i en mellanstorstad, 19 procent på landsbygden och 11 procent i en småstad. Tittar man på storstadsborna så vill 31 procent lämna för en mellanstor stad, en småstad eller landsbygden vid nästa flytt. Stockholmarna är de som trivs bäst, där vill 24 procent lämna. I Göteborg vill 35 procent lämna och i Malmöområdet vill nästan varannan, 49 procent, lämna för andra delar av landet.

Coronapandemin har påverkat bostadsmarken på flera sätt. Bland annat har det blivit ett ökat fokus kring hemmet, efterfrågan, framförallt på villor, har ökat och priserna har stigit. Bland 18–26-åringarna uppger 23 procent att de fått förändrade boendepreferenser under pandemin. Fler vill framförallt kunna ha ett hemmakontor, ha tillgång till trädgård och bo större. Undersökningen visar även att flest, 36 procent, vill flytta till en bostadsrätt nästa gång men många, 29 procent, vill flytta till villa eller radhus.

- Något förvånande så vill många även i den här yngre åldersgruppen flytta till en villa eller radhus nästa gång. Som förstagångsköpare är naturligtvis den möjligheten svår i de dyrare storstäderna, fortsätter Johan Engström.


  Skulle du vilja flytta från ditt nuvarande boende, i så fall när?

  Inom 12 månader, 34 %.

  Inom 1–3 år, 41 %.

  Inom 4–5 år, 12 %.

  Om mer än 5 år, 6 %.

  Aldrig, 2 %.

  Tveksam, vet ej, 5 %.


  Hur skulle du vilja bo, om du fick välja, när du flyttar nästa gång?

  Hemma hos förälder/vårdnadshavare, 1 %.

  I studentlägenhet, 10 %.

  I egen hyresrätt, 21 %.

  I andra/tredje hand/inneboende, 0 %.

  I egen bostadsrätt, 36 %.

  I egen villa/radhus, 29 %.

  Annat, 2 %.

  Tveksam, vet ej, 2 %.


  Var skulle du helst vilja bo nästa gång du byter boende?

  1. I en mellanstor stad, 34 %.

  2. I Sthlm, Gbg, Malmö, 33 %.

  3. Landsbygd, 15%.

  4. Småstad, 9 %.

  5. Utomlands, 4 %.

  6. Tveksam, vej ej, 4%.

  7. Jag vill aldrig byta boende, 1%.


  Har din syn på hur du vill bo förändrats under pandemin?

  Ja, 23 %.

  Nej, 72 %.

  Tveksam, vet ej, 5 %.


  På vilket/vilka sätt har det förändrats?

  Vill ha plats för hemmakontor, 36 %.

  Vill ha tillgång till trädgård, 34 %.

  Vill bo större, 30 %.

  Vill komma närmare naturen, 16 %.

  Jag behöver inte bo lika centralt, 13 %.


  Om undersökningen:
  Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Fastighetsbyrån. Den bygger på 1000 intervjuer, med personer i åldern 18-26 år. Datainsamlingen genomfördes i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel, mellan 12 och 24 maj 2021.

  Text: Fastighetsbyrån

  www.fastighetsbyran.se

  • May 24, 2022

   En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

   Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
   4
  • May 24, 2022

   Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

   Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
   4
  • May 24, 2022

   Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

   Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
   5
  Loading...

  MEST LÄSTA

  SENASTE NYTT

  • Lagar & Regler

   Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

   Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
   219
  • Lagar & Regler

   Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

   Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
   344
  • Ordföranderollen

   Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
   1874

  I FOKUS

  Nyheter från
  våra partners
  • Ekonomi

   Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

   Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
   150
  • Ekonomi

   Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

   I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
   162
  • Ekonomi

   Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

   Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
   4188
  • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

   Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
   5494
  • Produktnyheter

   Problem med störande fåglar?

   Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
   2746