Apr 4, 2022

Ny prognos - Optimism om bostadsmarknaden trots osäker omvärld


Majoriteten av Mäklarsamfundets medlemmar tror på stabila priser under årets andra kvartal. Trots stigande priser på el, driv- och livsmedel samt en tilltagande ränteoro räknar 27 procent med att villapriserna fortsätter stiga. Andelen som tror att priserna sjunker är liten, men större än inför första kvartalet. Det visar Mäklarinsikt, Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare.

I den kvartalsvisa undersökningen Mäklarinsikt får Mäklarsamfundets medlemmar svara på frågor om utvecklingen på sin lokala marknad. Inför det andra kvartalet 2022 har 748 fastighetsmäklare över hela landet svarat på frågor om bland annat prisutveckling, utbud och efterfrågan.

– Under en längre tid har el- och drivmedelspriser varit höga och stigande. Dessutom känns den ökande inflationen direkt i plånboken samtidigt som räntehöjningar rycker närmare. Trots det tror drygt en fjärdedel av fastighetsmäklarna att villapriserna kan fortsätta stiga, säger Joakim Lusensky, Analys- och Kommunikationschef Mäklarsamfundet.

 • 27 procent av mäklarna tror på stigande småhuspriser under andra kvartalet 2022. Motsvarande andel för bostadsrätter är 20 procent. 45 procent tror på ökad efterfrågan på småhus, att jämföra med 30 procent för bostadsrätter.
 • 42 procent tror att småhusutbudet förblir oförändrat, trots att det normalt ökar under våren. 39 procent tror att bostadsrättsutbudet ökar.
 • Försäljningarna går snabbt. 13 procent av de svarande uppger att ett småhus säljs inom en vecka från första visning. En klar majoritet, 69 procent, menar däremot att det oftast tar mellan 2-4 veckor.

- Bostadsmarknaden står nu vid ett vägskäl. Det finns flera faktorer som borde påverka. Samtidigt har pandemin lärt oss att effekten av omvärldshändelser kan bli tvärtemot det förväntade. Att utbudet på framför allt villor, men även större bostadsrätter är så lågt är en starkt bidragande orsak till att många tror på oförändrade eller rentav stigande priser, fortsätter Joakim Lusensky.


Undersökningen skickades ut den 8 mars 2022 till Mäklarsamfundets medlemmar och pågick till och med den 28 mars. Den har besvarats av 748 fastighetsmäklare över hela landet.

Text: Mäklarsamfundet

www.maklarsamfundet.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725