Apr 21, 2022

Ny plattform för upphandling av energiåtgärder åt fastighetsägare spar tid, pengar och miljö


Bostadsrättsföreningar och privata fastighetsägare har stor potential när det gäller ökad hållbarhet och energieffektivisering i sina byggnader. Många byggnader läcker energi, och därför också pengar; ett läckage som energieffektiviseringsåtgärder till stor del kan stoppa.

Problemet är att det kan vara kostsamt och komplicerat att upphandla energiåtgärder, och många frågor dyker upp under vägen. Därför finns nu ett lättare och billigare sätt för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att upphandla – Kvarteret Klimatspararna, ett initiativ av EEF, Sustainable Innovation, Installatörsföretagen och Fastighetsägarna.

Att upphandla tillsammans spar såväl tid och pengar som miljö. För medverkande leverantörer blir det enklare och mer kostnadseffektivt att flera fastighetsägare i ett område samordnar sina energiåtgärder. Med Kvarteret Klimatspararna vill vi eliminera hinder, och se till att fler fastighetsägare genomför fler upphandlingar och på så sätt även fler energiåtgärder.

”Upphandling av tjänster och produkter inom energiområdet kan vara både tidskrävande och komplicerat – det tar ofta mycket tid från övrig verksamhet. Vi på Fastighetsägarna har därför varit med och utvecklat den här plattformen som vi hoppas ska underlätta för många fastighetsägare.” säger Anni Carpelan som är chef för Hållbar utveckling på Fastighetsägarna Stockholm.

Pilotupphandling 2021

Under 2021 genomfördes den första gemensamma pilotupphandlingen via plattformen Kvarteret Klimatspararna. Alla fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i Örebro-trakten fick möjlighet att gemensamt handla upp mer energieffektiv belysning i sina fastigheter. Det resulterade i flertalet lyckade upphandlingar och nu öppnar Klimatspararna upp för att göra intresseanmälningar för andra energiåtgärder och i andra orter. En upphandling drar igång när tillräckligt stort intresse finns inom området.

Så går det till

För fastighetsägare och bostadsrättsföreningar

Skapa en profil, fyll i aktuella önskemål och ta ställning till ett färdigt bud från den vinnande entreprenören – resten sköter Klimatspararna. Utöver enkelheten resulterar det även i en billigare slutnota, eftersom gemensamma upphandlingar pressar priserna. Långtgående miljö- och klimatkrav på både produkterna och tjänsterna är en självklarhet, allt för största möjliga hållbarhet i slutändan.

För leverantörer

Få tillgång till en volym av beställare med ett specifikt intresse inom olika upphandlingsområden och stöd i genomförandet av upphandlingen.

Skapa en profil direkt och få tillgång till de upphandlingar som sker via Klimatspararna.se!

---

Utvecklingen av onlinetjänsten Kvarteret Klimatspararna görs i samverkan mellan Fastighetsägarna, Installatörsföretagen, Energieffektviseringsföretagen (EEF), och Sustainable Innovation.

Kontaktperson: Annika Marmbrandt, annika.marmbrandt@eef.se

Text: Sustainible Innovation 

https://sustainableinnovation.se/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725