Nov 24, 2021

Nu skärper vi kontrollerna!


GVK ökar takten i sin kontrollverksamhet. Under pandemin pausades stickproven, men nu utökar GVKs kontrollanter sin närvaro hos företagen igen.

- Alla GVK-företag på Gotland har haft stickprovskontroller i höst. Nu betar jag av Stockholm och Roslagen, säger Peter Lindström som är GVK-kontrollant i region Gotland/Stockholm. Han är en av de 16 GVK-kontrollanterna runtom i Sverige som utför kontroller och bidrar till att upprätthålla hög kvalitet på utförandet av våtrum.

Enligt GVKs regler ska samtliga auktoriserade företag bli slumpmässigt kontrollerade minst vartannat år. Kontrollerna är en bärande del av GVKs utförandekoncept. Syftet med konceptet, som i dagsläget följs av 760 GVK-auktoriserade företag, är att minska vattenskadorna i våtrum.

- På köpet lyfter man branschen och ger entreprenörerna ett ypperligt verktyg för att utföra sitt jobb på ett proffsigt, fackmässigt sätt. Det är helt enkelt en kvalitetssäkring av hela systemet.

Ett stickprov utgår från den våtrumsanmälan som alla GVK-företag är förpliktigade att göra när ett jobb startar. Där anges detaljer kring projektet och ingående material. Peter Lindström planerar sina kontroller utifrån våtrumsanmälningarna.

- Ett stickprov tar mellan 30 och 60 minuter. Jag vill gärna ta mig tid att förklara för konsumenten vad mitt besök går ut på. Ofta är entreprenören med också och då får vi tillfälle att ha en dialog kring installationen.

Svetsfogar, fall och tätning mot golvbrunn samt tätning mot rörgenomföringar är några av de punkter som kollas extra noggrant. I kontrollrapporten beskrivs besiktningen i detalj. Alla eventuella avvikelser noteras i både text och bild. Finns det felaktigheter blir våtrummet underkänt. Då ska felet avhjälpas för att sedan återkontrolleras.

GVK-kontrollanterna utför olika typer av kontroller. De slumpmässiga stickproven är den normala varianten. En återkontroll görs om stickprovet visar felaktigheter som ska åtgärdas. Sedan finns den särskilda kontrollen, som konsument eller GVK-företag kan beställa själva för att säkerställa att ett våtrum är fackmässigt utfört.

- GVK är unikt tack vare kontrollverksamheten som bidrar till säkra våtrum i Sverige, säger Peter Lindström. Det innebär också yrkesstolthet och utveckling av våtrumsbranschen, liksom trygghet för den enskilde konsumenten/beställaren. GVK-konceptet är ett fantastiskt verktyg som stärker hela branschen.

-Sedan, om man funderar på att sälja sin bostad framöver, är det förstås oerhört viktigt för slutpriset om man kan visa att badrummet är fackmässigt utfört!

Text: GVK

www.gvk.se

 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  15
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  28
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  530
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  247
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  253
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4314
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5671
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2854