Nov 12, 2021

Nio favoriter till jul


Vad vore julen utan blommor? Få saker skapar stämning på samma sätt som växter och under advent när det är mörkt och kallt ute gör de extra stor skillnad.

Det finns växter som under lång tid har förknippas med julen och som har använts i Sverige sedan 1800-talet. Det finns också nyare spännande förädlingar som passar den som vill tänka nytt. En traditionell jul med ljuva dofter och röda färger, eller en glittrande jul i gult och rosa. Valet är ditt!

Amaryllis

Amaryllis kallas även Julens drottning. Det är inte konstigt, tack vare dess lyskraft och attityd, signalerar den fest och prakt. Att följa knoppens utveckling är spännande och påminner om nedräkningen inför jul. Ska amaryllisen slå ut i tid till jul eller inte? Att få amaryllisens knoppar i blom är dock enkelt, det enda man behöver göra är att placera växten i ett varmt rum, gärna i fönstret och vattna sparsamt. Undvik att vattna direkt på knölen.

Amaryllisen kan behöva stöd. Det finns speciella amaryllisstöd, men en gren från trädgården eller skogen fungerar också fint. Ett annat alternativ är att skära av blomstängeln och använda den som snittblomma. Amaryllisen är mäktig i buketter och hållbarheten är god.

Azalea

Azalean är en lyxig blomma med sina vackra blanka blad och rikliga blomning. Inför jul säljs de hållbara Vogelsorterna, som även kallas höstazaleor. Azaleorna lagrar energi i sina knoppar under sommarhalvåret och kan tack vare det bjuda på sanslös blomning även under advent när ljuset är svagt. Till skillnad från många andra växter blommar azalean ypperligt även om den placeras en bit in i rummet. En knoppig azalea kräver däremot ljusare placering för att knopparna ska slå ut.

Det allra viktigaste för att azalean ska trivas är att den vattnas regelbundet. Det enklaste är att hälla ca 1 dl vatten i ytterkrukan varannan eller varje dag, beroende på hur varmt du har hemma och hur stor växten är. Kontrollera så att det inte står vatten i botten på krukan innan du vattnar.

Begonia

En av våra allra käraste julblommor är julbegonian, Begonia cheimantha. Att julbegonian dessutom är en av våra allra äldsta krukväxter som fortfarande finns i handeln är det inte många som vet. Redan 1891 introducerade trädgårdsmästare Victor Lemoine julbegonian. Julbegonian finns i vitt, rosa och rosa-rött är en av de allra raraste valen till jul. Placera gärna julbegonian i ett fönster utan element och håll jorden lätt och jämnt fuktig. Hellre lite för torrt än för blött! Julbegonia trivs bäst i fuktig luft så har du torr luft hemma är ett tips att ställa växten i en vid ytterkruka, i vilken du lägger ett upp- och nervänt fat samt några korkar eller stenar. Häll så mycket vatten i ytterkrukan, att plantkrukan står torr. Nu kan vattnet avdunsta vilket gör att luftfuktigheten höjs. Ett annat alternativ är att spraya lite vatten på växten då och då.

Nya förädlingar av begonia har tagit över större delen av julhandeln och inför jul säljs framförallt höstbegonia, Begonia x hiemalis. Höstbegonian är rikblommande och finns främst i olika röda och vita nyanser inför jul. Växtsättet är robustare än julbegonian och bladen mer glansiga. Skötseln är den samma som för julbegonian.

Julros

Tidigare har julrosor främst varit en importvara, men numera finns det svenskodlade julrosor av hög kvalitet. Titta efter Från Sverige-märket!

Julrosor trivs allra bäst ute. Växten klarar utmärkt någon minusgrad på natten. I uterummet, på den inglasade balkongen och i orangeriet stormtrivs den. Ett kallt och dragigt fönster är också en bra plats. Du kan också ta in julrosen och njuta av den inomhus i värmen. Men efter några dagar inne i värmen behöver den få komma ut i kylan igen, annars blir bladen gula. Håll plantan jämnt fuktig.

Julstjärna

Det finns en stjärna för alla! Det finns en enorm mångfald av julstjärnor så oavsett vilken stil du har hemma kan du hitta något sort som passar. Julstjärnor finns främst i olika nyanser av rött och vitt, men du hittar även ett enormt utbud av flerfärgade sorter, samt sorter i nyanser av rosa, aprikos och gult. Även storleksmässigt finns ett brett utbud - tycker du om att pyssla finns det stjärnor i små storlekar och behöver du fylla ut ett fönster finns det uppstammade meterhöga exemplar.

Julstjärnor anses svåra att lyckas med, men följer du bara dessa råd bör det inte vara några problem.

 • Undvik att utsätta julstjärnorna för kyla och drag, även under kortare perioder.
 • Vattna sparsamt men regelbundet.
 • Placera dem ljust, i ett fönster eller under en växtlampa.

Det går också utmärkt att använda julstjärnor som snittblommor.

Hyacint

Julens allra underbaraste doft! Eller värsta lukten. Ja, smaken är som bekant olika. Det finns hyacintsorter som doftar starkt och de som doftar nästan ingenting alls. Merparten av de svenska odlarna märker hyacinterna med doftkoder, så det är bara att välja det som passar bäst. Hyacinter är precis som amaryllis spännande att följa när knopparna utvecklar sig till fullt utslagna blommor. Tack vare att de är både billiga och relativt små är de mycket lämpliga till olika former av adventspyssel och i julgrupper.

Hyacinter vattnas sparsamt, stöttas vid behov och ju svalare de står, desto längre håller de. Om vädret är milt fungerar de även fint utomhus, tex i entrékrukan. De går också utmärkt att använda som snittblomma.

Höstglöd

Höstglöd är en växt som alla garanterat lyckas med! Till julen finns höstglöd i vackra nyanser av rött och vitt och de är räddningen för alla som bara vill ägna minimal tid åt sina växter. Höstglöd behöver i princip ingenting, utom en skvätt vatten då och då.

Det är tack vare de tjocka bladen som växten klarar perioder av torka otroligt väl. En nyårsresa på två veckor, inga problem! Ett roligt tips är att sätta en stickling av höstglöd i en vas på bordet. Sticklingen kommer att utveckla långa vita rötter som är dekorativa i sig.

Tazett

Tazett är en gammal växt med vita, sirliga julblommor som har följt oss genom åren. För att ha tazetter inomhus måste du tycka om doft, för de doftar mycket och intensivt. Ett alternativ är att placera dem i uterummet, på den inglasade balkongen eller glasverandan; det vill säga en sval plats där du ser dem men som begränsar doften. 

Välj en ljus och sval plats till dina tazetter, så håller de bäst. Du kan ha dem i kruka eller använda dem i en julgrupp med andra julblommor. Vattna på jorden runt lökarna när jorden har torkat lätt. Ett alternativ är att använda dem till pyssel, tex i krans.

Tulpaner

Älskade tulpan! Svenskarnas favorit bland snittblommorna är tulpanen. Inför jul kan du köpa både röda och vita tulpaner som är odlade i Sverige. De lyser upp på julbordet och bidrar med tulpanens fräschör och glädje. En bukett tulpaner är dessutom en alltid lika uppskattad som nyttig gå-bort-present som alternativ till vinflaskan och chokladkartongen.

Så här sköter du dina tulpaner:

 • Snitta om tulpanerna när du kommer hem. Använd en vass kniv och skär en ny snittyta innan du ställer dem i en vas med kallt vatten.

 • Låt buketten stå kvar i förpackningen i någon timme för att dra vatten.

 • Ställ gärna blommorna i ett svalare utrymme under natten, till exempel på balkongen så länge det åtminstone är några plusgrader utomhus.
 • Tulpaner är törstiga så fyll på med kallt vatten efterhand så att de aldrig står torrt.

Text: Blomsterfrämjandet

www.blomsterframjandet.se

 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  16
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  31
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  531
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  255
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4316
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5673
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2855