Sep 15, 2021

När har jag rätt till nedsättning av årsavgiften?


Det händer ibland att en bostadsrättslägenhet är i bristfälligt skick eller inte kan användas helt och hållet. Lägenheten kan till exempel ha skadats i samband med en vattenskada, eller så kanske lägenhetens badrum inte går att använda fullt ut på grund av en stamrenovering. Bland bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningar uppkommer ofta frågetecken om det i sådana fall kan finnas rätt till nedsättning av årsavgiften. I det här inlägget redogör fastighetsjurist Ina Westerström för vilka omständigheter som kan ge en bostadsrättshavare rätt till nedsättning av årsavgiften.

Bostadsrättslagens regler gäller

Medlemmarna i en bostadsrättsförening betalar en årsavgift (ibland benämnd månadsavgift eller bara avgift) till föreningen för att finansiera föreningens löpande verksamhet. Bestämmelser om årsavgiften finns i bostadsrättslagen. Bostadsrättslagen innehåller även regler om nedsättning av årsavgiften. Enligt bostadsrättslagen gäller olika regler för nedsättning beroende på när bristen finns i lägenheten (det vill säga vid vilken tidpunkt bristen uppstår).

Nedsättning vid brist direkt efter bostadsrättsupplåtelsen

Om det finns en brist i lägenheten när den ska tillträdas för allra första gången efter en bostadsrättsupplåtelse har bostadsrättshavaren rätt till nedsättning av årsavgiften. Rätten till nedsättning gäller i dessa fall oavsett om bostadsrättsföreningen har vållat bristen eller inte. Bostadsrättshavaren har rätt till nedsättning av årsavgift under hela den tid som lägenheten är i bristfälligt skick.

Nedsättning när bostadsrätt övergått till ny innehavare

Det är inte särskilt ofta som man köper en bostadsrätt som aldrig tillträtts tidigare. Det vanligaste är istället att man köper en bostadsrätt av någon som redan tillträtt lägenheten. I dessa fall gäller andra regler gällande nedsättning av årsavgift. Om bostadsrätten har övergått till en ny innehavare efter en bostadsrättsupplåtelse är huvudregeln att nedsättning av årsavgift inte ska utges.

I dessa fall är det endast när en bostadsrättsförening har åsidosatt sin reparationsskyldighet eller om hinder eller men på annat sätt har uppstått genom bostadsrättsföreningens vållande (oaktsamhet) som årsavgiften ska sättas ned. Med vållande menas att bostadsrättsföreningen genom vårdslöshet ska ha orsakat det hinder eller men som finns i lägenheten. 

I praktiken är det sällan bostadsrättsföreningen som har orsakat den brist som finns i lägenheten. Det är ännu mer ovanligt att bristen orsakats genom vållande. Om en lägenhet skadats är det till exempel ofta fråga om en olyckshändelse. Om en bostadsrättsförening utför en stamrenovering och ett badrum inte kan användas är det visserligen stamrenoveringen som orsakar detta, men det är väldigt sällan vårdslöst av en bostadsrättsförening att stamrenovera. Sammantaget kan man säga att det inte föreligger rätt till nedsättning av årsavgiften vid hinder eller men som uppkommer då bostadsrättsföreningen på ett normalt sätt utför sin lagstadgade underhållsskyldighet.

Text: HSB

www.hsb.se

 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  15
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  31
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  531
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  253
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4316
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5673
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2855