Dec 16, 2020

Myter om installation av hissar i hisslösa hus


Att installera en hiss i ett hisslöst hus är enklare än vad många tror!

Pratar er bostadsrättsförening om att installera hiss, men låter det stanna vid tanken? I så fall är ni inte ensamma. Myterna om att det skulle vara både dyrt, komplicerat och tidskrävande att installera en hiss i ett hisslöst hus är vanligt. Den goda nyheten? Olinus Olsson, teknisk expert gällande hisslösa hus på KONE, kan intyga att myterna är just det – myter. Installation av hiss är enklare än du kanske tror.

Värdeökning värd priset

Olinus Olsson
Olinus Olsson

Priset är naturligtvis något av det första man tar ställning till när man ska uppgradera sin bostad. Många kommer för övrigt inte så långt som till beräkningen innan de lägger drömmen på is – för hiss måste ju vara oerhört dyrt?

– Det är helt förståeligt att man bekymrar sig för prislappen, men man får inte glömma att det handlar om en investering. Vid installation av hiss ökar man värdet både på fastigheten och värdet på den egna lägenheten, säger Olinus. Hiss gör det också möjligt för flera att bosätta sig i byggnaden. För både barnfamiljer, äldre och andra som besväras av trappor är en bostad utan hiss oftast helt uteslutet. De allra flesta vill bo hemma så länge som möjligt, förståeligt nog. Många föreningar installerar hissen så att den kan gå ner till både källaren där till exempel tvättstugan kan finnas, samt till vinden där vindsförråd finns. Detta är något som gynnar alla i hela fastigheten oavsett vilken våning man bor på. Återigen – om byggnaden är tillgänglig för alla kommer värdet att öka.

Och om man ändå oroar sig för finansiering?

– Det är möjligt att få statliga stöd för installation av hiss i hisslöst hus, till exempel om det är många äldre som idag bor i fastigheten. Läs mer på Boverkets hemsida.

Självvalt tidsperspektiv

"En hiss ökar värdet både på fastigheten och värdet på den egna lägenheten"
Bild

Om det inte är priset är det vanligtvis oron för att installationen av en hiss ska ta åratal som sätter stopp för att gå vidare i processen. Långdragna bostadsprojekt är trots allt de flesta bostadsägares mardröm. Är hiss ett evighetsprojekt? Olinus försäkrar att så är inte fallet:

– Hur lång tid hela processen tar beror helt på bostadsrättsföreningen. Själva byggandet tar sällan mer än 6–7 veckor när en hiss installeras i existerande trapphus, men beslutsprocessen hos dem som ska ha hissen kan däremot ta tid. Först ska en i styrelsen föreslå hissen, sedan ska de göra efterforskningar och ska föreningen bli eniga. Hur undviker man en långdragen beslutsprocess?

– Det allra enklaste är att ta kontakt med oss direkt och få kostnadsfri rådgivning för hela processen. Har man en bra överblick är det enklare att prata med de boende.

Okomplicerat

"Vi kan installera hiss i praktiskt taget alla byggnader. Bredden på trappan avgör vilken lösning som kommer att fungera bäst"
Bild

En tredje myt om att installera hiss i ett hisslöst hus är att det inte är möjligt i den aktuella byggnaden eller att det kommer att bli oerhört komplicerat. Med specialanpassade hissar som kan byggas både på in- och utsidan av byggnaden är det tvärtom enklare än många tror.

– Vi kan installera hiss i praktiskt taget alla byggnader. Bredden på trappan avgör vilken lösning som kommer att fungera bäst. Jag förstår att många tänker att processen kommer att bli komplicerad, särskilt om man vill göra allt utom att bygga själv – men här kommer experter att hjälpa dig hela vägen från start till slut, förklarar Olinus.

Hur är det med underhåll?

– Att en hiss kräver mycket underhåll är nog en av de största myterna. Nya hissar som används rätt kräver väldigt lite arbete. Ingår man ett långt underhållsavtal är kostnaderna relativt låga och skadegörelse är i stort sett den enda större kostnaden om man skulle ha sådan otur. Jag förstår att det finns många frågor. KONE genomför många installationer av hissar i befintliga byggnader varje år, har lång erfarenhet av detta och står till förfogande för alla vid behov.

Så här kan du gå till väga

Bild

1. Föreslå installation av hiss för styrelsen – KONE kan om du önskar delta på mötet och svara på alla eventuella frågor. Dessutom gör vi gärna en gratis utvärdering av din byggnad och tittar på projektets komplexitet och eventuella åtgärder som måste vidtas. Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.

2. När ett beslut har fattats i styrelsen hjälper vi till att utvärdera vilka byggentreprenörer som kan vara lämpliga och inhämtar priser. Vidare utarbetar tillsammans en budget för projektet. Även när denna budget och projektplan presenteras för de boenden kan vi självklart hjälpa till på möten för att svara på frågor.

3. Vi gör sedan upp planer tillsammans med byggentreprenör på hur projektet ska genomföras. Alla ansökningar för bygglovsansökningar etc. som behövs skickas in.

4. KONE ger vägledning och bidrar vidare i processen för att komma igång med byggprojektet och för att få optimala lösningar och bygglov på plats.

5. Vi säkrar området som det ska byggas i, genomför installationen och städar upp efter oss. Under tiden kommer all information om tider och processen att hängas upp på en informationstavla som alla boende kan hålla koll på.

6. KONE hjälper dig att välja rätt underhållsavtal och ser till att hissen fungerar som den ska under hela livslängden.

 • Apr 10, 2021

  Årets Pelargon 2021: Zonalpelargon Astrid

  Produktnyheter Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter Astrid. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är friskt gröna med en bred, böljande, chokladbrun zonmarkering. Förutom ett vackert yttre har sorten fantastiska odlingsegenskaper: pelargonen levererar blomsterprakt både inne och ute, tål regn och rusk och bjuder på osannolik blomning hela sommaren!
  26
 • Apr 7, 2021

  Amorteringskrav påverkar unga vuxna negativt

  Ekonomi Finansinspektionen har meddelat att de i september vill återinföra de tillfälligt borttagna amorteringskraven för de hushåll som behöver ta lån för att köpa en bostad. Detta kommer att påverka möjligheten att kunna köpa en bostad för 29 procent av svenskarna och 41 procent av unga vuxna. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av HSB.
  48
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  47
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  60
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  395

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2795
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3695
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2211
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1730