Jun 20, 2018

Myter om installation av hissar i hisslösa hus


Att installera en hiss i ett hisslös hus är enklare än du tror. Låt myter vara myter – så här enkelt är det att installera en hiss!

Öka värdet på din fastighet på 1-2-3

Pratar er bostadsrättsförening om att installera hiss, men låter det stanna vid tanken? I så fall är ni inte ensamma. Myterna om att det skulle vara både dyrt, komplicerat och tidskrävande att installera en hiss i ett hisslöst hus är vanligt. Den goda nyheten? Olinus Olsson, teknisk expert gällande hisslösa hus på KONE, kan intyga att myterna är just det – myter. Installation av hiss är enklare än du kanske tror.

Värdeökning värd priset
Det finns statliga stöd att få

Priset är naturligtvis något av det första man tar ställning till när man ska uppgradera sin bostad. Många kommer för övrigt inte så långt som till beräkningen innan de lägger drömmen på is – för hiss måste ju vara oerhört dyrt?

Det är helt förståeligt att man bekymrar sig för prislappen, men man får inte glömma att det handlar om en investering. Vid installation av hiss ökar man värdet både på fastigheten och värdet på den egna lägenheten, säger Olinus. Och tillägger:

Hiss gör det också möjligt för flera att bosätta sig i byggnaden. För både barnfamiljer, äldre och andra som besväras av trappor är en bostad utan hiss oftast helt uteslutet. De allra flesta vill bo hemma så länge som möjligt, förståeligt nog. Många föreningar installerar hissen så att den kan gå ner till både källaren där till exempel tvättstugan kan finnas, samt till vinden där vindsförråd finns. Detta är något som gynnar alla i hela fastigheten oavsett vilken våning man bor på. Återigen – om byggnaden är tillgänglig för alla kommer värdet att öka.

Och om man ändå oroar sig för finansiering?

Det är möjligt att få statliga stöd för installation av hiss i hisslöst hus, t.ex. om det är många äldre som idag bor i fastigheten. Läs mer på Boverket >>

Självvalt tidsperspektiv

Vid installation av hiss ökar värdet både på fastigheten och värdet på den egna lägenheten.

Om det inte är priset är det vanligtvis oron för att installationen av en hiss ska ta åratal som sätter stopp för att gå vidare i processen. Långdragna bostadsprojekt är trots allt de flesta bostadsägares mardröm. Är hiss ett evighetsprojekt? Olinus Olsson försäkrar att så är inte fallet:

Hur lång tid hela processen tar beror helt på bostadsrättsföreningen. Själva byggandet tar sällan mer än 6–7 veckor när en hiss installeras i existerande trapphus, men beslutsprocessen hos dem som ska ha hissen kan däremot ta tid. Först ska en i styrelsen föreslå hissen, sedan ska de göra efterforskningar och ska föreningen bli eniga. Hur undviker man en långdragen beslutsprocess?

Det allra enklaste är att ta kontakt med oss direkt och få kostnadsfri rådgivning för hela processen. Har man en bra överblick är det enklare att prata med de boende.

Okomplicerat

Vi kan installera hiss i praktiskt taget alla byggnader. Bredden på trappan avgör vilken lösning som kommer att fungera bäst.

En tredje myt om att installera hiss i ett hisslöst hus är att det inte är möjligt i den aktuella byggnaden eller att det kommer att bli oerhört komplicerat. Med specialanpassade hissar som kan byggas både på in- och utsidan av byggnaden är det tvärtom enklare än många tror.

Vi kan installera hiss i praktiskt taget alla byggnader. Bredden på trappan avgör vilken lösning som kommer att fungera bäst. Jag förstår att många tänker att processen kommer att bli komplicerad, särskilt om man vill göra allt utom att bygga själv – men här kommer experter att hjälpa dig hela vägen från start till slut, förklarar Olinus.

Hur är det med underhåll?

Att hiss kräver mycket underhåll är nog en av de största myterna. Nya hissar som används rätt kräver väldigt lite arbete. Ingår man ett långt underhållsavtal är kostnaderna relativt låga och skadegörelse är i stort sett den enda större kostnaden om man skulle ha sådan otur. Jag förstår att det finns många frågor. KONE genomför många installationer av hissar i befintliga byggnader varje år, har lång erfarenhet av detta och står till förfogande för alla vid behov.

Så här kan du gå till väga:

1. Föreslå installation av hiss för styrelsen – KONE kan om du önskar delta på mötet och svara på alla eventuella frågor. Dessutom gör vi gärna en gratis utvärdering av din byggnad och tittar på projektets komplexitet och eventuella åtgärder som måste vidtas. Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning.

2. När ett beslut har fattats i styrelsen hjälper vi till att utvärdera vilka byggentreprenörer som kan vara lämpliga och inhämtar priser. Vidare utarbetar tillsammans en budget för projektet. Även när denna budget och projektplan presenteras för de boenden kan vi självklart hjälpa till på möten för att svara på frågor.

3. Vi gör sedan upp planer tillsammans med byggentreprenör på hur projektet ska genomföras. Alla ansökningar för bygglovsansökningar etc. som behövs skickas in.

4. KONE ger vägledning och bidrar vidare i processen för att komma igång med byggprojektet och för att få optimala lösningar och bygglov på plats.

5. Vi säkrar området som det ska byggas i, genomför installationen och städar upp efter oss. Under tiden kommer all information om tider och processen att hängas upp på en informationstavla som alla boende kan hålla koll på.

6. KONE hjälper dig att välja rätt underhållsavtal och ser till att hissen fungerar som den ska under hela livslängden.

BRF
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  215
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  329
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1867

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  144
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  156
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4178
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5484
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2742