Oct 27, 2021

Modesta prishöjningar på fjärrvärme de kommande åren, enligt Prisdialogen


Ny statistik från Prisdialogen visar att prishöjningar på fjärrvärme beräknas att bli omkring 1,6 procent för åren 2022-2023 och 1,7 procent för 2024. Prognosen gäller Prisdialogens medlemmar som omfattar över två miljoner hushåll och cirka 75 procent av fjärrvärmeleveranserna. Energiföretagen Sverige, Riksbyggen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna står tillsammans bakom Prisdialogen.

– Prisdialogens arbete har framgångsrikt bidragit till en förutsägbarhet för uppvärmningskostnaderna. Kostnaden för uppvärmning har stor påverkan på den totala boendekostnaden, oavsett om man bor i bostadsrätt eller hyresrätt, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef, Riksbyggen.

– För fastighetsägare är uppvärmningen ofta en stor kostnadspost och förutsägbarhet kring denna är mycket värdefull. Vi sätter därför stort värde i att genom Prisdialogen både få en avisering av nästa års priser senast i mitten av september och även en prognos över prisutvecklingen för kommande två år. Vi är också glada över att prognoserna övergripande varit bra och de genomsnittliga prisändringarna de senaste åren legat mycket nära prognoserna både för kommande och nästkommande år, säger Anders Holmestig, Prisdialogens styrelseordförande och vd på Fastighetsägarna.

Syftet med Prisdialogen är att stärka kundens ställning, att åstadkomma en rimlig, förutsägbar och stabil prisändring på fjärrvärme samt att bidra till ett ökat förtroende för fjärrvärmeleverantörernas prissättning. Detta åstadkoms genom en dialog mellan kunder och fjärrvärmeföretag om fjärrvärmens prissättning.

Nu har statistik över fjärrvärmens prishöjningar inom Prisdialogen tagits fram och den genomsnittliga prisökningen för samtliga medlemmar 2022 är 1,6 procent. Motsvarande prognos för 2023 respektive 2024 är 1,6 procent respektive 1,7 procent.

– I en tid med ansträngd energiförsörjning och skenande energipriser känns det fantastiskt att kunna konstatera att prisökningen på fjärrvärme till 2022 blir relativt modesta 1,6 procent, som ett snitt för Prisdialogens medlemmar, säger Daniel Lundqvist, ansvarig för marknadsfrågor fjärrvärme och fjärrkyla på Energiföretagen Sverige.

I stort sett alla större fjärrvärmenät är anslutna till Prisdialogen vilket betyder att över 2 miljoner hushåll omfattas. Det är mer än 75 procent av fjärrvärmeleveranserna.

– Prognoserna för prisökning för kommande och nästkommande år, har på aggregerad nivå (snitt för samtliga medlemmar) de senaste åren stämt väldigt väl överens med hur verkligt utfall blivit, säger Daniel Lundqvist.

Om Prisdialogen
Syftet med Prisdialogen är att stärka fjärrvärmekundens ställning på värmemarknaden och att öka förtroendet för fjärrvärmeföretagens prissättning. Det är ett initiativ för en positiv utveckling av värmemarknaden som gynnar både kunder och leverantörer. Prisdialogen har funnits sedan 2013. År 2021 omfattar Prisdialogen drygt 75 procent av de totala fjärrvärmeleveranserna. Här kan du se alla medlemmar i Prisdialogen.

Bakom Prisdialogen och Klimatdialogen står Sveriges Allmännytta (tidigare SABO), Riksbyggen, Fastighetsägarna Sverige och Energiföretagen Sverige. Läs mer om Prisdialogen på www.prisdialogen.se.

För mer information:
Mari-Louise Persson, miljö- och energichef, Riksbyggen, 072-516 90 30
Christian Holtz, kanslichef, Prisdialogens kansli, 072-915 5475, kansliet@prisdialogen.se

Text: Riksbyggen
www.riksbyggen.se
 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  16
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  31
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  531
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  253
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4316
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5673
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2855