Jan 17, 2020

Min granne har lägre avgift än vad jag har


Hej, jag bor i en 2a på 73 kvadratmeter och pratade om avgiften häromdagen med en granne. Han har en 2a på 70 kvadratmeter, men mycket lägre månadsavgift. Är det verkligen rätt?

Hej,
Tack för din fråga. Årsavgiften följer normalt det s.k. andelstalet, vilket innebär att varje bostadsrättshavare betalar för sin ”andel” i föreningen. Andelstalet kan sättas på olika sätt. Ibland följer det bara ytan på lägenheten, men det kan också vara så att lägenheter högre upp i huset har högre andelstal, dels eftersom de ofta anses ha ”bättre” läge i huset, men också för att de använder hiss, trapphus m.m.
Således har Du och Din granne förmodligen andelstal som skiljer sig relativt mycket, trots den lilla skillnaden i ytan. Jag föreslår att du tittar i föreningens ekonomiska plan för att se hur andelstalen sätts och hur årsavgiften beräknas.
Det ska understrykas att det inte är helt ovanligt med helt felaktiga andelstal, särskilt i gamla hus, eftersom lägenheter byggs om och ändras väldigt mycket, men andelstalen inte har ändrats tillsammans med huset. I så fall får du begära att din styrelse räknar om andelstalen.

Carl Storckenfeldt
Gruppchef Juridik Syd SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB
08-562 559 22 | carl.storckenfeldt@sbc.se

Besök- SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB

 • Nov 25, 2020

  Tomträttsavgäld eller friköpt mark?

  Nyheter Merkostnad för föreningen och kraftigt höjda boendekostnader för de boende. Det kan bli konsekvensen när markhyran till kommunen riskerar att chockhöjas. Lagen om tomträtt som tillåter bostadsrättsföreningar att hyra marken fastigheten står på av kommunen skapar nu oro hos föreningar.
  21
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Undvik kostsamma konflikter i bostadsrättsföreningen

  Vem ansvarar för golvbrunnen och vem för stammarna? Hur påverkar det renoveringar i enskilda lägenheter, stambyten och eventuella vattenläckor? Det är frågor som Säker Vatten dagligen svarar oroliga bostadsrättsföreningar.
  34
 • Lagar & Regler

  Vad gäller vid uthyrning i andra hand?

  Förr eller senare kommer frågan upp i alla bostadsrättsföreningar, stora som små. Någon av medlemmarna vill hyra ut sin bostad i andra hand.
  1286

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2371
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3109
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1992