Dec 26, 2021

Mikronät skapar nya möjligheter att producera och spara el


Den 1 januari 2022 träder beslutet om att tillåta fastigheter att koppla ihop sig i lokala mikronät i kraft. Det innebär att fastighetsägare och bostadsrättsföreningar med flera hus kan sätta solpaneler på ett hus som sedan kan fördela energin till övriga vilket tidigare inte varit möjligt.

- Det finns så många möjligheter med den här förändringen. Framför allt fastighetsägare med flera huskroppar har fått större möjligheter att spara energi, skapa energi och lagra energi genom den här lagstiftningen förklarar Ludvig Bloss projektansvarig på H2M. För en BRF, där tvättstugorna ligger i ett hus men ett annat hus har tak som bättre lämpar sig för solpaneler, kan solceller nu monteras på det tak som är bäst lämpat och energin fördelas där den behövs som mest, konstaterar Ludvig.

  Genom att tillåta lokala elnät, skapas nya incitament för fastighetsägare som tidigare inte haft möjlighet att arbeta med fördelning av energi eller egen produktion. Nu ökar incitamenten för bostadsrättsföreningar, industrifastigheter och hyresfastigheter att investera i ny teknik och spara energi på en helt ny nivå.

  Alla fastigheter är inte förberedda för solceller då dessa innebär en extra belastning. Med den nya lagen kan solpaneler monteras på de huskroppar som tål belastningen och fördela efter behov. För bostadsrättsföreningar har det utgjort ett hinder för investering att inte kunna fördela egenproducerad el mellan fler huskroppar.

  Genom att fördela energi kan också effekttoppar jämnas ut och en jämnare förbrukning skapas för alla huskroppar som finns i mikronätet med ny teknik. Det är också ett sätt att minska belastningen på hela elnätet om fler mikronät byggs där energin används. H2M hjälper dig från koncept till färdig lösning utifrån behov. För att mäta behovet av lösningar analyseras fastighetens energibehov och hur det ser ut över tid. För bostäder sker sällan förändringar i förbrukningen medan det för lokaler helt beror på vilken hyresgäst som hyr och hur deras verksamheter ser ut.

  - Med mikronäten kan vi också arbeta med effektstyrning och fasbalansering mellan huskroppar. Det går att installera batterilager  som laddas när elen är billig och används när elen är dyr, genom mikronäten öppnas många nya alternativ för fler fastighetsägare, avslutar Ludvig.

  Att få ned energianvändningen och minska kostnader handlar också om att justera system efter behov och att trimma systemen regelbundet.

  Text: H2M

  https://www.h2m.se/

  • Jan 16, 2022

   Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

   Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
   9
  • Jan 16, 2022

   Hemarbete kräver större boende

   Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
   11
  Loading...

  MEST LÄSTA

  SENASTE NYTT

  • Lagar & Regler

   Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

   Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
   393
  • Lagar & Regler

   Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

   Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
   614
  • Ordföranderollen

   Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
   1450

  I FOKUS

  Nyheter från
  våra partners
  • Ekonomi

   Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

   Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
   3760
  • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

   Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
   4910
  • Ekonomi

   Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

   En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
   2630
  • Produktnyheter

   Problem med störande fåglar?

   Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
   2436