Dec 26, 2021

Mikronät skapar nya möjligheter att producera och spara el


Den 1 januari 2022 träder beslutet om att tillåta fastigheter att koppla ihop sig i lokala mikronät i kraft. Det innebär att fastighetsägare och bostadsrättsföreningar med flera hus kan sätta solpaneler på ett hus som sedan kan fördela energin till övriga vilket tidigare inte varit möjligt.

- Det finns så många möjligheter med den här förändringen. Framför allt fastighetsägare med flera huskroppar har fått större möjligheter att spara energi, skapa energi och lagra energi genom den här lagstiftningen förklarar Ludvig Bloss projektansvarig på H2M. För en BRF, där tvättstugorna ligger i ett hus men ett annat hus har tak som bättre lämpar sig för solpaneler, kan solceller nu monteras på det tak som är bäst lämpat och energin fördelas där den behövs som mest, konstaterar Ludvig.

  Genom att tillåta lokala elnät, skapas nya incitament för fastighetsägare som tidigare inte haft möjlighet att arbeta med fördelning av energi eller egen produktion. Nu ökar incitamenten för bostadsrättsföreningar, industrifastigheter och hyresfastigheter att investera i ny teknik och spara energi på en helt ny nivå.

  Alla fastigheter är inte förberedda för solceller då dessa innebär en extra belastning. Med den nya lagen kan solpaneler monteras på de huskroppar som tål belastningen och fördela efter behov. För bostadsrättsföreningar har det utgjort ett hinder för investering att inte kunna fördela egenproducerad el mellan fler huskroppar.

  Genom att fördela energi kan också effekttoppar jämnas ut och en jämnare förbrukning skapas för alla huskroppar som finns i mikronätet med ny teknik. Det är också ett sätt att minska belastningen på hela elnätet om fler mikronät byggs där energin används. H2M hjälper dig från koncept till färdig lösning utifrån behov. För att mäta behovet av lösningar analyseras fastighetens energibehov och hur det ser ut över tid. För bostäder sker sällan förändringar i förbrukningen medan det för lokaler helt beror på vilken hyresgäst som hyr och hur deras verksamheter ser ut.

  - Med mikronäten kan vi också arbeta med effektstyrning och fasbalansering mellan huskroppar. Det går att installera batterilager  som laddas när elen är billig och används när elen är dyr, genom mikronäten öppnas många nya alternativ för fler fastighetsägare, avslutar Ludvig.

  Att få ned energianvändningen och minska kostnader handlar också om att justera system efter behov och att trimma systemen regelbundet.

  Text: H2M

  https://www.h2m.se/

  • Jun 23, 2022

   Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

   Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
   16
  • Jun 22, 2022

   Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

   Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
   31
  Loading...

  MEST LÄSTA

  SENASTE NYTT

  • Lagar & Regler

   Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

   Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
   319
  • Lagar & Regler

   Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

   Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
   531
  • Ordföranderollen

   Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
   1961

  I FOKUS

  Nyheter från
  våra partners
  • Ekonomi

   Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

   Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
   249
  • Ekonomi

   Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

   I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
   253
  • Ekonomi

   Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

   Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
   4316
  • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

   Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
   5673
  • Produktnyheter

   Problem med störande fåglar?

   Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
   2855