Jan 12, 2021

Maximalt 8 deltagare vid uthyrning av gemensamhetslokaler


Från 10 januari 2021 får gemensamhetslokaler, festlokaler eller andra lokaler användas för privata sammankomster med maximalt åtta deltagare. Det är fastighetsägaren, hyresvärden eller bostadsrättsföreningen, som är ansvarig för att de nya reglerna följs.

Den 10 januari 2021 trädde regeringens nya förordning om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av covid-19 i kraft. Förordningen utfärdades i enlighet med den nya Covid-19-lagen som trädde i kraft samtidigt.

Förordningen innebär bland annat att det införs en begränsning när det gäller användning eller uthyrning av lokaler för privata sammankomster. En sådan sammankomst får maximalt ha åtta deltagare.

Detta innebär att fastighetsägare, inklusive bostadsrättsföreningar, som tillhandahåller lokaler som kan användas för privata sammankomster, exempelvis gemensamhetslokaler eller festlokaler inte får använda, låna ut, eller hyra ut lokalen för tillställningar eller liknande privata sammankomster med fler än åtta deltagare.

Exempel på sådana sammankomster som omfattas är till exempel fester och andra sammankomster där det sociala umgänget är huvudsyftet. Styrelsesammanträden omfattas inte av förbudet och sannolikt inte heller föreningsstämmor.

Reglerna innebär att fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar som har gemensamhetslokal, festlokal eller andra lokaler som kan användas för tillställningar eller privata sammankomster omedelbart måste se över sina rutiner för användning av lokalen. Om lokalen fortsättningsvis ska användas för privata sammankomster måste fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen säkerställa att högst åtta personer ska närvara.

Förordningen gäller till och med sista september 2021.

Länsstyrelsen kontrollerar att reglerna följs genom tillsyn

Länsstyrelsen ansvarar för att kontrollera att reglerna för att begränsa smittspridningen följs. Kontrollen sker genom tillsyn. Läs mer om reglerna och tillsyn på länsstyrelsens webbplats.

Text/Källa: Fastighetsägarna

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  12
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  843

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3209
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4156
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995