Jan 12, 2021

Maximalt 8 deltagare vid uthyrning av gemensamhetslokaler


Från 10 januari 2021 får gemensamhetslokaler, festlokaler eller andra lokaler användas för privata sammankomster med maximalt åtta deltagare. Det är fastighetsägaren, hyresvärden eller bostadsrättsföreningen, som är ansvarig för att de nya reglerna följs.

Den 10 januari 2021 trädde regeringens nya förordning om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av covid-19 i kraft. Förordningen utfärdades i enlighet med den nya Covid-19-lagen som trädde i kraft samtidigt.

Förordningen innebär bland annat att det införs en begränsning när det gäller användning eller uthyrning av lokaler för privata sammankomster. En sådan sammankomst får maximalt ha åtta deltagare.

Detta innebär att fastighetsägare, inklusive bostadsrättsföreningar, som tillhandahåller lokaler som kan användas för privata sammankomster, exempelvis gemensamhetslokaler eller festlokaler inte får använda, låna ut, eller hyra ut lokalen för tillställningar eller liknande privata sammankomster med fler än åtta deltagare.

Exempel på sådana sammankomster som omfattas är till exempel fester och andra sammankomster där det sociala umgänget är huvudsyftet. Styrelsesammanträden omfattas inte av förbudet och sannolikt inte heller föreningsstämmor.

Reglerna innebär att fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar som har gemensamhetslokal, festlokal eller andra lokaler som kan användas för tillställningar eller privata sammankomster omedelbart måste se över sina rutiner för användning av lokalen. Om lokalen fortsättningsvis ska användas för privata sammankomster måste fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen säkerställa att högst åtta personer ska närvara.

Förordningen gäller till och med sista september 2021.

Länsstyrelsen kontrollerar att reglerna följs genom tillsyn

Länsstyrelsen ansvarar för att kontrollera att reglerna för att begränsa smittspridningen följs. Kontrollen sker genom tillsyn. Läs mer om reglerna och tillsyn på länsstyrelsens webbplats.

Text/Källa: Fastighetsägarna

 • Apr 10, 2021

  Årets Pelargon 2021: Zonalpelargon Astrid

  Produktnyheter Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter Astrid. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är friskt gröna med en bred, böljande, chokladbrun zonmarkering. Förutom ett vackert yttre har sorten fantastiska odlingsegenskaper: pelargonen levererar blomsterprakt både inne och ute, tål regn och rusk och bjuder på osannolik blomning hela sommaren!
  25
 • Apr 7, 2021

  Amorteringskrav påverkar unga vuxna negativt

  Ekonomi Finansinspektionen har meddelat att de i september vill återinföra de tillfälligt borttagna amorteringskraven för de hushåll som behöver ta lån för att köpa en bostad. Detta kommer att påverka möjligheten att kunna köpa en bostad för 29 procent av svenskarna och 41 procent av unga vuxna. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av HSB.
  48
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  46
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  59
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  395

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2795
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3695
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2211
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1728