Dec 17, 2021

Marbodal presenterar kökstrender för 2022


Vi fortsätter att inspireras av naturens närvaro och lugn, både i materialval och kulörer. Att sätta en personlig prägel på köket blir mer och mer viktigt och då kombinerat med nytta och multi-funktionalitet. Ett hållbart tänk kopplat till köket, både vad gäller material, design och funktion, är en av årets viktigaste och mest genomgående trender.

I Marbodals trendspaning för 2022 ser vi tydligt hur köket blir centrum för hemmet för allt från arbete, umgänge med familj och vänner, till avkoppling och matlagning. Naturen fortsätter att stå i fokus för ett harmoniskt hem. I köket leker vi gärna mer med färger, former och material för en personlig stil som också kan fungera för hemmakontoret.

- Vi ser att människor spenderar mer tid i köket än tidigare och det får ta allt större plats i våra liv. I 2022 är det fokus på ett personligt och hållbart kök, med olika funktioner och stil. Variation på material i olika kombinationer och färger. Det får gärna vara natursten som bryter av till ett stilfullt klassiskt vitt kök med en lekfullhet i både färg och material, säger Jessica Fryklund, inredningsarkitekt på Marbodal.

Marbodal listar 5 trender för 2022:

 1. Hållbarhet är en självklarhet
  Enligt en undersökning gjord av Marbodal/Nobia Svenska Kök, uppger cirka 60% att de är mer villiga att köpa produkter begagnat än för 5 år sedan, och man prioriterar kvalitet före kvantitet. I takt med den växande klimatfrågan efterfrågar konsumenter i allt högre grad information om processer och hållbara materialval, och ser det allt mer som en del av designen. När vi uppdaterar vårt kök under 2022 kommer det ske på ett mer medvetet sätt. En del kanske endast förnyar det som verkligen behövs, byter ut exempelvis luckor och handtag medan köksstommen får vara kvar. 

 2. Hybridköket följer med in i 2022
  Kökets ytor får gärna ha flera funktioner. Vårt hem kommer fortsatt agera kontor och även om vi har sett spår av detta under årets gång kommer vi se mer av hybridytor i hemmet under 2022. Frukostbordet är en plats för såväl avkoppling som det är kontorsyta. När vårt hem också blir vår arbetsplats söker vi gärna tysta, energieffektiva produkter och vitvaror med mer återhållsam design.

 3. Personliga kombinationer
  Vårt hem blir alltmer en symbol får vår personlighet, smak och stil. Att kombinera olika material och texturer är ett bra sätt att skapa ett unikt hem, där din personliga stil får komma till liv. Under 2022 vågar vi kombinera mer lekfullt och bryta av med olika färger, former och material.
 4. Karaktäristisk minimalism
  Samtidigt som naturen fortsatt förblir en viktig del av kökets autenticitet och harmoni får även minimalismen återvända under 2022. Det vita köket balanseras med andra avskalade färger och samsas med varma träfiber och bänkytor i sten. Efter en längre tid i hemmakontoret vill vi inte längre ha ett överflöd av saker, utan vi investerar gärna i färre produkter med lång livslängd och fler användningsområden, i sin enkelhet. 

 5. Våga mer färg
  Jordnära kulörer, olika nyanser av beige och krämvit fortsätter att bidra till en rogivande känsla i våra hem. Under nästa år spår Marbodal att fler kommer våga vara mer uttrycksfulla med hjälp av färg. Fokus ligger på hållbara färger med lång livslängd som kan lyfta upp och bidra till hemtrevnad. Ett tips är att använda djupare nyanser av samma kulör med mjuka övergångar till ljusare eller mörkare toner. 

Text: Marbodal

www.marbodal.se

 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  15
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  30
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  530
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  253
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4315
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5672
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2854