Dec 17, 2021

Marbodal presenterar kökstrender för 2022


Vi fortsätter att inspireras av naturens närvaro och lugn, både i materialval och kulörer. Att sätta en personlig prägel på köket blir mer och mer viktigt och då kombinerat med nytta och multi-funktionalitet. Ett hållbart tänk kopplat till köket, både vad gäller material, design och funktion, är en av årets viktigaste och mest genomgående trender.

I Marbodals trendspaning för 2022 ser vi tydligt hur köket blir centrum för hemmet för allt från arbete, umgänge med familj och vänner, till avkoppling och matlagning. Naturen fortsätter att stå i fokus för ett harmoniskt hem. I köket leker vi gärna mer med färger, former och material för en personlig stil som också kan fungera för hemmakontoret.

- Vi ser att människor spenderar mer tid i köket än tidigare och det får ta allt större plats i våra liv. I 2022 är det fokus på ett personligt och hållbart kök, med olika funktioner och stil. Variation på material i olika kombinationer och färger. Det får gärna vara natursten som bryter av till ett stilfullt klassiskt vitt kök med en lekfullhet i både färg och material, säger Jessica Fryklund, inredningsarkitekt på Marbodal.

Marbodal listar 5 trender för 2022:

 1. Hållbarhet är en självklarhet
  Enligt en undersökning gjord av Marbodal/Nobia Svenska Kök, uppger cirka 60% att de är mer villiga att köpa produkter begagnat än för 5 år sedan, och man prioriterar kvalitet före kvantitet. I takt med den växande klimatfrågan efterfrågar konsumenter i allt högre grad information om processer och hållbara materialval, och ser det allt mer som en del av designen. När vi uppdaterar vårt kök under 2022 kommer det ske på ett mer medvetet sätt. En del kanske endast förnyar det som verkligen behövs, byter ut exempelvis luckor och handtag medan köksstommen får vara kvar. 

 2. Hybridköket följer med in i 2022
  Kökets ytor får gärna ha flera funktioner. Vårt hem kommer fortsatt agera kontor och även om vi har sett spår av detta under årets gång kommer vi se mer av hybridytor i hemmet under 2022. Frukostbordet är en plats för såväl avkoppling som det är kontorsyta. När vårt hem också blir vår arbetsplats söker vi gärna tysta, energieffektiva produkter och vitvaror med mer återhållsam design.

 3. Personliga kombinationer
  Vårt hem blir alltmer en symbol får vår personlighet, smak och stil. Att kombinera olika material och texturer är ett bra sätt att skapa ett unikt hem, där din personliga stil får komma till liv. Under 2022 vågar vi kombinera mer lekfullt och bryta av med olika färger, former och material.
 4. Karaktäristisk minimalism
  Samtidigt som naturen fortsatt förblir en viktig del av kökets autenticitet och harmoni får även minimalismen återvända under 2022. Det vita köket balanseras med andra avskalade färger och samsas med varma träfiber och bänkytor i sten. Efter en längre tid i hemmakontoret vill vi inte längre ha ett överflöd av saker, utan vi investerar gärna i färre produkter med lång livslängd och fler användningsområden, i sin enkelhet. 

 5. Våga mer färg
  Jordnära kulörer, olika nyanser av beige och krämvit fortsätter att bidra till en rogivande känsla i våra hem. Under nästa år spår Marbodal att fler kommer våga vara mer uttrycksfulla med hjälp av färg. Fokus ligger på hållbara färger med lång livslängd som kan lyfta upp och bidra till hemtrevnad. Ett tips är att använda djupare nyanser av samma kulör med mjuka övergångar till ljusare eller mörkare toner. 

Text: Marbodal

www.marbodal.se

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  9
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1452

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2437