Feb 16, 2022

Många bra förslag som stärker bostadsrätten som upplåtelseform


Regeringen har beslutat en lagrådsremiss med ett antal förslag som innebär att skyddet för den som köper eller äger en bostadsrätt stärks. Riksbyggen ställer sig positiv till många av förslagen som det tagits beslut om, till exempel att kapning av bostadsrättsföreningar förhindras, att möjligheten till Hyrköp av bostadsrätt för unga vuxna kvarstår och att regelverket kring bostadsrättshavarnas ombyggnad av den egna lägenheten stärks.

– Regeringen har tagit till sig mycket av de synpunkter som Riksbyggen har haft på förslaget och det är vi mycket glada för. I Sverige finns över en miljon bostadsrätter och det är viktigt att upplåtelseformen utvecklas och att skyddet för den som köper eller äger en bostadsrätt stärks, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

För att förhindra ”kapning” av bostadsrättsföreningar föreslås att ingen medlem kan få mer än en röst. Flera bostadsrättshavare som äger en bostadsrätt gemensamt ska inte heller kunna ha mer än en röst tillsammans.

– Det här är en viktig förändring för att förhindra att en bostadsrättsförening ”kapas”. En lucka i regelverket täpps nu till vilket vi är mycket bra och efterlängtat, säger Sofia Berg Horner, chefsjurist på Riksbyggen.

En ny förverkandegrund föreslås också. Den som utan tillstånd vidtar tillståndspliktiga åtgärder i lägenheten och efter anmodan inte vidtar rättelse kan få sin bostadsrätt förverkad.

– Styrelserna har stått ganska maktlösa tidigare inför bostadsrättshavarnas ombyggnationer av lägenheterna. För att inte ta ifrån bostadsrättshavarna möjligheten att göra om i rimlig omfattning föreslås att hyresnämnden ska kunna pröva styrelsens nekande till tillstånd, säger Sofia Berg Horner.

I betänkandet Stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden (SOU 2017:31) föreslogs ett generellt förbud mot optionsavtal vilket Riksbyggen tillstyrkte. Sedan dess har Riksbyggen utvecklat modellen med Hyrköp. Konceptet syftar till att underlätta för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden.

– Från Riksbyggens sida har vi har uppmärksammat regeringen på detta. Regeringen har hörsammat våra synpunkter och föreslår därför förbud mot optionsavtal om framtida upplåtelse men inte om framtida överlåtelse. Det gör att Riksbyggen kan fortsätta med Hyrköp som finns i allt fler projekt, Sofia Berg Horner.

Text: Riksbyggen

www.riksbyggen.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725