May 3, 2022

Mäklarpanelen Spanien: Het bostadsmarknad – svenskar avvaktar något


Mäklarpanelen Spanien visar på en het spansk bostadsmarknad där säljarnas övertag ökar och priserna är på uppgång. Efterfrågan från svenskar är fortsatt stark även om den minskar något på grund av oroliga omvärldsfaktorer. Kriget i Ukraina har däremot lett till fler köpare från Polen och de baltiska länderna.

I Mäklarpanelen Spanien från Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag i Spanien, har 36 av företagets mäklare på Costa del Sol, Costa Blanca, Mallorca, Gran Canaria och Barcelona svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden just nu.

På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 6,83 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna), det vill säga en tydlig fördel för säljarna. Det kan jämföras med 5,32 i januari. På frågan ”Hur stark är efterfrågan från svenska köpare på din marknad just nu?” blev snittet 4,63 på en skala mellan 1 (mycket svag) till 6 (mycket stark). Efterfrågan är alltså fortsatt stark även om den sjunkit något sedan januari (4,77).

Efterfrågan från svenskar är fortsatt stark men vissa är kanske lite mer avvaktade på grund av oroligheterna i omvärlden. Däremot ser vi en trend med att fler personer från Ukrainas grannländer, Polen och de baltiska länderna, hör av sig och köper bra bostäder direkt. Troligen för att ha en plan B med tanke på kriget. Vi ser också att allt fler bostäder säljs för utsatt pris till skillnad från en bit under utgångspris vilket varit det vanligaste tidigare, säger Anna Williams, certifierad utlandsmäklare på Fastighetsbyrån i Alicante.


Stigande priser nu – och fortsatt under 2022

Mäklarna fick även svara om prisutvecklingen på deras marknad. 80 % svarar att priserna stiger just nu och 86 % tror även på stigande priser under resten av 2022.

De stigande priserna drivs av en stark efterfrågan och ett relativt lågt utbud på många orter, framför allt på nyproduktionsmarknaden. Vi ser även att priserna på nyproduktion stiger succesivt bland annat kopplat till kriget i Ukraina och stigande materialkostnader. Vissa projekt pausas även av den anledningen vilket minskar utbudet ytterligare och driver upp priserna, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland.


Resultat från Mäklarpanelen Spanien april 2022:

Hur stark är efterfrågan från svenska köpare på din marknad just nu? Skala 1 (mycket svag) till 6 (mycket stark).

Efterfrågan Sverige

April

Jan

Okt

4,63

4,77

4,86

För vilka är bostadsmarknaden i ditt område mest fördelaktig just nu? Skala 0 (Köparens marknad) till 10 (säljarens marknad).

Köpare vs säljare

April

Jan

Okt

Spanien

6,83

5,32

4,69


Hur utvecklas bostadspriserna på din marknad just nu?

Prisutveckling

April

Jan

Okt

Stigande

80%

74%

51%

Stillastående

20%

23%

45%

Sjunkande

0

3%

3%


Hur tror du att bostadspriserna på din marknad kommer att utvecklas under 2022?

Prisutveckling 2022

April

Jan

Stigande

86%

90%

Stillastående

14%

10%

Sjunkande

0

0


Om Mäklarpanelen Spanien

Mäklarpanelen Spanien är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns ca 50 utlandsmäklare på Costa del Sol, Costa Blanca, Mallorca, Gran Canaria och i Barcelona. Den senaste enkäten genomfördes 25-28 april 2022 och totalt svarade 36 personer.

Text: Fastighetsbyrån

www.fastighetsbyran.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  197
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725