Feb 28, 2022

Lockprisanmälningarna ökar, men ökar verkligen lockpriserna?


Mäklarsamfundet har i möte med finansmarknadsminister Max Elger (S) och Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) diskuterat ökande antal anmälningar mot fastighetsmäklare gällande lockpris. Missförstånden är många och det finns kunskapsluckor bland konsumenterna om vad som utgör ett lockpris.

- Vi hade en konstruktiv dialog där vi fick möjlighet att nyansera frågan. Anmälningarna har ökat mycket under de senaste åren, men det finns inte mycket som tyder på att den faktiska förekomsten av så kallade lockpriser har ökat. För att kunna vidta effektiva åtgärder behövs en korrekt bild av fenomenet och vilka konsekvenser det får, säger Niklas Rollgard, chefsjurist Mäklarsamfundet.

  Det är inte spannet mellan utgångspris och slutpris som avgör om det rör sig om ett lockpris. Definitionen av lockpris är att en bostad marknadsförs till ett pris som väsentligen avviker från det bedömda marknadsvärdet, eller som ligger väsentligt under det pris som säljaren är beredd att acceptera. Det är alltså skillnaden mellan mäklarens värdering, det bedömda marknadsvärdet, och utgångspriset som är relevant. I ett läge där två eller fler budgivare är intresserade och köpstarka kan resultatet bli att försäljningspriset överstiger det bedömda marknadsvärdet utan att det för den sakens skull har förekommit ett lockpris.

  Under mötet diskuterades också anledningen till den stora ökningen i antal anmälningar gällande lockpris sedan 2019. Anmälningarna ökar i heta marknadslägen då det är obalans mellan utbud och efterfrågan och budgivningarna blir fler och intensiva. Pandemiåren har varit den mest oförutsägbara perioden någonsin på svensk bostadsmarknad. Under perioden tycks anmälningsbenägenheten också ha ökat generellt, vilket bland annat Konsumentverket vittnat om. Medieintresset för bostadsmarknaden och FMI har dessutom varit stort, vilket sannolikt gjort att fler idag känner till att man kan anmäla en fastighetsmäklare som man anser har gjort fel. Möjligheten att anmäla anonymt gör också att en och samma anmälare kan anmäla fler gånger.

  - Trots att anmälningarna har ökat så är andelen disciplinpåföljder mot mäklare på en konstant och mycket låg nivå. Som andel av alla genomförda affärer varje år handlar det om knappt en tiondels promille. Det är en klar indikation på att många anmälningar saknar grund och att de är en reaktion på intensiva budgivningar. Mot bakgrund av det vill vi väcka frågan om anmälningsfrekvensen är ett rättvisande mått på hur vanligt lockpriser är, fortsätter Niklas Rollgard.

  Branschen har, tillsammans med tillsynsmyndigheten, ett stort ansvar i att reda ut missförstånd och förklara vad som gäller. En förutsättning för att kunna vidta effektiva åtgärder är att vi har en korrekt bild av problemet. Därför uppmanar vi FMI till en djupare analys. 

  Text: Mäklarsamfundet

  https://www.maklarsamfundet.se/

  • May 15, 2022

   Vad är en samfällighet?

   Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
   7
  • May 13, 2022

   Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

   Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
   13
  Loading...

  MEST LÄSTA

  SENASTE NYTT

  • Lagar & Regler

   Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

   Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
   198
  • Lagar & Regler

   Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

   Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
   297
  • Ordföranderollen

   Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
   1848

  I FOKUS

  Nyheter från
  våra partners
  • Ekonomi

   Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

   Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
   127
  • Ekonomi

   Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

   I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
   140
  • Ekonomi

   Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

   Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
   4154
  • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

   Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
   5451
  • Produktnyheter

   Problem med störande fåglar?

   Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
   2725