Apr 13, 2022

Livsviktigt att åtgärda buller i brf


Varje år dör ca. 600 personer i Sverige på grund av buller. Enligt Mikael Svensson på Silent Decor sker det helt i onödan då det går att bygga bort bullret.

För många år sedan var Mikael Svensson på en konferens då han upptäckte att lokalen hade anslagstavlor som var ljudabsorberande. Där och då föddes idén till det som under många års utveckling blivit företaget Silent Decor. Från början var det framför allt en webbshop som sålde ljudabsorberande produkter till skolor och privatpersoner men idag är det både industrier, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som hör av sig till Silent Decor. I den så kallade ljudgruppen tar Mikael och hans kollegor i branschen fram nya innovativa produkter som reducerar eller avlägsnar ljud och vibrationer. 

Störande ljud i bostadsrättsföreningar kan både förekomma i äldre fastigheter som byggdes när kraven på isolering var mindre omfattande och i nybyggda men felkonstruerade fastigheter. Exempel på fasta installationer som vanligtvis kan orsaka störande ljud är hissar, värmepumpar, tvättmaskiner, fjärrvärmesystem och ventilationsanläggningar. Enligt Mikael är det dock inte säkert att de boende hör ljudet utan att de istället kan få diffusa symptom som huvudvärk, trötthet och illamående. 

“Det är inte bara själva ljudet som är farligt, det är också vibrationerna.”
Mikael Svensson, Silent Decor

Enligt FN:s världshälsoorganisation, WHO orsakar buller ca. 600 dödsfall i Sverige varje år. Störande ljud frisätter stresshormoner och kan också öka risken för högt blodtryck, vilket kan leda till hjärtinfarkt och stroke. Problemet idag är enligt Mikael att många fastighetsägare vill bygga fort och billigt och då prioriteras ljudisoleringen bort. Det kan dock bli en kostsam historia att försöka åtgärda i efterhand. Därför ser Mikael helst att han får komma in redan i byggskedet för att på så sätt kunna förebygga bullret. 

När det kommer till att åtgärda buller är det viktigt att komma så nära källan som möjligt. Det viktigaste är att dock att bryta hörnen där det störande ljudet uppstår. Det går att göra med en så kallad kantabsorbent som sätts mellan vägg och tak så att ljudet inte studsar mellan väggarna. I många bostadsrättsfastigheter har trapphusen stengolv som låter mycket men eftersom ljudet förökar sig uppåt är det bättre att sätta upp till exempel akustiktavlor på väggarna och i taken än att försöka åtgärda golven. 

“Ljudet påverkas av vilka material som finns i golv, väggar och tak och hur mycket fönster som finns i lokalen.” 
Mikael Svensson, Silent Decor

Idag arbetar Mikael med att utveckla företagets nya tjänst - akustikhjälpen. Det innebär att kunderna kan skicka ett foto eller filmklipp från en lokal där de upplever störande ljud och få rekommendationer om en ljudisolerade produkt. Vid svårare fall där det är komplicerat att lokalisera ljudet kan Mikael istället komma ut med ett särskilt mätinstrument och testa sig fram för att hitta den bästa lösningen. Det blir som en första hjälpen för akustikproblem. 

“Akustikhjälpen är som en första hjälpen för ljudproblem.”
Mikael Svensson, Silent Decor

 

Vill du veta mer? Klicka här

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725