Sep 4, 2020

Laddstationer


Är er bostadsrättsförening redo att erbjuda lösningar för laddning av elfordon? Vad krävs och hur stort är behovet? Idag finns modern teknik och möjlighet att bygga laddstationer nästan överallt. Även mindre föreningar och samfälligheter kan installera laddstolpar om det behövs men det finns en del att tänka på innan man sätter igång.

Elbilarna blir fler och fler i Sverige och under 2019 kommer de enligt prognosen att uppgå till ca 110 000 fordon. Det innebär att fler kommer att behöva tillgång till enkel och flexibel laddning, både hemma och på arbetsplatsen. 

Ett av företagen som satsar stort på elbilsladdning är Wallbe. VD Henrik Karlsson menar att resan mot en fossilfri fordonsmiljö bara har börjat.
- Just nu är vi på väg mot en boom, berättar han. Om några år kommer vi att se ett riktigt stort uppsving på elbilsfronten. 

Idag är behovet av laddstationer störst i storstäderna. Wallbes starkaste kundkrets finns i Mälarområdet men även Malmö och Göteborg är på frammarsch. Wallbe erbjuder en helhetslösning med allt från installation till rådgivning och man upplever ett stort intresse och en ny syn på elbilen och dess möjligheter. 

- Det finns flera sätt att göra det här på och många vill vara med, säger Henrik Karlsson. 

Det första man behöver göra är att bilda sig en uppfattning om hur många i bostadsrättsföreningen som har eller funderar på att skaffa elbil. Om det rör sig om en enstaka boende går det ofta att lösa på befintliga parkeringsplatser eller i garage, men så fort fler blir intresserade blir kraven högre. Det gäller att se till att alla får plats, att systemen är brandsäkra och att eltillförseln räcker till. Man måste även ha genomtänkta lösningar för debitering av kostnader för laddning. 

Wallbes filosofi är att erbjuda ett helhetspaket som oftast börjar med rådgivning. Därefter kommer projektering, installation och löpande service. Något som är viktigt, både för företagen som erbjuder laddstationer och för de som får dem installerade är att tänka långsiktigt. Det måste vara möjligt att ladda både el- och hybridbilar och systemen måste kunna växa i takt med att vi får fler och fler fordon. 

Att ha en bra lösning för debitering är viktigt, inte minst i en bostadsrättsförening. Med Wallbes system betalar varje användare för sin egen elanvändning och kostnaden bestäms i den enskilda föreningen eller samfälligheten. 

Enligt Henrik Karlsson på Wallbe kan en investering i bra elbilsladdning, eller i alla fall goda förberedelser, vara ett stort steg mot ett högre bostadsrättsvärde. Och en tryggare framtid i fråga om klimatet. 

- En av förutsättningarna för att vi ska kunna få ett fossilfritt Sverige inom några år är att det går lätt och smidigt att ladda sitt elfordon, säger han. 


Tänk på detta när din BRF ska installera elbilsladdare:

 1. Läs av behovet. Behövs elbilsladdning? Hur många boende är intresserade just nu? Vad tror vi om framtiden?

 1. Förbered ytor och byggnader. Om en ny parkeringsplats ska anläggas eller ett nytt garage byggas upp, tänk på att elfordonen blir fler och fler, även om de lyser med sin frånvaro i er förening just nu. 

 1. Ta hjälp. Elbilsladdning är ganska nytt och det kan vara lätt att gå vilse i djungeln. Fundera, låt det ta tid och budgetera långsiktigt. 

 1. Se till att det system som installeras fungerar med fastighetens energibelastning. 

 1. Besluta om föreningens inställning till laddningskostnaden. Är det en enstaka boende som nyttjar laddstationen? Eller vill man ligga i framkant och se till att erbjuda alla att på sikt ha ett elfordon? Ska var och en betala för sig eller vill man ha ett gemensamt system? OBS! Att ladda ett elfordon i ett vanligt uttag kan vara extremt farligt. Överhettning och spänningsproblem är vanligt och kan få katastrofala följder. 

Psst!! Glöm inte att undersöka möjligheterna till investeringsstöd! Både statliga och kommunala stöd har erbjudits under olika perioder och mest information finns för tillfället hos Naturvårdsverket: https://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Bidrag/Icke-publik-laddinfrastruktur/

Elin Bergström | elin@nysaterlantbruk.se

 • May 6, 2021

  Har du rätt till bidrag för bostadsanpassning?

  Nyheter Bidrag för bostadsanpassning kan sökas av dig som har en funktionsnedsättning och som önskar anpassa din bostad för att kunna leva ett mer självständigt liv. För att få bidraget finns det dock några krav som måste vara uppfyllda.
  15
 • May 5, 2021

  Fastighetsmappen och Brf-mappen klimatsatsar!

  Nyheter Fastighetsmedia har som ett led i sitt klimatarbete beslutat att klimatkompensera för samtliga utgåvor av Fastighetsmappen och Brf-mappen.
  13
 • May 5, 2021

  Bostadsutvecklarna underskattar sparbehovet i de ekonomiska planerna

  Nyheter Köp av bostadsrätt är för många den största och viktigaste affären i livet. Därför är det viktigt att som konsument ha tillgång till rätt och relevant information, inte minst vid köp av en nyproducerad bostadsrätt där årsredovisning saknas. Idag visar i stort sett alla ekonomiska planer för nyproduktion av bostadsrätter underskott och ett sparande som ligger under sparbehovet för framtida renoveringar och underhåll. Det visar en ny analys från Swedbank och sparbankerna.
  18
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  129
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  171
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  477

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2919
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3809
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2243
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1807