Jun 4, 2021

Läckande ventilation och översvämmande avloppsstammar – så upptäcker Swoosh brister i fastigheter


Asbestläckande ventilationskanaler och översvämmande avloppsstammar med långvariga och kostsamma reparationer går att undvikas. Med hjälp av en underhållsplan – och Swoosh Mälardalen – kan både fastighetsägare och hyresgäster slippa otrevliga överraskningar. – Ungefär som att lämna in bilen på service, säger Andreas Bärgård på Swoosh.

Dygnet runt-jour, kort utryckningstid och snabb service. Allt sådant är bra när olyckan är framme. 

– Men i stället för att få bilen hämtad av en bärgare så är det väl bättre att lämna in bilen på service. Lite så försöker vi på Swoosh tänka i våra samarbeten med fastighetsägare och bostadsrättsföreningar runt om i Mälardalen, berättar delägaren Andreas Bärgård.

>>>Kontakta Swoosh

Andreas Bärgård ansvarar för Swoosh verksamhet i hela Mälardalen. Uppvuxen i branschen gjorde han för några år sedan comeback i branschen tillsammans med Swoosh.

Även om det går att ringa Swoosh dygnet runt önskar delägaren Andreas Bärgård att ingen behövde göra det. I stället önskar han att fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar arbetade mer proaktivt – då slipper de omfattande och kostsamma insatser som alltid inträffar när tillfället är som sämst.

– Ingen blir förvånad om en dåligt underhållen bil får problem. Samma gäller fastigheter. Med en bra underhållsplan kan man undvika många av de tråkiga överraskningar som vi på Swoosh livnär oss på att ta hand om. 

Bärgård är sedan tre år delägare i Swoosh Mälardalen – ett miljötekniskt bolag som utför tjänster som bland annat relining, inspektioner och högtrycksspolning av avloppssystem samt ventilationskanaltätningar och mycket annat. Fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar är vanliga kunder.

– Många av dem har ett långsiktigt tänk med en väl fungerande underhållsplan där man med jämna mellanrum besiktar kritiska delar av fastigheten för att, så långt det är möjligt, undvika akuta åtgärder. 

De delar av planen där Swoosh är delaktiga handlar ofta om avloppsstammar och ventilationssystem. Med hjälp av företagets teknik görs en inventering och nulägesanalys av de olika systemen. Tack vare en särskild kamerateknik inspekteras stammar och kanaler. I många fall är resultatet bra och inga åtgärder är nödvändiga. I de fall där Swoosh upptäcker brister har företaget särskilt utbildad personal som snabbt kan göra de reparationer eller renoveringar som behövs.

Inom Swoosh har vi sedan länge arbetat med relining av avloppssystem. Tekniken som då används – att man renoverar befintliga rör genom att ett flexibelt foder skjuts in i systemet och bildar ett nytt rör inne i det gamla röret – är snarlik den vi numera även använder när vi tätar ventilationskanaler, säger Andreas Bärgård.

>>>Kontakta Swoosh

Vid relining av avlopp och ventilationskanaler behöver Swoosh inte göra någon åverkan på fastigheten då man använder sig av de redan befintliga rören och kanalerna.

Tätning av ventilationskanaler är ofta ett resultat av en genomförd så kallad OVK – obligatorisk ventilationskontroll – som är en lagstadgad funktionskontroll som utförs i ventilationssystem i svenska byggnader. Så många som 80 procent av Sveriges alla ventilationskanaler har läckage enligt en undersökning gjord av Energimyndigheten. Otäta kanaler kan i bästa fall innebära att matos och os kan sprida sig mellan lägenheterna samt att de boende upplever dålig luftkvalitet. I värsta fall kan asbest ta sig ut i lägenheterna.

– Det finns otaliga eternitkanaler runt om i landet med fogar som vittrat sönder. Eftersom eternit innehåller asbest så finns det risk att den når ut i lägenheterna om kanalerna inte är täta, säger Bärgård.

Även om flera av de tjänster som Swoosh utför i fastigheter är till gagn för hyresgästerna finns det en annan faktor som bidrar till att de är till stor nytta för fastighetsägarna eller föreningarna; ekonomi.

– Tillsammans kring ett bra samarbete och möjligheten att få vara en del av en bra underhållsplan kan vi hjälpa till att spara pengar – för fastighetsägaren och i förlängningen hyresgästerna.

Magnus Ödmalm och David Eliasson (i bakgrunden) är två av de Swoosh-anställda som arbetar med att täta ventilationskanaler.

Text: Swoosh

>>>Kontakta Swoosh

https://swooshsverige.se/

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  12
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  843

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3208
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4155
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995