Jun 4, 2021

Läckande ventilation och översvämmande avloppsstammar – så upptäcker Swoosh brister i fastigheter


Asbestläckande ventilationskanaler och översvämmande avloppsstammar med långvariga och kostsamma reparationer går att undvikas. Med hjälp av en underhållsplan – och Swoosh Mälardalen – kan både fastighetsägare och hyresgäster slippa otrevliga överraskningar. – Ungefär som att lämna in bilen på service, säger Andreas Bärgård på Swoosh.

Dygnet runt-jour, kort utryckningstid och snabb service. Allt sådant är bra när olyckan är framme. 

– Men i stället för att få bilen hämtad av en bärgare så är det väl bättre att lämna in bilen på service. Lite så försöker vi på Swoosh tänka i våra samarbeten med fastighetsägare och bostadsrättsföreningar runt om i Mälardalen, berättar delägaren Andreas Bärgård.

>>>Kontakta Swoosh

Andreas Bärgård ansvarar för Swoosh verksamhet i hela Mälardalen. Uppvuxen i branschen gjorde han för några år sedan comeback i branschen tillsammans med Swoosh.

Även om det går att ringa Swoosh dygnet runt önskar delägaren Andreas Bärgård att ingen behövde göra det. I stället önskar han att fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar arbetade mer proaktivt – då slipper de omfattande och kostsamma insatser som alltid inträffar när tillfället är som sämst.

– Ingen blir förvånad om en dåligt underhållen bil får problem. Samma gäller fastigheter. Med en bra underhållsplan kan man undvika många av de tråkiga överraskningar som vi på Swoosh livnär oss på att ta hand om. 

Bärgård är sedan tre år delägare i Swoosh Mälardalen – ett miljötekniskt bolag som utför tjänster som bland annat relining, inspektioner och högtrycksspolning av avloppssystem samt ventilationskanaltätningar och mycket annat. Fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar är vanliga kunder.

– Många av dem har ett långsiktigt tänk med en väl fungerande underhållsplan där man med jämna mellanrum besiktar kritiska delar av fastigheten för att, så långt det är möjligt, undvika akuta åtgärder. 

De delar av planen där Swoosh är delaktiga handlar ofta om avloppsstammar och ventilationssystem. Med hjälp av företagets teknik görs en inventering och nulägesanalys av de olika systemen. Tack vare en särskild kamerateknik inspekteras stammar och kanaler. I många fall är resultatet bra och inga åtgärder är nödvändiga. I de fall där Swoosh upptäcker brister har företaget särskilt utbildad personal som snabbt kan göra de reparationer eller renoveringar som behövs.

Inom Swoosh har vi sedan länge arbetat med relining av avloppssystem. Tekniken som då används – att man renoverar befintliga rör genom att ett flexibelt foder skjuts in i systemet och bildar ett nytt rör inne i det gamla röret – är snarlik den vi numera även använder när vi tätar ventilationskanaler, säger Andreas Bärgård.

>>>Kontakta Swoosh

Vid relining av avlopp och ventilationskanaler behöver Swoosh inte göra någon åverkan på fastigheten då man använder sig av de redan befintliga rören och kanalerna.

Tätning av ventilationskanaler är ofta ett resultat av en genomförd så kallad OVK – obligatorisk ventilationskontroll – som är en lagstadgad funktionskontroll som utförs i ventilationssystem i svenska byggnader. Så många som 80 procent av Sveriges alla ventilationskanaler har läckage enligt en undersökning gjord av Energimyndigheten. Otäta kanaler kan i bästa fall innebära att matos och os kan sprida sig mellan lägenheterna samt att de boende upplever dålig luftkvalitet. I värsta fall kan asbest ta sig ut i lägenheterna.

– Det finns otaliga eternitkanaler runt om i landet med fogar som vittrat sönder. Eftersom eternit innehåller asbest så finns det risk att den når ut i lägenheterna om kanalerna inte är täta, säger Bärgård.

Även om flera av de tjänster som Swoosh utför i fastigheter är till gagn för hyresgästerna finns det en annan faktor som bidrar till att de är till stor nytta för fastighetsägarna eller föreningarna; ekonomi.

– Tillsammans kring ett bra samarbete och möjligheten att få vara en del av en bra underhållsplan kan vi hjälpa till att spara pengar – för fastighetsägaren och i förlängningen hyresgästerna.

Magnus Ödmalm och David Eliasson (i bakgrunden) är två av de Swoosh-anställda som arbetar med att täta ventilationskanaler.

Text: Swoosh

>>>Kontakta Swoosh

https://swooshsverige.se/

 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  344
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1874

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  150
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  162
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4188
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5494
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2746