Mar 8, 2022

Kvinna, ensamstående, undersköterska? Stängd bostadsmarknad i 17 län


Mäklarsamfundet har undersökt var i landet en ensamstående kvinna, med barn, som jobbar i olika vårdyrken klarar kreditkraven för att köpa en bostadsrätt. En specialistläkare som sparat ihop 827 000 kronor till en insats kan bosätta sig i hela landet, men för undersköterskor och distriktssjuksköterskor är möjligheterna betydligt mer begränsade.

De hårda kreditrestriktionerna hindrar många från att träda in på bostadsmarknaden. Vi har undersökt var en ensamstående vårdarbetare, i olika yrken, beviljas bostadslån för en genomsnittlig tvåa. Vi har utgått från tidigare opublicerade bostadsprisdata från Svensk Mäklarstatistik och uppgifter om medianlöner från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). 

- De hårda amorteringskraven gör att en ensamstående undersköterska enbart beviljas bostadslån för en tvåa i 4 av 21 län. Hårda amorteringskrav riskerar att tvinga in ensamstående mödrar i trångboddhet, säger André Nilsson, näringspolitisk expert på Mäklarsamfundet.

I beräkningarna har vi utgått från medianlönen för en specialistläkare, distriktssjuksköterska och en undersköterska, som motsvarar 77 000, 39 500, respektive 29 600 kronor i månaden. Lönerna och prisstatistiken har analyserats med hjälp av fintechbolaget Econans kreditgivningssimulator.

De fyra länen där en undersköterska kan köpa en tvåa är: Gävleborg, Dalarna, Kalmar och Västernorrland. Ser vi till storstadsregionerna ser läget än mörkare ut. För att köpa en bostadsrätt i övriga Sverige krävs det en betydligt större kapitalinsats än vad yrken med en högre lön behöver. Att lönen ger så stort utslag på i vilka delar av landet som det går att etablera sig på bostadsmarknaden kan, i samband med att vissa yrken inom vårdsektorn är kvinnodominerade, ha en negativ inverkan på jämställdheten på bostadsmarknaden.

- Även om en ensamstående undersköterska skulle spara ihop till en insats på en halv miljon skulle hon inte beviljas bostadslån för att kunna köpa en genomsnittstvåa i någon av våra storstadsregioner. En specialistläkare behöver drygt 800 000 kronor i insats för en genomsnittlig tvåa i centrala Stockholm, jämfört med en undersköterska som behöver cirka 4 000 000 kronor i kapital för samma bostad, säger André Nilsson, näringspolitisk expert på Mäklarsamfundet.

  Område

  Genomsnittspris

  Yrke

  Beviljas lån

  Centrala Stockholm

  5 500 000 kr

  Undersköterska

  Nej

  Stockholmsregionen

  3 550 000 kr

  Undersköterska

  Nej

  Centrala Göteborg

  3 882 000 kr

  Undersköterska

  Nej

  Göteborg

  2 970 000 kr

  Undersköterska

  Nej

  Centrala Malmö

  2 235 000 kr

  Undersköterska

  Nej

  Centrala Stockholm

  5 500 000 kr

  Specialistläkare

  Ja

  Stockholmsregionen

  3 550 000 kr

  Specialistläkare

  Ja

  Centrala Göteborg

  3 882 000 kr

  Specialistläkare

  Ja

  Göteborg

  2 970 000 kr

  Specialistläkare

  Ja

  Centrala Malmö

  2 235 000 kr

  Specialistläkare

  Ja

  Centrala Stockholm

  5 500 000 kr

  Distriktssköterska

  Nej

  Stockholmsregionen

  3 550 000 kr

  Distriktssköterska

  Nej

  Centrala Göteborg

  3 882 000 kr

  Distriktssköterska

  Nej

  Göteborg

  2 970 000 kr

  Distriktssköterska

  Nej

  Centrala Malmö

  2 235 000 kr

  Distriktssköterska

  Ja

  Att handlingsutrymmet för att kunna skaffa en bostad är så begränsat för många inom vården kan ha negativa följdeffekter på kompetensförsörjningen inom vården när många begränsas till att bara kunna verka i en liten del av arbetsmarknadsområdena. Bristen på bostäder är inte bara ett bostadspolitisk problem utan är också relevant för jämställdhetspolitik, arbetsmarknadspolitik och vårdpolitik.

  Kort fakta

  • Bara specialistläkare, av de jämförda yrkeskategorierna, kan köpa en tvåa i samtliga storstadskommuner. En distriktssjuksköterska har precis råd att köpa i centrala Malmö men Göteborg och Stockholms kommun klarar hon inte. Undersköterskor har inte tillräcklig lön för att få bostadslån i någon av storstadskommunerna.
  • En ensamstående distriktssköterska med ett barn kan köpa en tvåa i alla län förutom Stockholm, förutsatt att hon har sparat ihop en kontantinsats på mellan 131 000 och 355 000 kronor beroende på vilken region hon bor i.
  • Orsaken till de höga trösklarna är amorteringskraven, tillsammans med de övriga kreditrestriktionerna, som gör att boendekalkylerna inte går ihop och att bankerna därmed inte beviljar lån. I många av våra beräkningar krävs det högst 2 eller 1 procent i amortering per år för att kalkylen ska gå ihop.

  Antaganden

  • Vi har räknat på genomsnittspriset för tvåor de senaste sex månaderna.
  • Vårt exempelhushåll har bestått av en ensamstående kvinna med egen vårdnad över ett barn.
  • Exempelkvinnan har inte haft några andra lån eller betalningsanmärkningar, och har inte haft en egen bil. utöver det har vi antagit att hon har fast heltidsanställning med medianlön, och att driftskostnaderna är 700 kronor per månad.
  • För kreditsimuleringen har vi räknat med kontantinsatskrav om 15 procent, maximalt skuldkvotstak på 6 gånger inkomsten, KALP-ränta på 6 procent och en bolåneränta på 2 procent.

  Text: Mäklarsamfundet

  https://www.maklarsamfundet.se/

  • May 15, 2022

   Vad är en samfällighet?

   Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
   7
  • May 13, 2022

   Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

   Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
   13
  Loading...

  MEST LÄSTA

  SENASTE NYTT

  • Lagar & Regler

   Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

   Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
   198
  • Lagar & Regler

   Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

   Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
   297
  • Ordföranderollen

   Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
   1848

  I FOKUS

  Nyheter från
  våra partners
  • Ekonomi

   Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

   Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
   127
  • Ekonomi

   Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

   I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
   140
  • Ekonomi

   Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

   Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
   4154
  • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

   Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
   5451
  • Produktnyheter

   Problem med störande fåglar?

   Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
   2725