Dec 22, 2021

Kulturgärning att restaurera gamla staket och grindar


Många bostadsrättsföreningar har gamla staket och grindar som står och förfaller runt sin fastighet. För Härje Ling på LKs blästringstjänst är det inte bara viktigt ur miljösynpunkt att restaurera istället för att köpa nytt. Han menar att det också är en kulturgärning.

Härje Ling arbetade tidigare som byggsmed på olika byggarbetsplatser i Uppsala men sedan två år tillbaka arbetar han på LKs blästringstjänst på Vaksala-Eke industriområde. LKs som har funnits sedan 1994 har mest arbetat med att blästra containers, lastbilar och motorfordon men för ett par år sedan fick de en förfrågan om att restaurera ett staket med grind på en fastighet och sedan dess är också Härje en del av LKs.

Idag är det två grindar i smide som ska riktas, blästras och målas åt en bostadsrättsförening. Härje tycker att hans arbete är viktigt, inte enbart för att det är bättre för miljön att restaurera ett gammalt staket eller för att det är väldigt dyrt för föreningarna att köpa ett nytt. De gamla staketen och grindarna innehar också ett kulturhistoriskt värde i sig eftersom de är en del av husets karaktär och arkitektur. Genom att restaurera ett gammalt staket kan det återfå sin tidstypiska karaktär.

“Det går visserligen att tillverka tidstypiska staket och grindar men det brukar bli en rejäl kostnad för föreningen.” /Härje Ling, LKs blästringstjänst

Härje berättar att han har varit hos en del bostadsrättsföreningar där de själva har försökt att skrapa och måla staketen. Han menar att det är ett mycket tidskrävande arbete att gå på ett järnstaket med skrapjärn och stålborste och blir staketet inte helt metallrent innan det målas så flagnar färgen. I vissa föreningar har det tagit så lång tid att staketet hunnit förfalla och måste bytas. Han varnar också för att många gamla staket är målade med en rostskyddsfärg som innehåller bly vilket innebär att om färgen skrapas bort på plats så hamnar det blyrester i marken. 

“Ibland kommer originalfärgen fram när vi blästrar och det är ju alltid kul att kunna bevara fastighetens ursprungstanke.” /Härje Ling, LKs blästringstjänst

Många föreningar tänker att allt arbete i trädgården måste göras på sommaren men Härje menar att det är en fördel att restaurera staket och grindar på vintern. Då är det lättare att komma åt staketen på grund av minskad växtlighet och de behöver inte oroa sig för att trampa ner planteringar eller buskar. När ett staket ska restaureras så demonteras det och tas till LKs industrilokal för eventuella åtgärder till exempel om det har blivit tillknycklat. Sedan sandblästras det tills det är helt metallrent och sprutlackeras med härdare eller pulverlackeras av deras samarbetspartner. Båda ger en hård och motståndskraftig yta. Arbetet tar ca. 2-4 veckor beroende på underlaget men sedan kan färgen hålla i 25-30 år. 

 

Vill du veta mer? Klicka här.

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  16
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  31
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  531
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  255
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4316
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5673
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2855