Dec 22, 2021

Kulturgärning att restaurera gamla staket och grindar


Många bostadsrättsföreningar har gamla staket och grindar som står och förfaller runt sin fastighet. För Härje Ling på LKs blästringstjänst är det inte bara viktigt ur miljösynpunkt att restaurera istället för att köpa nytt. Han menar att det också är en kulturgärning.

Härje Ling arbetade tidigare som byggsmed på olika byggarbetsplatser i Uppsala men sedan två år tillbaka arbetar han på LKs blästringstjänst på Vaksala-Eke industriområde. LKs som har funnits sedan 1994 har mest arbetat med att blästra containers, lastbilar och motorfordon men för ett par år sedan fick de en förfrågan om att restaurera ett staket med grind på en fastighet och sedan dess är också Härje en del av LKs.

Idag är det två grindar i smide som ska riktas, blästras och målas åt en bostadsrättsförening. Härje tycker att hans arbete är viktigt, inte enbart för att det är bättre för miljön att restaurera ett gammalt staket eller för att det är väldigt dyrt för föreningarna att köpa ett nytt. De gamla staketen och grindarna innehar också ett kulturhistoriskt värde i sig eftersom de är en del av husets karaktär och arkitektur. Genom att restaurera ett gammalt staket kan det återfå sin tidstypiska karaktär.

“Det går visserligen att tillverka tidstypiska staket och grindar men det brukar bli en rejäl kostnad för föreningen.” /Härje Ling, LKs blästringstjänst

Härje berättar att han har varit hos en del bostadsrättsföreningar där de själva har försökt att skrapa och måla staketen. Han menar att det är ett mycket tidskrävande arbete att gå på ett järnstaket med skrapjärn och stålborste och blir staketet inte helt metallrent innan det målas så flagnar färgen. I vissa föreningar har det tagit så lång tid att staketet hunnit förfalla och måste bytas. Han varnar också för att många gamla staket är målade med en rostskyddsfärg som innehåller bly vilket innebär att om färgen skrapas bort på plats så hamnar det blyrester i marken. 

“Ibland kommer originalfärgen fram när vi blästrar och det är ju alltid kul att kunna bevara fastighetens ursprungstanke.” /Härje Ling, LKs blästringstjänst

Många föreningar tänker att allt arbete i trädgården måste göras på sommaren men Härje menar att det är en fördel att restaurera staket och grindar på vintern. Då är det lättare att komma åt staketen på grund av minskad växtlighet och de behöver inte oroa sig för att trampa ner planteringar eller buskar. När ett staket ska restaureras så demonteras det och tas till LKs industrilokal för eventuella åtgärder till exempel om det har blivit tillknycklat. Sedan sandblästras det tills det är helt metallrent och sprutlackeras med härdare eller pulverlackeras av deras samarbetspartner. Båda ger en hård och motståndskraftig yta. Arbetet tar ca. 2-4 veckor beroende på underlaget men sedan kan färgen hålla i 25-30 år. 

 

Vill du veta mer? Klicka här.

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  8
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1450

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2436