Apr 6, 2022

Krav på IMD för bostadsrättsföreningar


Sedan den 1 juli 2021 finns ett krav för bostadsrättsföreningar att införa Individuell Mätning och Debitering, IMD, för värme och tappvatten. Karin Lindström som är konsult för hållbara energisystem och hållbara städer på Anthesis Group menar dock att mer måste till för att vi ska kunna minska energianvändningen.

Enligt Energimyndigheten använder svenskarna mellan 16–37 m³ vatten per person och år vilket innebär att det är stora skillnader i vattenanvändningen mellan hushållen. Det finns dock inga studier som visar att vissa grupper använder mer och andra mindre vatten. Snarare handlar det om vårt beteende och vilken utrustning som finns i lägenheten. 

I samband med att Sverige gick med i EU infördes individuell mätning av el, något som infördes utan något större motstånd. Mätning av vatten och värme blev dock inte ett krav i Sverige förrän den 1 juli 2021, trots påtryckningar från EU. Anledningen till det ligger enligt Karin långt tillbaka i tiden när en acceptabel bostad med värme och vatten var en del av Folkhemsbyggandet. Sedan dess har traditionen varit att värme och vatten ska ingå i våra hyror och avgifter. 

“Det är så vi ser på våra bostäder, att allt ska ingå. Det är All inclusive.” 
Karin Lindström, Anthesis Group

I övriga Europa finns inte samma tradition. I stället för centralvärme kan varje lägenhet ha ett eget system med till exempel gaspanna för värme och vatten. Där är energifattigdom ett utbrett problem, det vill säga att människor inte har råd att värma upp sina bostäder. 

När kravet på IMD infördes i Sverige var det med förbehållet att det enbart skulle gälla nyproduktion samt för de fastigheter som har den allra sämsta energiprestandan. I praktiken innebär det att dessa fastighetsägare ska installera ett system för mätning och debitera varje hushåll efter användning av värme och vatten, precis som med el. Fastighetsägaren kan dock välja att istället energieffektivisera fastigheten - då gäller inte kravet på mätning. 

Det viktigaste målet med IMD är att minska energianvändningen. Enligt en undersökning som Karin gjort blir dock kostnadsbesparingarna med IMD enbart mellan 30–50 kr per lägenhet vilket inte är ett tillräckligt stort incitament för att förändra beteendet och minska energianvändningen. Istället anser Karin att en kombination av IMD och andra energieffektiviserande åtgärder måste till. Ett exempel är att byta till snålspolande armaturer vilket direkt minskar användningen till hälften, utan att det märks någon skillnad. I bostadsrättsföreningar där varje medlem själv får välja kranar kan styrelsen köpa in munstycken som sätts på kranen som till viss del minskar användningen.  

“Jag tror att vi kommer få se en förändring i hur vi ser på mätning av vatten och värme.”
Karin Lindström, Anthesis Group

Karins råd vid införande av IMD i bostadsrättsförening

Ge tydlig information till medlemmarna om syftet.

Informera om prissättningen.

Börja med att enbart mäta och visa resultaten för medlemmarna så att de ser skillnaden. 

Komplettera IMD med snålspolande armaturer. 

Dela ut gratis snålspolande munstycken. 


Vill du veta mer? Klicka här

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  196
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725