Jun 10, 2021

Kostsamt för både hälsa och ekonomi att inte byta ventilationsfilter


När Kurt Lindberg startade Lindbergs ventilation i mitten av 60-talet hade han redan hunnit arbeta några år med konstruktion av ventilationsaggregat på en fabrik i Enköping. På den tiden hade de flesta fastigheter självdrag eller mekanisk frånluft men Kurt förstod tidigt vikten av ett effektivt ventilationssystem. På 80-talet ändrade företaget inriktning från installation och projektering till dagens tillverkning av luftfilter.

Kurt investerade i helautomatiska maskiner som tillverkar filter. Det var lite gruvsamt då det var stora investeringar på flera miljoner men det lönade sig. Idag har företaget 18 anställda och levererar filter till hela Sverige. På fabriken i Helsingborg tillverkar de ventilationsfilter till alla aggregat som finns på marknaden. De skräddarsyr också filter för avskiljning av t.ex. pollen, färgpartiklar eller lukter av olika slag. 

Kraven på ventilation och energihushållning i bostadshus och lokaler har på senare år höjts avsevärt. Sedan lagen om obligatorisk ventilationskontroll (OVK) kom 1991 måste bostadsrättsföreningar och fastighetsägare regelbundet genomföra en OVK på fastigheten. Kontrollen som görs av en certifierad kontrollant ska visa att luften i fastigheten är bra och att ventilationssystemet fungerar som det ska. 

“När OVK infördes och fastighetsägarna började kolla ventilationen regelbundet fick många upp ögonen för hur viktigt det var att byta filter.” Kurt Lindberg, VD Lindbergs Ventilation 

Att regelbundet byta filter i ventilationsaggregatet är livsviktigt. Filtret är det som påverkar inomhusluftens kvalitet mest eftersom det filtrerar bort skadliga luftföroreningar och partiklar. Det är särskilt de små partiklarna i luften som är farliga för andningsorganen. Om filtret inte byts regelbundet minskar luftflödet vilket försämrar luftkvaliteten och kan skada hälsan. I värsta fall kan filtret gå sönder vilket gör att alla partiklar som det har fångat upp under åren kommer in i lägenheterna. Många gånger måste också fastighetsägaren stå för en kostsam kanalrensning. En annan konsekvens av att inte regelbundet byta filter är högre energikostnader då aggregaten drar mer ström när filtren blir igentäppta. 

Kurt har flera bostadsrättsföreningar som kunder. Eftersom det är styrelsens ansvar att se till att ventilationsfiltret byts beställer många regelbundet från fabriken i Helsingborg. En del föreningar hör också av sig och vill ha hjälp med vilket filter de ska ha till just deras aggregat. Då Kurt och hans medarbetare har arbetat med allt från konstruktion av ventilationsanläggningar, installation och besiktningar så känner de till de system som finns på marknaden och vet vilket filter som passar till respektive aggregat.  

“Det finns aggregat med filtervakt som larmar när det är dags att byta men många föreningar har för enkelhetens skull valt att byta två gånger per år.” Kurt Lindberg, VD Lindbergs Ventilation 

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  12
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  844

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3209
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4157
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995