Jun 10, 2021

Kostsamt för både hälsa och ekonomi att inte byta ventilationsfilter


När Kurt Lindberg startade Lindbergs ventilation i mitten av 60-talet hade han redan hunnit arbeta några år med konstruktion av ventilationsaggregat på en fabrik i Enköping. På den tiden hade de flesta fastigheter självdrag eller mekanisk frånluft men Kurt förstod tidigt vikten av ett effektivt ventilationssystem. På 80-talet ändrade företaget inriktning från installation och projektering till dagens tillverkning av luftfilter.

Kurt investerade i helautomatiska maskiner som tillverkar filter. Det var lite gruvsamt då det var stora investeringar på flera miljoner men det lönade sig. Idag har företaget 18 anställda och levererar filter till hela Sverige. På fabriken i Helsingborg tillverkar de ventilationsfilter till alla aggregat som finns på marknaden. De skräddarsyr också filter för avskiljning av t.ex. pollen, färgpartiklar eller lukter av olika slag. 

Kraven på ventilation och energihushållning i bostadshus och lokaler har på senare år höjts avsevärt. Sedan lagen om obligatorisk ventilationskontroll (OVK) kom 1991 måste bostadsrättsföreningar och fastighetsägare regelbundet genomföra en OVK på fastigheten. Kontrollen som görs av en certifierad kontrollant ska visa att luften i fastigheten är bra och att ventilationssystemet fungerar som det ska. 

“När OVK infördes och fastighetsägarna började kolla ventilationen regelbundet fick många upp ögonen för hur viktigt det var att byta filter.” Kurt Lindberg, VD Lindbergs Ventilation 

Att regelbundet byta filter i ventilationsaggregatet är livsviktigt. Filtret är det som påverkar inomhusluftens kvalitet mest eftersom det filtrerar bort skadliga luftföroreningar och partiklar. Det är särskilt de små partiklarna i luften som är farliga för andningsorganen. Om filtret inte byts regelbundet minskar luftflödet vilket försämrar luftkvaliteten och kan skada hälsan. I värsta fall kan filtret gå sönder vilket gör att alla partiklar som det har fångat upp under åren kommer in i lägenheterna. Många gånger måste också fastighetsägaren stå för en kostsam kanalrensning. En annan konsekvens av att inte regelbundet byta filter är högre energikostnader då aggregaten drar mer ström när filtren blir igentäppta. 

Kurt har flera bostadsrättsföreningar som kunder. Eftersom det är styrelsens ansvar att se till att ventilationsfiltret byts beställer många regelbundet från fabriken i Helsingborg. En del föreningar hör också av sig och vill ha hjälp med vilket filter de ska ha till just deras aggregat. Då Kurt och hans medarbetare har arbetat med allt från konstruktion av ventilationsanläggningar, installation och besiktningar så känner de till de system som finns på marknaden och vet vilket filter som passar till respektive aggregat.  

“Det finns aggregat med filtervakt som larmar när det är dags att byta men många föreningar har för enkelhetens skull valt att byta två gånger per år.” Kurt Lindberg, VD Lindbergs Ventilation 

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  5
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  4
 • Oct 27, 2021

  Brf: tänk på detta när det gäller folkbokföring

  Nyheter Folkbokföringsuppgifter är av avgörande betydelse för många fastighetsägare som utreder olovliga andrahandsupplåtelser och andra oriktiga hyresförhållanden. Folkbokföringsuppgifterna utgör ofta stor del av den bevisning som fastighetsägare åberopar för att styrka sina påståenden om ett visst boendeförhållande. I det här inlägget förklarar HSB Riksförbunds fastighets- och bolagsjurist Andrés Hammar vad exempelvis bostadsrättsföreningar bör tänka på när det kommer till folkbokföring.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  215
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  385
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1156

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3522
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4554
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2513
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2227