Apr 22, 2021

Konvertera lokal till bostad i brf


Under de senaste 20 åren har ca 2 500 lokaler runt om i Sverige konverterats till bostäder varav 23% till bostadsrätter. Det motsvarar ca 11% av alla nya lägenheter i flerbostadshus. Många upplever dock Boverkets regelverk kring konverteringar som krångligt, svårt att överblicka och oförutsägbart vilket anses vara orsaken till att inte fler bostäder tillkommit på detta sätt.

De vanligaste outnyttjade ytorna i fastigheter är källare och lokaler i marknivå tex tvättstugor som inte används, tomma förråd eller gamla pannrum. Enligt Peter Eriksson som är vd på det nystartade entreprenad- och konsultbolaget Agifa är outnyttjade ytor i våra fastigheter ett värde som bör tas om hand. Agifa ser till att fastighetsägare och bostadsrättsföreningar får möjligheten att konvertera outnyttjade lokaler till bostäder. Även om företaget är nytt har Peter 15 års erfarenhet inom bygg- och fastighetsutveckling och har genomfört över 100 byggprojekt.


Peter Eriksson menar att konverteringen av en outnyttjad lokal till en bostad inte bara är ett sätt att öka intäkterna utan också ett sätt att öka värdet på fastigheten. Dessutom blir det mindre underhåll på biytorna.


Enligt Boverket kan det dock vara svårt att konvertera lokaler till bostäder p.g.a. de krav på goda bostäder som finns. Därför är det inte säkert att alla lokaler lämpar sig för att bli bostäder. Alla är heller inte lönsamma att konvertera beroende på vilket skick eller läge de har. P.g.a. att regelverket är omfattande och upplevs av många som krångligt, svårt att överblicka och oförutsägbart är det viktigt för Peter Eriksson att kunna erbjuda fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att ta hand om hela projektet. Agifa sköter allt från ansökan om bygglov till försäljning av lägenheten. De står dessutom för alla kapitalkostnader under entreprenadtiden.


“Vi tar alla kostnader under byggtiden - det betyder att fastighetsägarna inte behöver ta någon risk - vi tar all risk.“ Peter Eriksson, vd Agifa

Det kan ta tid att få bygglov men när det väl är på plats tar det ca fyra till fem månader från byggstart till inflyttning.

Så går en konvertering med Agifa till
- kostnadsfri bedömning av outnyttjade lokaler
- beslut om konvertering
- miljöinventering
- undersökning av möjligheter för vatten och avlopp, el, ventilation och tillgänglighet
- utförande av åtgärder (tex uppsäkring av el, ventilationsdragning, avväxling av bärande väggar, asbestsanering mm.)
- försäljning av lägenheten

För mer information om konvertering
peter.eriksson@agifa.se
070-388 56 57
https://agifa.se/


Text: Linda Svedin

 • Oct 28, 2021

  Långsamt framåt för energibesparande åtgärder

  Nyheter 2006 infördes energideklarationer i Sverige med syftet att främja effektiv energianvändning (och samtidigt säkerställa ett gott inomhusklimat). Innan dess var det upp till fastighetsägaren om denne ville se över sin energianvändning eller inte. Fler fastighetsägare har energideklarationer idag men hur är det egentligen med efterlevnaden av energibesparande åtgärder?
  10
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  7
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  216
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1157

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3526
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4558
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2514
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2228