Apr 22, 2021

Konvertera lokal till bostad i brf


Under de senaste 20 åren har ca 2 500 lokaler runt om i Sverige konverterats till bostäder varav 23% till bostadsrätter. Det motsvarar ca 11% av alla nya lägenheter i flerbostadshus. Många upplever dock Boverkets regelverk kring konverteringar som krångligt, svårt att överblicka och oförutsägbart vilket anses vara orsaken till att inte fler bostäder tillkommit på detta sätt.

De vanligaste outnyttjade ytorna i fastigheter är källare och lokaler i marknivå tex tvättstugor som inte används, tomma förråd eller gamla pannrum. Enligt Peter Eriksson som är vd på det nystartade entreprenad- och konsultbolaget Agifa är outnyttjade ytor i våra fastigheter ett värde som bör tas om hand. Agifa ser till att fastighetsägare och bostadsrättsföreningar får möjligheten att konvertera outnyttjade lokaler till bostäder. Även om företaget är nytt har Peter 15 års erfarenhet inom bygg- och fastighetsutveckling och har genomfört över 100 byggprojekt.


Peter Eriksson menar att konverteringen av en outnyttjad lokal till en bostad inte bara är ett sätt att öka intäkterna utan också ett sätt att öka värdet på fastigheten. Dessutom blir det mindre underhåll på biytorna.


Enligt Boverket kan det dock vara svårt att konvertera lokaler till bostäder p.g.a. de krav på goda bostäder som finns. Därför är det inte säkert att alla lokaler lämpar sig för att bli bostäder. Alla är heller inte lönsamma att konvertera beroende på vilket skick eller läge de har. P.g.a. att regelverket är omfattande och upplevs av många som krångligt, svårt att överblicka och oförutsägbart är det viktigt för Peter Eriksson att kunna erbjuda fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att ta hand om hela projektet. Agifa sköter allt från ansökan om bygglov till försäljning av lägenheten. De står dessutom för alla kapitalkostnader under entreprenadtiden.


“Vi tar alla kostnader under byggtiden - det betyder att fastighetsägarna inte behöver ta någon risk - vi tar all risk.“ Peter Eriksson, vd Agifa

Det kan ta tid att få bygglov men när det väl är på plats tar det ca fyra till fem månader från byggstart till inflyttning.

Så går en konvertering med Agifa till
- kostnadsfri bedömning av outnyttjade lokaler
- beslut om konvertering
- miljöinventering
- undersökning av möjligheter för vatten och avlopp, el, ventilation och tillgänglighet
- utförande av åtgärder (tex uppsäkring av el, ventilationsdragning, avväxling av bärande väggar, asbestsanering mm.)
- försäljning av lägenheten

För mer information om konvertering
peter.eriksson@agifa.se
070-388 56 57
https://agifa.se/


Text: Linda Svedin

 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  342
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1874

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  148
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  160
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4185
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5493
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2746