May 22, 2018

KONE lanserar nytt totalkoncept för installation av hiss i hisslösa hus


Boende i hus utan hiss får nu möjlighet att på ett enkelt sätt öka tillgängligheten i fastigheten genom ett nytt unikt totalkoncept för installation av hiss. KONE lanserar under maj månad marknadens smidigaste lösning – KONE Next Level. I nästan alla fastigheter som saknar hiss, finns möjligheten att ge människor en bekvämare vardag, det krävs bara att trapplöpet mäter minst 2,4 x 2,4 meter, och som alternativ kan hissen annars installeras utanpå huset. Dessutom kan själva lägenhetsvärdet öka ordentligt.*

KONE lanserar en unik totallösning för installation av hissar i hisslösa hus. Förutom att planera och installera hissen, sköter KONE all kontakt med byggentreprenören och övriga entreprenörer, hjälper till med alla ansökningar som behövs, samt ser till att hissen får den kärlek den förtjänar under hela sin livstid. Genom ett nytt koncept för totalentreprenad får bostadsrättsföreningar och fastighetsägare hjälp att driva och genomföra projektet snabbt och smidigt – från resans första början och hela vägen upp.

En hiss i ett hisslöst hus innebär många vinster – både för individen och samhället. En hiss gör det möjligt för flera att bosätta sig i byggnaden. För både barnfamiljer, äldre och andra som besväras av trappor är en bostad utan hiss oftast helt uteslutet. Att installera en hiss i en fastighet gynnar inte bara de boende, utan påverkar också lägenheternas attraktivitet och möjligheterna till att nyttja fler utrymmen i fastigheten. En undersökning, som genomförts av Norstat, visar att 30 procent anser att tillgång till hiss är en av de fem viktigaste faktorerna vid köp av bostadsrätt.

– En hiss gynnar alla i hela fastigheten oavsett vilken våning man bor på. Och om byggnaden är tillgänglig för alla kan också värdet samt livskvaliteten för de boende att öka, säger Jaakko Kaivonen, vd KONE Skandinavien.

Enklare att storhandla, smidigare för den med barnvagn och möjligheten att sig upp och ner i fastigheten för den med svårigheter att gå i trappor, är några exempel på positiva effekter med en hiss. Då även samhällsvinsterna är höga, är det idag också möjligt att få statligt stöd för installation av hiss i ett hisslöst hus. Många föreningar känner inte till att det finns bidrag att söka från Boverket för att installera hiss i flerbostadshus. Det kan göra stor skillnad när det gäller möjligheten att finansiera hissprojektet. Det är sedan tidigare möjligt att ansöka om stöd om det är många äldre som bor i fastigheten som via en hiss får möjlighet att bo kvar längre hemma. Under våren lanserades dessutom ytterligare ett stöd för att öka tillgängligheten i befintliga fastigheter som idag saknar hiss. Detta statliga stöd går att söka om man bygger på extra våningar på sin nuvarande fastighet och i samband med det installerar en hiss.

Och själva processen att installera en ny hiss tar inte så lång tid som många tror.

– Många tror att installera en ny hiss är en lång och rörig process. Men det stämmer inte riktigt. Själva byggandet av en ny hiss tar sällan mer än sex till sju veckor, då en hiss installeras i existerande trapphus, säger Olinus Olsson, KONEs expert på hisslösa hus.


* För lägenheter på sjätte våningen (och uppåt) kan värdet öka med så mycket som 50% i storstadsområden. KONE Next Level i 6 steg:

1. Processen inleds med ett kostnadsfritt besök där en hissexpert utvärderar möjligheterna för den specifika fastigheten.

2. KONEs experter återkommer med förslag på lämplig hisslösning och deltar vid möten med brf-styrelse eller projektgrupp. Här presenteras också budgetförslag.

3. KONE hjälper till att upphandla byggentreprenör och övriga underentreprenörer och tar fram en projekt- och tidsplan.

4. KONE hjälper till med bygglov, ansökningar om statligt stöd samt ev. anmälan till Arbetsmiljöverket och projektleder och utför löpande kontroller under byggprocessen.

5. KONE installerar hiss med valda funktioner och ser löpande till att de boende får information. När hissen är på plats så städas det undan och hissen genomgår en besiktning.

6. Hissen har fri service under garantitiden och ett långsiktigt underhållsavtal, och det är 5 års garanti på installerad hiss.

Läs mer om KONEs nya koncept för hisslösa hus >>

Läs mer här om alla möjligheter som finns för olika typer av hus >>

Läs mer på Boverket om statliga stöd som går att söka för hissinstallation:
https://www.boverket.se/sv/bidrag--garantier/stod-till-bostader-for-aldre/

http://www.boverket.se/sv/bidrag--garantier/stod-for-hyresbostader-och-bostader-for-studerande/

 • Sep 17, 2020

  Jag vill ge en bostadsrätt till mitt barn – vad gäller?

  Lagar & Regler Det händer ibland att föräldrar köper en bostadsrätt till sitt barn när barnet behöver ett eget boende men saknar möjlighet att köpa bostadsrätten själv. I vissa fall överlåter inte föräldrarna hela bostadsrätten till barnet utan enbart en andel, exempelvis 10 %. Det är dock inte bara att ”ge” bort en bostadsrätt till barnet utan det finns en del att hålla koll på inför en sådan överlåtelse.
  49
 • Sep 17, 2020

  Olsäters El - Veckans samarbetspartner

  Samarbetspartners Olsäters El är en certifierad elinstallatör med full auktorisation som erbjuder sina tjänster både till privatpersoner och företag i närområdet.
  18
 • Sep 17, 2020

  Skånsk Larmtjänst AB - Veckans samarbetspartner

  Samarbetspartners Skånsk Larmtjänst är företaget med fokus på säkerhet. De har spetskompetens på komplexa säkerhetsanläggningar inklusive service, jour och trygghet.
  12
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Brandsäkerhet

  Stream I det här avsnittet pratar Mathias Lundh, VD på Brandsäkra, och Johan Flodin på Fastighetsägarna Stockholm om brandsäkerhet för bostadsrättsföreningar.
  35

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2143
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  2815
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1871