Apr 22, 2022

Kommentar till Valueguard: Bostadspriserna stilla i mars


Bostadspriserna i Sverige var oförändrade i mars jämfört med föregående månad, det visar siffror från Valueguard. Villor i Malmöområdet gick dock mot strömmen och noterade kraftigt stigande priser för tredje månaden i rad.

HOXSWE, Valueguards prisindex som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden, var oförändrat i mars. Även säsongsrensat gick priserna i sidled. Bostadsrättspriserna var oförändrade medan villapriserna ökade måttfulla 0,1 procent. Rensat för säsongseffekter innebär det en uppgång med 0,1 procent respektive oförändrat.

– Vi kan se att köparna blivit försiktigare. Man är inte längre lika snabb i beslutsfattandet och är mer noga med budgeten än för bara några veckor sedan. Att det skulle bli så här förr eller senare var väntat. Så gott som alla sektorer i samhället känner i dag av inflationen, ränteökningarna och det sämre börsklimatet. Det vore konstigt om bostadsmarknaden på något sätt skulle vara immun, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

– Det är alltid svårt att sia bostadspriser, men så länge vi inte får en extrem utbudsökning tror jag att vi kommer få se små rörelser framöver. När hushållen måste prioritera är det rimligt att tro att det är lyxkonsumtion som restaurangbesök och resor som ryker först. Det blir en mjuklandning efter nästan två år av obruten uppgång, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Stockholm
I Stockholm var bostadsrättspriserna oförändrade medan villapriserna steg 0,2 procent.

– I Stockholm ser vi nu en lugnare och mer stabil bostadsmarknad och det är välkommet efter en längre tid av kraftiga prisökningar. Tempot är inte lika uppskruvat och det är generellt sett färre som är med i budgivningarna. Samtidigt visar de som köper fortsatt hög betalningsvilja och det gör att priserna ändå hålls uppe. När vi nu går in i högsäsong väntar vi oss att utbudet kommer öka. Detta skulle kunna sätta press på priserna, men då ökningen sker från låga nivåer tror jag ändå på någon form av jämvikt mellan köpare och säljare. Jag är försiktigt positiv inför fortsättningen, säger Christina Henriksson, regionchef Bjurfors Stockholm.

Göteborg
I Göteborg steg bostadsrättspriserna med 0,4 procent medan villamarknaden såg en nedgång på 0,5 procent.

– Göteborgs bostadsmarknad går fortsatt mycket starkt. Vi kan inte se att läget i vår omvärld och den senaste tidens ekonomiska oro haft någon större påverkan på köpsuget. Visserligen noterar vi att det är fler som väljer att sälja först och att det är något färre visningskunder nu än tidigare, men det är inget som gjort avtryck på priserna. De som köper är lika motiverade som tidigare, säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg.

Sven-Erik Kristensen kommenterar även vad han tror om fortsättningen.

– Den här tiden på året brukar utbudet öka och så tror vi att det blir även i år. Vad det gör för priserna är svårt att förutspå, men jag tror på en stabil utveckling med små rörelser framöver. Även om det finns experter som pratar om en nedgång ska man komma ihåg att bostadsmarknaden är oerhört trögrörlig i förhållande till andra marknader. En bostad är ett hem och inte som vilken handelsvara som helst. Oavsett marknadsläge kommer människor behöva flytta för jobb eller att familjen växer, men man väntar kanske med att köpa en ny bil, säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg.

Malmö
I Malmö sjönk priserna på bostadsrätter med 0,3 procent medan villapriserna steg 2,0 procent. Villapriserna i Stor-Malmö har nu klättrat 6,2 procent på tre månader.

– Bostadsmarknaden i Malmöområdet är fortsatt riktigt stark och välfungerande. Även om en del försäljningar kan ta lite längre tid fortsätter de redan höga priserna att stiga, vilket visar på den höga efterfrågan som finns. Sett till allt det som sker i omvärlden är vi nog alla rätt förvånade. Samtidigt tycker jag det är för tidigt att säga att vi inte kommer få se en viss nedgång de närmaste månaderna. Högre inflation och ränta kommer att utmana både betalningsvilja och betalningsförmåga, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

Halvmånadsstatistik för april
Valueguards halvmånadsindex, som redovisas för bostadsrätter i Stockholm och Göteborg, visar på en blandad utveckling. Halvvägs in i april går priserna ned med 0,6 procent i Stockholm medan de går upp med 0,1 procent i Göteborg, jämfört med hela mars.

Text: Bjurfors

www.bjurfors.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725