Nov 8, 2021

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Den klara vinnaren i oktober är bostadsrätter


Oktober var en lugn månad när det gäller prisutvecklingen för villor. För bostadsrätter pekar däremot kurvan uppåt, speciellt i Stor-Stockholm och centrala Malmö. Varken återöppningen av samhället som möjliggjort mer konsumtion utanför hemmet eller det återinförda amorteringskravet har ännu haft en tydlig effekt på bostadsmarknaden.

– Samtidigt som kolet sinar i villatåget så tuffar bostadsrättståget vidare. Jag tror detta är en effekt av en aktivitetsökning på marknaden, Försäljningen av bostadsrätter ökade med 15 procent mellan augusti och oktober, jämfört med juli och september. Rycket i Stor-Stockholm är extra intressant. Det verkar som att folk prioriterar innerstan i mindre grad än tidigare, säger Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling.

– Många påstod i september att marknaden snart når sitt max. Jag menar att man inte kan vara så säker, speciellt inte för bostadsrätter. I Stor-Stockholm och centrala Malmö ökar priserna. I hela landet är trycket på visningar och säljmöten stort vilket fortsatt sätter säljare i förarsätet, säger Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling.

– Amorteringskravet och ett samhälle som öppnat upp, med fler möjligheter till konsumtion utanför hemmet, har ännu inte påverkat beteendet på bostadsmarknaden, säger Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling.

– Marknaden har stabiliserat sig på en ny nivå, vi såg rekordmånga bostadsaffärer 2020 och allt talar för att rekordet slås 2021. Prisökningarna kommer vara försiktigare framöver men kurvan pekar tydligt uppåt och sammantaget har vi etablerat en ny nivå under pandemin, säger Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Riket

+ 1%

+ 2%

+ 7%

45 630

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Riket

± 0%

± 0%

+ 15%

4 185 000

Bostadsrätter rycker med 2% utanför Stockholms tullar

Under oktober fortsätter priserna på bostadsrätter och villor uppåt precis som i september. Den största procentuella skillnaden syns i Stor-Stockholm där bostadsrätter sticker uppåt med 2%. I centrala Stockholm är den procentuella skillnaden lägre men medelpriset för bostadsrätter klättrar till 107 147 från 105 665 kronor i September. Priset för villor ökar med 1%, och har de senaste 12 månaderna ökat med totalt 15%.

– Trots att vissa undersökningar har pekat på en tillbakagång i Stockholm så visar dessa siffror, som baseras på faktisk försäljning, att priserna går upp. Jag tror att det är en trend som kommer hålla i sig framåt. Uppgången kommer däremot vara stabilare och mer försiktig än tidigare, men det är bara hälsosamt för både säljare och köpare, säger Angelica Hermansson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen.

– Bostadsrätter i Stor-Stockholm rycker med 2% i oktober vilket jag tror är ett tecken på att stockholmare verkar vara än mer benägna att flytta utanför tullarna. Detta har troligtvis att göra med att man vill ha mer boyta för pengarna vilket drivs av hemmakontoret som fortfarande är superaktuellt när många företag anammar en hybrid arbetsmodell, säger Angelica Hermansson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen.

– Något som är extra spännande i Stockholms innerstad är utvecklingen kring kontorslokaler. Flera menar att lokaler ekar tomma och därför bör omvandlas till bostadsrätter. Detta kan komma att ha stor påverkan på marknaden ur ett kortsiktigt perspektiv, säger Angelica Hermansson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Stockholm

+ 1%

+ 2%

+ 10%

107 147

Stor-Stockholm

+ 2%

+ 3%

+ 6%

66 012

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Stockholm

+1%

± 0%

+ 15%

7 304 000

Marknaden stannar upp i Göteborg

Septembers svaga uppgång har nästan helt stannat av, och endast villor gör ett litet lyft. Marknaden går således långsamt i oktober, framåt syns en stor efterfrågan men priserna väntas ligga kvar på ungefär samma nivå.

– Prisutvecklingen på bostadsrätter har stannat av, men villor klättrar försiktigt uppåt. Ser vi till försäljningstider tar små lägenheter, små hus och villor i mellansegmentet något längre tid att sälja just nu. Villor i det dyrare segmentet säljs däremot snabbt och till höga priser, säger Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal.

– Under vintern tror vi på en fortsatt stor efterfrågan och att prisnivåerna ligger kvar på ungefär samma nivå, säger Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Göteborg

± 0%

+ 1%

+ 8%

67 535

Stor-Göteborg

± 0%

+ 1%

+ 7%

49 595

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Göteborg

+ 1%

± 0%

+ 14%

5 890 000

Malmös villapriser lägger i backen, centrala bostadsrätter gasar

Efter en lugn sommar och höst gungar nu Malmös bostadsmarknad i olika riktningar. Villapriserna backar med 1% samtidigt som bostadsrätter i centrala Malmö ökar med 2% efter att ha stått stilla i 3 månader.

– Pandemins effekt på bostadsmarknaden har lättat, men hösten visar att marknaden är stabil och vi ser små prisökningar som drivs av en stor efterfrågan. Trots att villapriserna backar en procent i oktober ser vi att antalet köpare överstiger antalet säljare flera gånger om. Samtidigt lyfter bostadsrätter i centrala Malmö vilket är en utveckling som är högintressant för säljare i centrum, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

– Övergripande är marknaden stabil och aktiviteten hög, i denna situation är nyckeln för säljare som vill göra en bra affär att vara förberedd. Det är något jag förmedlar till alla mina kunder, fortsätter Kasper Isgren.

BOSTADSRÄTTER

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris (kr/kvm)

Centrala Malmö

+ 2%

+ 2%

+ 11%

39 427

Stor-Malmö

± 0%

± 0%

+ 11%

36 373

VILLOR

1 mån

3 mån

12 mån

Medelpris

Stor-Malmö

- 1%

+ 1%

+ 18%

5 448 000

Fakta om Svensk Mäklarstatistik AB

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Statistiken är framtagen av SCB - Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och baseras på över 95 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar 3-4 månader. Vi kan därför publicera det faktiska marknadsläget och de prisförändringar som sker varje månad utan den eftersläpning som myndigheter och andra aktörer dras med.

Text: Svensk fastighetsförmedling

https://www.svenskfast.se

 • May 18, 2022

  Ordning och reda i “arga lapparnas Mecka”

  Nyheter Precis som för många andra företagare drivs Marcus Bader av frustration över produkter och tjänster som inte fungerar så bra som de skulle kunna göra. Hans nystartade företag Appsight Solutions utvecklar och säljer sådana produkter som han själv eller en kund har tänkt att “det här borde jag kunna göra bättre”.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  204
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  310
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1852

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  134
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  145
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4158
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5461
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2731