Feb 15, 2022

Kommentar till Mäklarstatistik: Lågt utbud ger fortsatt prisökning på bostadsrätter


De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar stillastående villapriser och en prisökning för bostadsrätter på en procent på riksnivå i december. Centrala Stockholm sticker ut med högre prisökning än övriga regioner på både en, tre och tolv månader. Det låga utbudet håller priserna uppe, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna bostadsrätter i riket stiger med 1 % i januari medan villapriserna är stillastående. Centrala Stockholm sticker ut i statistiken med en prisökning på 2 % på bostadsrätter i januari och även betydligt högre prisökningar än övriga regioner på tre och 12 månader. Snittpriset på bostadsrätter i centrala Stockholm ligger nu på 113 897 kronor per kvadratmeter.

Ta del av fullständig statistik på www.maklarstatisk.se

Det är något förvånande att bostadsrättspriserna fortsätter öka och att det är i centrala Stockholm vi ser den största uppgången. Det är den marknad som brukar visa vägen och den generella känslan har varit att bostadskonsumenterna är något mer avvaktande. Den främsta förklaringen till prisuppgången är det låga utbudet. Börsoro och snack om stigande räntor verkar inte avskräcka spekulanter som är motiverade att flytta, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.


Stockholm – Centrala Stockholm sticker ut med prisuppgång

I Stor-Stockholm har villapriserna stigit med 1 % i januari medan bostadsrättspriserna varit stillastående. I centrala Stockholm har bostadsrättspriserna stigit med 2 % i januari, med 5 % på tre månader och med 13 % på 12 månader.

På Södermalm ser vi ett fortsatt extremt lågt utbud, en trend som vi sett sedan början av hösten. Detta leder till stort deltagande på våra visningar och snabba budgivningar och avslut på de flesta av våra lägenheter. Man märker en stor frustration hos spekulanter över det låga utbudet som vi inte riktigt vet vad det beror på. Tidigare har mindre lägenheter inte haft samma prisutveckling som större lägenheter men även dessa har snabba processer så här i början av året. Vi hör inte våra kunder diskutera vare sig börsoro eller räntor, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån Södermalm.

Vi upplever utbudet normalt för säsongen och marknaden har startat med en fortsatt stark efterfrågan av villor i Bromma. Köparna tror på marknaden och framtiden och vågar agera. Säljarna säljer när det passar deras livssituation snarare än hur marknaden utvecklar sig, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.


Göteborg – svagt uppåt på allt
Både villapriser Stor-Göteborg, bostadsrättspriser i Stor-Göteborg och bostadsrättspriser i centrala Göteborg stiger med 1 % i januari.

I Göteborgsregionen upplever vi en stabil marknad där köpare och säljares förväntningar närmat sig varandra då vi befunnit oss på en platå prismässigt under de senaste månaderna. I Göteborgs centrum upplevs ett något mindre utbud än vanligt. Vad det beror på är för tidigt att spekulera i, säger Alexandra Jönsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån innerstad & Örgryte.


Malmö – Villapriserna ner i december

I malmöområdet stod bostadsrättspriserna still i januari medan villapriserna i Stor-Malmö steg med 1 %.

I Malmö har vi ett lågt utbud och en stabil marknad. Däremot märker vi en viss varians på vilken bostadstyp som säljs. Större bostäder, såsom villor, radhus och lägenheter med fyra rum och uppåt, är högt eftertraktade och säljs ofta med rejäla budgivningar som följd. Mindre lägenheter säljs oftare runt utgångspriset, säger Jesper Jeschko Björnsson, mäklare på Fastighetsbyrån Malmö.

Vi har även noterat att topprenoverade bostäder och renoveringsobjekt drar stort intresse medan basbostäder, alltså bostäder med normal standard, normalt läge osv, har blivit mer priskänsliga och tar något längre tid att sälja än förra året. Vi märker inte av någon större oro över börsens inledande svacka eller planerade räntehöjningar, fortsätter Jesper Jeschko Björnsson, mäklare på Fastighetsbyrån Malmö.

Text: Fastighetsbyrån

https://www.fastighetsbyran.com/sv/sverige/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725